Elektrikli Arabalar vs Benzinli Arabalar

Katılım
6 Temmuz 2018
Mesajlar
13.373
Makaleler
20
Çözümler
142
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Herkese merhaba. Bugün en çok merak edilen konulardan biri olan elektrikli otomobiller ile fosil yakıtlı otomobillerin karşılaştırmasını ve hangi alanlarda daha avantajlı olduğunu detaylıca karşılaştıracağız. Bu karşılaştırmayı 12 başlık altında gerçekleştireceğiz. Hazırsanız başlayalım :)

1- Verim:
Benzinli ve Dizel araçlarda yakıt yakılarak piston itilir, krank milinde düzlemdeki hareket döner harekete çevrilir, şanzımanda tork katlanır ve tork/hız dengesi sağlanr, diferansiyelde tekerleklere güç dağıtılır ve araba hareket eder. Bu işlem sırasında benzin yanarken 2/3 yada 70%~ oranında enerji ısı ve ses olarak motordan atılır. Bu %30'luk gücün 20% kadarı aktarma organlarında tekerlere aktarılana kadar ısı, sürtünme ve parçaların ağırlığı sebebiyle kaybolur. Yani kısaca benzinli ve dizel motordan elde ettiğimiz verim 1/4 yada %25'dir. Koyduğumuz 100TL'lik yakıtın 75TL'lik kısmı egzozdan öylece dışarı gitmektedir ve doğaya zarar vermektedir.

Elektrikli arabalarda pilden yola aktarılan enerjinin verimi %70 - %80 civarındadır. Pile koyduğumuz 50 KW enerjinin 40 KW kadarını yola aktarabiliyoruz. Şanzıman'a gerek duyulmadığından ve motor küçük olduğundan konumlandırma tekerleklere daha yakından yapılabilir. Bu sayede verim daha fazla olacaktır.

Kazanan: Elektrikli Otomobiller

2- Isı:
Benzinli ve Dizel araçlarda benzin yakılınca ortaya çıkan 2/3'lük ısının motordan atılması gereklidir. Aksi taktirde motor eriyecektir. Bunun sağlanabilmesi için radyatörler gereklidir. Buda sürtünme kuvvetini arttırarak yakıt tüketimini arttıracaktır.

Elektrikli Arabalarda sürtünme çok çok az olduğundan motorun çalışmasını etkileyecek ısı oluşmuyor. Pillerde ise çok basit çözümlerle soğutma sağlanabiliyor. Ancak çok çok güçlü elektrikli arabalarda(730HP gücündeki Tesla P100D gibi) çok küçük radyatörler bulunmaktadır.

Kazanan: Elektrikli Otomobiller

3- Çalışma Koşulları:
Benzinli ve Dizel araçlar özellikle tank veya zırhlı araçlar gibi cephede veya zorlu koşullarda kullanılan araçlarda fosil yakıtla çalışan motorlar daha avantajı olacaktır.

Elektrikli arabalar sınırlı sıcaklık ve koşullarda çalışabiliyor. Çok sıcakta pillerin kimyasal yapısı bozulduğundan patlama riski ile karşı karşıya kalınıyor. Çok soğukta ise elektronlar donarak pildeki enerji kullanılamıyor.

Kazanan: Benzinli ve Dizel Otomobiller

4- Ağırlık:
Benzinli ve Dizel araçlarda ağırlık çoğunlukla aktarma organlarında olduğundan arabanın hareket ettirilmesi daha zordur. Ancak elektrikli arabalarda pilin yarattığı ağırlık fosil yakıtlı araçlarla karşılaştırıldığında daha fazla ancak elektrikli otomobillerde aktarma organları az olduğu için ağırlığı daha az etkiliyor

Kazanan: Belirsiz. Her ikisinin kendine göre avantajı var. Siz karar verin :).

5- Tork:
Benzinli ve Dizel araçlar belirli devirlerde belirli tork verebilirler. Tork ve devir dişli boyutları değiştirilerek gerekli tork ve devir sağlanır. 1.viteste kalkış için yüksek tork gereklidir. 1. Vites torku katlar ancak hızdan kaybedilir. Fizik derslerinde öğrendiğimiz makaralar gibi; Kuvvetten kazanç varsa yoldan kayıp vardır, yoldan kazanç varsa kuvvetten kayıp vardır. 2 Kat kuvvet kazancı için 2 kat yoldan kayıp vermek gerekir. Basit bit fizik prensibidir.

Elektrikli arabalarda ise her devirde en yüksek tork üretilir. Elektrikli arabalarda 0 devirden itibaren çıkabileceğiniz en yüksek devire kadar torkunuz hiç düşmez ve araba her zaman en yüksek torku üretir.
ice-torque-and-power-curve-1.png

Burada standart bir benzinli motorun Devir/Güç-Tork şemasını görmekteyiz. Motor 900 devirden başlayıp devirlendikçe tork ve beygir artıyor ve belirli bir noktadan sonra düşüyor.

electric_motor_speed_vs_torque_power.png

Burda tipik elektrikli motorun Devir/Güç-Tork şemasını görmekteyiz. Beygir devir arttıkça artarken tork her zaman en yüksek seviyede seyreder. Spor arabalarda yüksek hızlanma, tırlarda ağır yükleri daha kolay çeker.

Kazanan: Elektrikli Otomobiller.

6- Dayanıklılık:
Benzinli ve Dizel motorlar birçok parçaya sahiptir ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Bakımları yapıldığı sürece motor uzun yıllar dayanacaktır.

Elektrikli arabalarda ise motor parçaları azdır ve sürtünme çok az olduğundan bozulma ihtimalleri çok düşüktür. Ancak Li-Ion piller sadece 3-4 sene verimliliğini koruyabilmektedir ve bu süreden sonra düşmeye devam edecektir.

Kazanan: Belirsiz.

7- Ses:
Benzinli ve Dizel motorlarda birçok parça bulunmaktadır ve yakıt yakılarak enerji ortaya çıktığından motordan çok fazla ses çıkar. Gürültü kirliliğine sebep olur.

Elektrikli arabalarda sürtünme az olduğundan ve elektrikle hareket sağlandığından ses çok az olacaktır.

Kazanan: Elektrikli Otomobiller

8- Menzil:
Benzinli ve Dizel araçlar yakıtı depolarında taşırlar ve yaklaşık 700-800 km yol yapabilmektedirler. Benzin bittiğinde 5 dakikada yeniden doldurulabilmekte.

Elektrikli araçlarda ise en fazla 400-500 km menzil mümkün olabilmektedir çünkü pil teknolojisi hala yetersiz kalmaktadır. Yeniden doldurmak en az 1 saat sürmektedir.

Kazanan: Benzinli ve Dizel Araçlar.

9- Denge:
Benzinli ve Dizel otomobillerde ağırlık merkezini ayarlamak zordur. Bir binek otomobilin deposunu doldurmak arabaya 50 kilo ekleyecektir. Bu yakıt kullanıldıkça arabanın ağırlık merkezi değişecektir. Bu yüzden benzinli otomobilleri tasarlamak daha zordur. Denge parçaların orantısız ağırlıkları nedeniyle daha zor sağlanmaktadır.

Elektrikli otomobillerde ise pil ve motorlar aşağı kısma yerleştirilir. Piller ağır olduğu için ağırlık merkezi aşağı iner ve araba daha dengeli hale gelir.

Kazanan: Elektrikli Otomobiller

10- Maliyet:
Benzinli ve Dizel otomobil edinmek daha ucuzdur(Ülkemizde olmasada...). Ancak bakımları ve yakıtı maliyetlidir.

Elektrikli Otomobilleri edinmek pahalıdır ancak bakım ve elektriği çok ucuza temin edilebilmektedir. Ayrıca rejeratif fren sayesinde disk frenlerin ömrü uzuyor.

Kazanan: Belirsiz. Her geçen yıl elektrikli arabaların en pahalı parçası olan pillerin maliyeti dahada ucuzlamaktadır. Yakın gelecekte kazanan Elektrikli Otomobiller olacaktır.

11- İç Hacim:
Benzinli ve Dizel otomobillerde motor,şanzıman ve diğer parçalar çok yer tutmaktadır. Bu nedenle kullanılabilir alan azalır.

Elektrikli otomobillerde piller ve motor alt tarafa konumlandırılabildiği için hem ön hem arkada yer kazanılabilmektedir.

Kazanan: Elektrikli Otomobiller.

12- Tepki Süresi
Benzinli ve Dizel motorlarda gaza basıldığında motora hava çekilir, benzin ve hava sıkıştırılıp yakılır. Arabanın gaza basılıp hareket etmesine kadar onlarca aşama geçer ve bu yüzden araç hemen tepki veremez

Elektrikli otomobillerde hem parça sayısının azlığı hemde gücün direk arabayı hareket ettirebilmesi sayesinde araç hemen kalkış yapabilir ve gerektiğinde çok hızlı tepki verebilir

Kazanan: Elektrikli Otomobiller.

Birçok alanda elektrikli otomobiller daha avantajlı olsada benzinli otomobillerin menzil ve dolum süresinin kısa olması hala cazip yapıyor. İlk alım fiyatı elektrikli otomobillerde daha pahalı olması, insanların benzinli otomobilden aldığı haz ve şarj istasyonlarının azlığı insanları elektrikli otomobillerden bir adım daha uzaklaştırıyor. Ancak yakın gelecekte elektrikli otomobiller yaygınlaşacak ve benzinli otomobil çağı bir gün sona erecek. Siz ne düşünüyorsunuz. Sorularınızı belirtmekten çekinmeyin 😉.
 
Elektrikli araçlar çok çok aşırı yaygınlaşmadan alınmaz. Şimdi arabada ufak bir şey oldu diyelim. Sanayideki adam anlamayacak. Servise götürsen nasıl bir fiyat çıkarırlar bilmeyeceksin. Tasarruf edeyim, doğaya katkım olsun derken cebini de gömebilir uzun vadede.

Sokakta 10 araçtan 5'ini elektrikli görmediğim sürece şahsen ben bakmam bile.
 
Hayır. 30% yıllarca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bir değer. En fazla 50%'ye Formula 1 arabaları çıkabiliyor. Ancak hiçbir binek otomobilde şuan 30% - 35%'i geçemedi.
Benzinli arabanın yakıt konusunu herhalde Ford T'yi baz alarak yazdın hocam.
 
Olaya duygusal açıdan bakarsak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
100 liraya koyduğum yakıtın 75 lirası eksozdan çıkıp gitmesi imkansız. 25 liralık yakıtla mı o kadar yol yapılıyor.
İmkansız değil. Verim %30~ yakıtın harekete çevrilmesi sırasında. o 30%'un 20% si tekerleğe kadar kayboluyor. Elimizde 25% verim kaldı.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı