Ekran kartı bileşeni yandı

Baris2410

Femtopat
Daha fazla  
Bilgisayara RAM ekleyip test ederken kasa yatay durumdaydı. Bu sırada ses yapan fanı geçici olarak durdurmak için bir anahtar kullandım. Ancak dalgınlıkla kasayı tekrar dik konuma getirirken anahtar ekran kartının üzerine düştü. Kısa devre sonucu duman ve yanık kokusu fark edince hemen bilgisayarı kapattım.

Ekran kartını söküp incelediğimde, üzerinde "R30 1813" ve "sap ı" (harf tam net değil) yazan, yaptığım araştırmaya göre indüktör (bobin) olduğunu öğrendiğim parçanın bir ucunun lehimden ayrıldığını fark ettim. Duman, koku ve ısınma sorununa bu bileşenin neden olduğunu düşünüyorum.

Bu parça elimde kaldı, sağlam olup olmadığını kontrol ederken hafif şişme fark ettim. Kartta bu bobinden 3 tane daha var ve sağlam görünüyorlar.

Sorum şu:
Eksik bobinle çalıştırmayı denesem, bilgisayarı yük altına almadığım sürece güvenli olur mu? Ayrıca, lehim yapmayı öğrenerek benzer bir parçayı veya kopan bileşeni lehimleyerek onarabilir miyim?
İlk başta şiştiğini sanmıştım, ancak yerinden çıkınca bu hale gelmiş gibi görünüyor.

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    1.jpg
    289,7 KB · Görüntüleme: 43
  • 2.jpg
    2.jpg
    128,8 KB · Görüntüleme: 36
  • 3.jpg
    3.jpg
    195,4 KB · Görüntüleme: 31
  • 4.jpg
    4.jpg
    338,7 KB · Görüntüleme: 31
  • 5.jpg
    5.jpg
    168 KB · Görüntüleme: 42
  • 6.jpg
    6.jpg
    201,8 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:
HOcam kendiniz eğer elektrik elektronik konularında bir deneyime sahip değilseniz kartı daha da kullanılamaz hale hatta çöp haline getirebilirsiniz. İşini bilen bir tamirci çok kısa sürede çözecektir. Kartlarda neyin nereye bağlandığına ait detaylı devre şeması olmadna ve bu işleri de bilmeden kalkışılacak bir şey değil tamir olayı.

Bobin seri bağlanan bir devre elemanı olduğu için bobinsiz çalıştırmak bazı donanımsal eksikliklere sebebiyet verir. Bu yüzden önermem.

Tam olarak test edebilme imkanınız varsa akım sınırlayarak karta güç verip test edebilirsiniz.

Teşekkür ederim ilginiz için, acaba bunun tamirine kim bakar? Asus yetkili servisini mi bulayım yoksa Ankara'da önerebileceğiniz bir seçenek var mıdır?

Bobin seri bağlanan bir devre elemanı olduğu için bobinsiz çalıştırmak bazı donanımsal eksikliklere sebebiyet verir. Bu yüzden önermem.

Tam olarak test edebilme imkanınız varsa akım sınırlayarak karta güç verip test edebilirsiniz.
Bilgisayara görüntü geliyor, herhangi bir yük altında değilken ısınma sorunu var şuan o da termal macun olmadığı için olabilir diye düşünüyorum, %100 fanla beraber 56 dereceye düştü maksimum.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı