En güçlü virüs hangisi?

En güçlü zararlı diye bir şey yoktur, sadece şu ana kadar en fazla etkinlik göstermiş diye bir şey söyleyebiliriz. Zira, günümüzdeki zararlılar konuda arkadaşların yazdığı gibi saf zarar amacıyla yazılmak yerine çeşitli amaçlara hizmet için oluşturuluyor daha çok. Siber espiyonaj, şantaj, fidye, proxy olarak kullanılmak için kurbanlarını bekleyen birçok zararlı mevcut.

Bana bu soruyu soracak olursanız, şu ana kadar sanırım en çok etkilendiğim mevzu Duqu saldırıları oldu. Her açıdan mükemmel dizayn edilmiş bir saldırı.
 
Bilgisayar canlı değil ki öldürsün. Bilgisayar virüslerinin gerçek hayattaki virüslerle bir ilgileri yok. Gerçek hayattaki virüsler canlı hücreleri enfekte eden patojenlerdir ve doğal olarak bulunurlar. Bilgisayar virüslerini ise insanlar yaratırlar ve bilgisayarı “öldürmezler”.

“Güçlü” virüs diye bir şey de yok. Bir bilgisayar programı güçlü ya da zayıf olmaz. Kendisinden ne isteniyorsa onu yerine getirir. Bunu sorman, bir bilgisayar programının ne demek olduğunu ve nasıl çalıştığını tam olarak anlamadığını gösteriyor. Bilgisayarlarda işlem yapan ve ortaya bir sonuç koyan talimatlara program diyoruz. Bu açıdan virüsler ya da genel olarak zararlı yazılımlar ile normalde kullandığımız programlar arasında hiçbir fark yoktur.

Bilgisayar programları kullanıcılarına zaman ve para kazandırma amacıyla tasarlanırlar ve yazılırlar. Virüsler ve diğer zararlı yazılımlar tam tersi bir şekilde bilgisayar kullanıcılarına zaman ve para kaybettirme eğilimindedirler. Aradaki tek fark bu; iyi niyet ve kötü niyet. Bir bilgisayar programcısı iyi niyetliyse yararlı programlar yazar. Eğer kötü niyetliyse zararlı programları yazar.

Bu açıdan bakıldığında cevap ver bakalım; Opera tarayıcısı mı daha güçlü, yoksa WinRAR mı? Sorduğun soru işte bu kadar gereksiz ve saçma.

Son olarak önceki sayfalarda yazdığım cevabı da iyi oku. Orada da zararlı yazılımları “güçlü” ya da “güçsüz” diye sınıflandırmanın mantıklı olmadığını detaylı bir şekilde açıkladım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı