Elektrik kesintisi hangi donanımları etkiler?

Kaliteli bir PSU kullanıyorsanız. Dakika başı elektrik gidip gelmiyor ise kolay kolay zarar görmez sisteminiz.
Ama iyi hoş dedin de ne kadar dayana bilir ki? En azından bir akım korumalı uzatma fiş iyi olur.
 
Elektrik kesilmesinin kendi başına verdiği hiçbir zarar yok. Elektrik kesintisi sırasında diskler yazma yapıyorsa dosyalarda bozulma ya da bad sector oluşumu görülebilir ancak çok büyük bir zarar denemez.

Kastettiğiniz zararı veren en büyük etken, elektrik kesintisi sırasında/sonrasında gelen dalgalı elektrik akımıdır. Voltaj sürekli dengesiz bir şekilde düşüp yükseleceği için koruması olmayan elektronik aletler zarar görebilir. Bilgisayarda ise zarar görecek ilk yer PSU'dur, eğer ki PSU kalitesiz ve belirli korumaları yok ise kendisinin yanında anakart gibi parçalara da zarar verebilir.

Ayrıca kısa devre olmaz. Kısa devrenin olabilmesi için elektriğin A'dan B'ye giden daha az dirence sahip farklı bir yol bulması gerekiyor.
 
Bir şeyler okudum böyle durumlar için PC zarar görmesin diye kesintisiz güç kaynağı PSU'lar varmış? Kullanan var mı? @asnc @Coke Zero
Ben kullanıyorum hocam. Bildiğim kadarıyla çalışma mantığı şu; prize bağlı kaldığı süre boyunca içindeki akü şarj oluyor. Prizden elektrik kesilince de aküyü aktif ederek UPS'e bağlı olan cihazlara elektrik gönderiyor (prizdeyken de gönderiyor). Ama alacaksanız güç kaynağınızın watt'ının 300-400 watt üstü bişey alın ki en azından elektrik gittiğinde bilgisayarı kapatmak için birkaç dakikanız olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı