Rehber Ekolayzer ile kulaklığınızın gerçek gücünü açığa çıkarma

Merhabalar,
Konularıma sürekli gelen "şu kulaklık için ekolayzır var mı?" taleplerine istinaden bu konuyu açmaya karar verdim 😊. Bu rehber sayesinde sahip olduğunuz kulaklıkların neredeyse hepsine bu ayarları yapabileceksiniz ve bu sayede kulaklığın "ses kalitesi" yüksek ihtimalle hissedilir seviyede artacak, belki de "ben önceden müzik dinlemiyormuşum" bile diyebilirsiniz 😀.
Bu kadar gazlamadan sonra artık başlayabiliriz. Rehber öncesinde konu hakkında hiçbir ekstra bilgi sahibi olmanıza gerek yok, bilmeniz gerekenleri elimden geldiğince anlatacağım.

Ekolayzır nedir?
Dinlediğiniz sesin tınısını, yani tonunu ayarlamanıza, optimize etmenize veya kendinize göre özelleştirmenize olanak tanıyan araçtır. Grafik ve parametrik gibi çeşitleri vardır. Öyle zor gözüktüğüne bakmayın çok kolay şeyler aslında.

Biz neden ekolayzır yapıyoruz?
Kulaklık üreticileri bir kulaklık tasarlarken ses açısından sürücü seçimi ve kabin akustiğinin yanı sıra bir de sürücülerin frekans tepkilerini ayarlarlar. Bu ayarlama sonucunda "frekans tepki eğrisi" dediğimiz aşağıdaki gibi grafikler ortaya çıkıyor. Bu grafikler profesyonel cihazlar aracılığıyla kulaklığın her frekansa kaç desibel ses verdiğini ölçerek oluşturulur. Bu grafik sizin kulak zevkinize ne kadar uygun, doğal, hoş gelirse ortaya o kadar güzel bir ses çıkar ve bir kulaklığın tonal karakteri(frekans tepki eğrisi) ses kalitesi için çok çok önemlidir!

1730483381346.png

Özellikle kullanıcı sınıfı markalar bu frekans tepkisini pek önemsemezler. Ya da kullanıcıların daha çok seveceğini düşündükleri, bas ve tiz frekansların arttırılıp mid bölgesinin kısılmasıyla v şeklinde(v shape) bir grafik yapıp kulaklığı pazarlarlar ama bu grafik ben dahil çoğu odyofil ve bilgili insan için doğal olmayan, rahatsız edici ve zevksiz bir ses karakteridir. İşte tam olarak bu sorunu çözmek, yani kendi zevkimize uygun ses karakterini bulmak istediğimizde ekolayzır yardımımıza koşuyor.

Her frekans aralığı ne anlama geliyor?
Burayı okumadan da rehberin kalan kısmını yapabiliyorsunuz, size kalmış. Sadece okumakla öğrenilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Kendiniz bir müzik açıp bu frekansları arttırıp azaltarak dinlerseniz ne demeye çalıştığımı daha iyi anlarsınız.

0-80hz Sub baslar: Burası basların en vurucu ve hissedilir olduğu alandır. Aynı zamanda müziğe derinlik de kazandırır. Fazla arttırmak yüksek ihtimalle boğuklaştırır, dengeyi bulmanız lazım.

100-300hz Mid baslar: Bu baslar daha enerjik, tekme atar gibi kulağa hava üfleyen frekanslardır. Bateri gibi enstrümanlar burada bulunur. Bu kısım müziği sanki boğuklaştırıyormuş gibi hissettirir ama aslında müziğe vücut verir. Özellikle Rammstein gibi güçlü sesleri daha kudretli duymak için çok önemlidir. Yine de fazla arttırmak sesi boğuklaştırır

300-1000hz Düşük midler: Dinlediğiniz müziğin biraz daha sıcak çalmasını, yani daha konforlu doğal ama bazılarına göre de boğuk çalmasını sağlar. Genelde bu işlere yeni başlayanlar bu bölgeyi kısıp v shape tarzı bir frekans yaparlar ama sonrasında o sıcaklığın daha güzel geldiğini fark ederler.

1khz-4khz Üst midler: Burada müziğin çoğu enstrümanı bulunur. Çoğu enstrümana canlılık kazandırır. Gitar, trampet ve vokal sesleri en çok burada çalar. Rock müzik sevenler 1khz-2khz(özellikle 1.5khz civarı) aralığındaki elektro gitar frekanslarını arttırabilir. Özellikle kadın vokalleri 2.5khz-3.5khz bandında çalar. Bu bölgeler müziğe canlılık katsa da fazla arttırmak kulağı rahatsız eder.

4khz-10khz Tizler: Burası da sesi berrak ve canlı yapar. Baterideki ziller, flüt, kadın vokalleri gibi daha ince sesler yer alır. Üflemeli çalgılar, keman ve akustik gitarın detayları da bu frekanslarda açığa çıkar. Fazla arttırmak kulağı rahatsız eder.

10khz-20khz Hava frekansları: Burası dinlediğiniz müziğin sahnesini genişletir. Müzikteki mikro detaylar genelde buradadır. Baterideki ince ziller, keman, üflemeli çalgılar, elektronik efektler gibi ince sesler burada çalar. Özellikle klasik müzik seviyorsanız burayı arttırmak enstrümanları daha belirgin hale getirecektir. Fazla arttırmak kulağı rahatsız eder.

Kulak zevkime uygun ekolayzır ayarını nasıl yaparım?
Yapabilmek için tabii ki de kulaklığımızın frekans tepki eğrisini bilmemiz lazım. Bunun için dünyanın en büyük freakns tepki eğrisi veritabanına sahip Squiglink'i kullanacağız. Bu veritabanı birçok ses tutkunu ve youtuber tarafından sürekli güncelleniyor. Kulaklığınız çok bilinmedik olmadığı sürece neredeyse bütün kulaklıkların frekans tepki eğrisi burada vardır. Biz en doğru ölçümleri yapan, aynı zamanda sitenin sahibi olan Super Review'in ölçümlerini kullanmaya çalışacağız.

1730485245882.png

Models seçeneğine tıklayıp istediğiniz kulaklığın grafiğini yanındaki artı tuşu ile açabilirsiniz. Eğer artı tuşu değil de bir bağlantı çıkıyorsa bilin ki frekans tepki eğrisi şuanki veritabanında yok ama başka bir veritabanında mevcut, bu durumda o linke gitmeniz gerekiyor. Ben de örnek olması için frekans tepkisi pek iyi olmayan bir kulaklık seçtim. Tıkladığınızda ekrana kulaklığın bu şekilde frekans cevabı gelecek:
1730485825926.png

Ekolayzırı kafamıza göre yapmayacağız sonuçta, bir hedef grafiğe ihtiyacımız var. Bunun için de size özellikleriyle beraber birkaç seçenek sunacağım, hangisi hoşunuza giderse onu kullanacaksınz.

Harman: Ortalama bir insan kulağının hoşlandığı sesi bulmak için toplanan veriler aracılığyla oluşturulan bir eğri. Hoşunuza gidebilir ama ben dahil çoğu odyofil bu eğrinin tizlerini rahatsız edici, genel tınısını da daha az doğal bulur. Daha şıkırmıkır müzik sevenler için güzel olabilir.

Crinacle, IEF Neutral veya Neutral: Bu üçü de aşağı yukarı benzer eğrilerdir, veritabanınızda hangisi varsa onu kullanırsınız. Adlarından anlaşılacağı üzere insan kulağına en doğal, rahat gelebilecek eğrilerdir. Odyofillerin bazıları sever, benim gibi bazıları da bu eğriyi doğal ama zevksiz, tatsız bulurlar. Bir de bu grafiği kullanacaksanız bas frekanslarını yükseltmeniz gerekiyor çünkü basları çok az olan eğrilerdir. Aşağıda nasıl yapılacağını anlatacağım.

Benim frekans tepki eğrim: Bu ikisinin karması bir eğri düşünebilirsiniz. Yeterince doğalık ve eğlence arasındaki dengeyi sağlamayı çalıştım. kendi konumda vs. bunu öneririm ve genelde beğenilir.

Hangi eğriyi kullanacağımızı seçtiğimize göre artık ekolayzırı yapabiliriz. Benim eğrimi nasıl kullanacağınızı en altta anlattım.

1730489880366.png
Ekolayzır yapılacak kulaklığı seçin, sonra hemen frekans tepki eğrisinin altındaki targetlardan kullanmak istediğinizi hedef eğriyi seçin.

Seçtikten sonra aşağıda sadece seçtiğiniz kulaklık ve hedef eğrinin olduğundan emin olun. Sonrasında Models'in sağındaki ekolayzır kısmına girin.
1730489966381.png1730490362261.pngChoose EQ model kısmından kulaklığınızı seçin, sonrasında aşağıdaki AutoEQ butonuna basın. Bu kulaklığınızı istediğiniz hedef eğriye eşitleyecek ekolayzır ayarını otomatik yapacak ve ekrana 2. resimdeki gibi bir ekolayzır gelecek. Sonrasında bu ayarı Windows'ta Peace, Android'de Poweramp Equalizer uygulamasına yazıp kullanacaksınız. IOS için maalesef herhangi bir uygulama bulunmuyor.

Benim eğrimi seçmek için:
  1. Models kısmından kendi kulaklığınızla birlikte bir de Truthear Hexa modelini de ekleyin.
  2. Kulaklığınız ve hexa dışında başka hedef eğriler dahil hiçbir şeyin seçili olmadığından emin olun.
  3. Ekolayzır kısmına girin, Choose EQ model kısmından önce Truthear Hexa'yı seçin ve aşağıdaki import kısmından bu linkteki dosyayı ekleyin.
  4. Ekrana ekolayzırlı Hexa'nın grafiği gelecek, ekolayzırsız Hexa'nın eğrisini çarpı işaretinden kaldırın, yani resimdeki gibi sadece Hexa'nın EQ(ekolayzırlı) hali ve sizin kulaklığınızın eğrisi olsun.
    1731305877315.png
  5. Sonrasında Ekolayzır kısmındaki Choose EQ model kısmından kulaklığınızı seçin ve AutoEQ yaptırın.
  6. İşlem tamam!!

Peace'de nasıl yapılır?
Önce EqualizerAPO ve Peace'yi indirin, kurulumları kolay zaten yapamazsanız yardımcı olurum. Peace'yi açın, önünüze böyle bir ekran gelecek. Sağ taraftaki tüm cihazlar kısmından ekolayzır yapılacak cihazı seçin. Sizi otomatik olarak EqualizerAPO uygulamasına atabilir, oradan da seçin. İsterseniz ayarlardan uygulamanın bilgisayar açıldığında otomatik açılmasını sağlayabilirsiniz.
1730490971983.png
1730491459336.png
1730492539265.png
1730492813710.png

Şimdi AutoEQ'nun yaptığı ayarın aynısını buraya elinizle geçirin. Hz yazan kısımları Frekansa, Q'ları kalite kısmına ve gain yazan kısımları kazanç değerine geçireceksiniz. Ancak neutral target kullandıysanız ya da daha fazla bas istiyorsanız boştaki bir banda resimdeki 105 frekanslı ayarı filtre kısmı dahil yapın, ayrıca daha şıkırmıkır bir ses istiyorsanız da resimdeki 7800 frekanslı ayarı filtre kısmı dahil yapın. kazanç kısmını ne kadar istiyorsanız o kadar arttırın ancak fazla arttırırsanız Kötüleşmeye başlar, tutarlı arttırmanız lazım.

Ne kadar artttırdığınızı kağıt üstünde görmek için yine Squiglink'i kullanabilirsiniz. Ekolayzır sekmesinden yeni bir bant ekleyin ve o banda resimdeki ayarı yapın. db kısmına ne kadar arttırmak istiyorsanız onu yazın. Hedef eğrisine harmanı da ekleyin, harman eğrisini maksimum 3-4 desibel geçicek kadar arttırın, daha fazlası çoğu kulaklık yüksek ihtimalle daha fazlasına yeterince performans gösteremez.
Bas için squiglink'teki ekolayzır kısmına bunu,
1730491887961.png

daha şıkırmıkır bir ses istiyorsanız da bunu kullanın:
1730492190758.png

Diğer frekansları değiştirmek için biraz daha müzik kulağına ihtiyaç var, onlar da hangi hedef eğriyi seçtiyseniz o şekilde kalsın.

Önemli!!: Bu işlemler bazen kulaklıkta cızırtıya sebep olabiliyor. Bunu önlemek için ekranın üstündeki "Ön Kuvvetlendirme" kısmından 2.5db kadar kulaklığın maksimum sesini kısın. Cızırtı hala devam ediyorsa cızırtı gidene kadar kısın.

Poweramp'ta nasıl yapılır?

Play Store'dan Poweramp Equalizer'i indirin.
Poweramp1.jpgPoweramp2.jpgPoweramp3.jpg
Açtığınızda böyle bir ekran gelecek. İlk önce ayarlara girip uygulamanın daha stabil ve düzgün çalışması için "Advanced Player Tracking" ve "Direct Volume Control(DVC)" seçeneklerini resimlerdeki gibi aktif etmeniz lazım. DVC normal açılıyor ama Advanced Player Tracking için aşağıdaki adımları yapmanız gerekli:
  1. Telefonun geliştirici seçeneklerinden USB hata ayıklamayı açın, aynı yerde USB güvenliği gibisinden bir seçenek varsa onu da kapatın.
  2. Telefonu bilgisayara bağlayıp bilgisayardan bu siteye girin, telefonu seçip aşağıdaki Grant yazan 3 butona da sırasıyla basın.
  3. Artık Advanced Player Tracking seçeneğini açabiliyor olmanız lazım, açın.
  4. İşlem tamam!!

Poweramp1.jpg1730494770858.pngPoweramp4.jpg
Şimdi ana ekrana gelin, bu tarz bir yer gelecek. Buradan ilk önce ortadaki, resmini koyduğum kısma tıklayıp herhangi bir parametrik ekolayzır ayarını seçin. Sonra içerisindeki bütün bantları köşelerindeki kalem simgesine basarak silin. Tıpkı Peace'deki gibi Squglink'in AutoEQ'sundan gelen bütün ayarları buraya kopyalayın.
Kopyaladıktan sonra ekranın altındaki bas kısmından bas frekansları, treble kısmından tizleri(şıkırmıkırlık) kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz ama benim tavsiyem %15'i fazla geçmemeye çalışın.
Aynı şekilde Peace'deki gibi "Ön Kuvvetlendirme(Preamp)" kısmından 2.5db kısın, hala cızırtı varsa cızırtı gidene kadar kısın.

Evet artık umuyorumki çok daha güzel, size hitap eden bir sese sahip kulaklığınız oldu. Rehber bu kadardı. Sormak istediklerinizi aşağya sorabilirsiniz elbette.

Dosya Ekleri

• 1730492505761.png
    1730492505761.png
    5,5 KB · Görüntüleme: 85
  • 1730491602043.png
    1730491602043.png
    8,1 KB · Görüntüleme: 76
  • 1730489264120.png
    1730489264120.png
    10,1 KB · Görüntüleme: 61
  • 1730489772386.png
    1730489772386.png
    26,4 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleme:
Hocam telefonum rootlu da degil ayrica bilgisayarim yok, Advanced Player trackinhi nasıl acabilirim?

Bunu yapabilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunu yapabilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Hocam o videodaki yöntem ile apt ve dvc yi actim sonra deidklerinizi yaptim fakat eq nun etkisi pek fazla goremedim, acaba ben yablis birsey mi yaptim yoksa kullansigim eq fazla mi etki etmedi

Muzik acikken cektigim ssleri birakiyorum
Bunu yapabilirsin:

Hocam target kismi yok bence sadece kendi twrgetimi yukleyebiliyorum oyle bir secenek var

Dosya Ekleri

• Screenshot_20241204_094646_Poweramp Equalizer.jpg
    Screenshot_20241204_094646_Poweramp Equalizer.jpg
    39,1 KB · Görüntüleme: 18
  • Screenshot_20241204_095038_Spotify.jpg
    Screenshot_20241204_095038_Spotify.jpg
    46 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Hocam o videodaki yöntem ile apt ve dvc yi açtım sonra deidklerinizi yaptim fakat EQnun etkisi pek fazla goremedim, acaba ben yablis bir şey mi yaptim yoksa kullansigim EQ fazla mi etki etmedi.

Muzik acikken cektigim SS'leri birakiyorum.

Hocam target kısmı yok bence sadece kendi twrgetimi yukleyebiliyorum oyle bir secenek var.

Soldaki EQ tuşunu aktifleştirince fark olmadı mı? Hangi Target'ı ekleyemediğini anlamadım.

Bunu bana yayın açarak anlatabilir misin 15dk?

Biraz kurcaladığımda daha rahat anladım şimdi. Ama SoundID profilini kullandığımda daha rahat olduğuna karar verdim. Basslarını daha çok sevdim çünkü, Slide da Treme Melodica V2 dinlerken tizler kulağımı acıtmaya başladı AutoEQ profilinde. HS80 Max için yeni bir profile uğraşmamaya karar verdim şimdilik. Lakin Liberty 4 aldığım vakit güzel bir ayar yaparız.

Son düzenleme:
Bunu bana yayın açarak anlatabilir misin 15dk?

Biraz kurcaladığımda daha rahat anladım şimdi. Ama soundıd profilini kullandığımda daha rahat olduğuna karar verdim. Basslarını daha çok sevdim çünkü, SLI'de da treme melodica V2 dinlerken tizler kulağımı acıtmaya başladı autoeq profilinde. HS80 Max için yeni bir profile uğraşmamaya karar verdim şimdilik. Lakin Liberty 4 aldığım vakit güzel bir ayar yaparız.

O kadar zor bir şey değil ya, 10dk'nı almaz yapması. SoundID olayında hangi kulaklıktan bahsediyorsun? İkisinin de frekans tepki eğrisi kötü olduğundan o tarz yazılımlar doğru çalışmaz, bu rehberi yapman lazım.
Senin yerine HS80 için ekolayzırı yaptım, sadece bu ayarları Peace'e el ile geçireceksin. Rehberde nasıl yapacağını anlattım.

Screenshot_2024-12-14-12-27-22-184_com.opera.browser-edit.jpg

Screenshot_2024-12-14-12-27-33-492_com.opera.browser-edit.jpg

HS80 Max'ın ICUE üzerinden SoundID yaptığımda verdiği ses baya hoşuma gitmişti aslında. Şimdi senin gösterdiklerini yapıyorum 1DK.

O kadar zor bir şey değil ya, 10dk'nı almaz yapması. SoundID olayında hangi kulaklıktan bahsediyorsun? İkisinin de frekans tepki eğrisi kötü olduğundan o tarz yazılımlar doğru çalışmaz, bu rehberi yapman lazım.
Senin yerine HS80 için ekolayzırı yaptım, sadece bu ayarları Peace'e el ile geçireceksin. Rehberde nasıl yapacağını anlattım.

Eki Görüntüle 2374012

Eki Görüntüle 2374013
Aman tanrım hayatımda ilk defa sahne derinliğini hissettiğime şahit oldum :D

Son düzenleme:
HS80 Max'ın iCUE üzerinden soundıd yaptığımda verdiği ses bayağı hoşuma gitmişti aslında. Şimdi senin gösterdiklerini yapıyorum 1dakika.

Aman tanrım hayatımda ilk defa sahne derinliğini hissettiğime şahit oldum :D

Aradığım tepki buydu😀. Keşke herkes böyle bir olayın bilincinde olsa.
Bas ve tiz dengesi nasıl? Eğer hoşuna gitmediyse nasıl ayarlayacağını anlatırım.

Aradığım tepki buydu😀. Keşke herkes böyle bir olayın bilincinde olsa.
Bas ve tiz dengesi nasıl? Eğer hoşuna gitmediyse nasıl ayarlayacağını anlatırım.
Tizler aşırı detaylı hissettirdi ilk defa 'Heart Afire' dinlerken her seferinde müziğin başlangıcında kulağımı tırmalardı ancak bu sefer çok ılımlı geldi, kadın vokallerin tizlerinin biraz kısıldığını hissettim ama genel derinliği beğendim. 30 73 78 frekanslarını sırasıyla 5-4.2-2 yaptım. 2 kere 30 frekans yazıyordu yukarıda bende 2 kere 5 girdim. Bass seviyorum biraz, bu nedenle Crusher Evo almıştım. Çok vurucu bir bas aramıyorum zaten sadece doygun hissettirsin yetiyor.

Tizler aşırı detaylı hissettirdi ilk defa 'heart afire' dinlerken her seferinde müziğin başlangıcında kulağımı tırmalardı ancak bu sefer çok ılımlı geldi, kadın vokallerin tizlerinin biraz kısıldığını hissettim ama genel derinliği beğendim. 30 73 78 frekanslarını sırasıyla 5-4.2-2 yaptım. 2 kere 30 frekans yazıyordu yukarıda bende 2 kere 5 girdim. Bass seviyorum biraz, bu nedenle crusher EVO almıştım. Çok vurucu bir bas aramıyorum zaten sadece doygun hissettirsin yetiyor.

Tamamdır o zaman güle güle kullan.

Yeni konular

Geri
Yukarı