Elektrik kesintisi sonrası sistem Boot etmiyor

d1ablo

Hectopat
Katılım
17 Şubat 2017
Mesajlar
56
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Network Engineer
Merhaba değerli Technopat.net üyeleri,

Kendi evimde kullandığım bir bilgisayar mevcut durumda. Bundan yaklaşık bir ay önce elektrik gitti ve ortalama 45 dakika sonra geldi. Ne oldu ise ondan sonra oldu.
Daha fazla beklemeden konuya geçelim.

Öncelikle sistemimi tanımlamam gerekirse özelliklerim şunlar:
İşlemci: i5-3470
Anakart: ECS-Q77H2-M
BIOS: P21-A1
RAM: G.Skill Rapjawz DDR3 4x4 16 GB RAM
Ekran Kartı: Sapphire RX570 Pulse OC GDDR5 4 GB 256Bit
Power Supply: Xigmatek X-Calibre XCP-A600 80 Plus Bronze

Yaşadığım soruna gelecek olursak, elektrik gidip geldikten sonra sistem kendini Boot etmemeye başladı. Boot etmemekten kastım ekran gelmiyor hiçbir şekilde. Sistem çalışıyor fakat klavye ışıkları dahil hiçbir şey açılmamakta. (Kulaklık ışıkları açılıyor, fan ışıkları yanıyor.) Yaklaşık 1 gün kadar dokunmadım. Statik elektrik birikmesi olabilir diye düşündüm fakat sorun o değildi.

Ertesi gün ekran kartını söküp taktım tekrardan çalışmadı. Bu aşamada fark ettiğim bir gariplik ise pinleri ekran kartından çıkarınca sistem çok hızlı bir şekilde kendini Boot edebiliyor (ayrıca onboard üzerinde de görüntü sorunsuz olarak geliyor.)

Tekrar ekran kartını taktım fakat bu aşamada 8 pin yerine 6 pin taktım. 9 - 10 defa restart atınca start veren bip sesi sonunda geldi. Sorunun ekran kartında olabileceğini düşünüp 2 farklı sistemde test ettim. Ekran kartım tıkır tıkır çalışıyor.

Bilgisayarcıya götürüp arıza tespit yaptırdım. Anakart değiştirdi, PSU değiştirdi sorun aynı. Bilgisayarımda olan PSU'yu zaten bana ait olan ekran kartı ile farklı bir sistemde de denedim, orada da çalıştı.

İşlemciden dolayı olma düşüncesi geldi aklıma. Onboard ile stress testi yaptık fakat hiçbir sorun gözükmedi.

Farklı bir slota ekran kartını takıp açtığım zaman ilk başta açılıyor sonra sorun başa sarıyor. Açmak için ise BIOS pilini çıkarıp takmam veya 15 kere restart atmam gerekiyor. Yardımlarınızı beklemedeyim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ne kadar etkili olur bilmiyorum, ama hiç bir şey kaybetmezsiniz ve yazılım sorunu ihtimalini ortadan kaldırırsınız, ama 1050ti çok tasarruflu bir kart daha yüksek enerji isteyen bir kartla deneseniz iyi olurdu.
 
Ne kadar etkili olur bilmiyorum, ama hiç bir şey kaybetmezsiniz ve yazılım sorunu ihtimalini ortadan kaldırırsınız, ama 1050ti çok tasarruflu bir kart daha yüksek enerji isteyen bir kartla deneseniz iyi olurdu.
Malesef test edebileceğim başka bir kart yok elimde. 6 / 8 olarak başka pc de çalışıyorsa dediğiniz gibi bir verim kaybı söz konusu olabilir. 1 Aydır sorun üzerine çalışmaktayım ama inanın bir çözüm yolu bulmuş bulunmuş değil. En azından sorunun ne olduğunu bilebilsem ona göre farklı bir parça tedarik ederek sorunu çözebilirdim. Şu anda da 25 kere restart atarak çalıştırdığım bu bilgisayardan yazı yazmaktayım. Uyku modundan çıkarmıyorum asla çünkü tamamen poweroff yapınca açılmıyor :D Gerçekten çok garip. Teşekkürler yardım çabanız için.
 
Eh can sıkıcıymış gerçekten. Bir de arka arkaya uydurma çözümleri sıralıyorum sanki denemesi kolaymış gibi kusura bakmayın ama büyük ihtimal sorun dediğim gibi ön panel bağlantıları. Başka bir dış kasaya aynen tüm sisteminizi geçirdiğinizde çalışırsa sorun ortadan kalkar, veya daha kısa bir yolu BIOS ayarlarında bilgisayarı açma tuşundan değil de " klavye veya mouse de bir tuşa basıldığında bilgisayarı çalıştır " diye bir ayar var, onu da aktif edin size zahmet olmazsa bir ara. Belki tek seferde açılır bunu yaptıktan sonra. İyi geceler size.
 
Anakartım biraz eski fakat deneyeceğim ve işe yararsa size tüm kalbimle dua edeceğim :D
Olmadı malesef. Sorun devam etmekte.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı