En tehlikeli virüs nedir ve nasıl korunabiliriz?

Virüslerden daha tehlikelisi var: Sağlayıcılar yani Apple, Microsoft, Google ve Facebook gibi şirketler. Bir virüs size en fazla maddi etki yapabilir. Ama bu şirketler sizi sizden daha iyi tanıyor. Sizi kolayca yönlendirebilir. Virüslerden nasıl korunuruza gelince AV yükle belli aralıklarla tarama yapsın. Sorun kalmaz.
 
Ransomware. Birinin bilgisayarınızı kontrol etmesinden daha kötü bir şey varsa o da dosyalarınızın şifrelenip açılması için para istenmesi. Rat, trojan, spyware vs. türevlerini kaldıracak çözümler illa bulunur. Ransomware bulaştığında ise dosyaları kurtarmanın tek yolu ya paranın ödenmesi ya da bulaşan zararlının kırılmış kodu mevcutsa ilgili Key'i içeren yazılımı indirmek.

Yeni çıkan bir Ransomware'in kırılması ise o kadar düşük bir ihtimal ki, eğer yeni bir Ransomware bulaştıysa sisteminize geçmiş olsun.

Buna karşı korunmak için de av yazılımlarını her daim güncel tutmanız, av yazılımlarındaki safe vault özelliğini aktif etmeniz gerek. Ransomware saldırısından etkilenebileceğini düşündüğünüz dosyalarınızı bu kasalara ekleyerek herhangi bir Ransomware saldırısından koruyabilirsiniz.

Çok doğrudur internette bir sürü örnek var.
 
En tehlikeli diye bir şey yok. Bir Nükleer santrale sızan herhangi bir zararlı ile NSA'a zarar veren herhangi bir zararlı bir değil. Onlara göre her ikisi için de bulaşan zararlı en tehlikelisi.
Normal kullanıcı için de durum aynı biri parasına önem verir, biri dosyalarına, biri bilgisayarının bozulmamasına vb.

Bana göre en can yakan dosyalarına zarar veren türlerdir. Yukarıda örnek verildiği gibi Ransomware'dir. İnsanların hatıralarını bir dosya ile geçmişe gömen bir zararlı bana göre en tehlikelisidir. Bu durumları yaşayıp ağlayan büyük insanlar biliyorum, kendi çapında küçük şirketi olup bilgisayarına bu zararlı bulaştığında işini kaybeden kişiler var.
Bu zararlı yayılmadan önce ülke çağında duyuru yaptık yaptırdık ancak hala yaklananlar var. Bu da umursamaz, bilgi sahibi olmayan, bana bir şey olmaz diyen salaklar yüzünden oluyor.
 
Rootkitler en tehlike virüslerdir. Birçok Ransomware'dan internet bağlantisi keserek kurtulabiliriz. Trojan temizlemek için BitDefender çok iyi. Fakat rootkitleri normal anti virüslerin tespit etmesi oldukça zordur. Kendileri sistem dosyasi haline getirirler ve bulunmasi çok zordur. UEFI rootkitleri ise silmek nerdey ise imkansizdir silsen bile kalici etkileri vardir. Ve diğer virüsleri gizliyebilirler.Rootkitler format ile silinmeye bilir. RAT internet bağlantisi keserek kurtulabiliriz. Rootkitleri silmek için Malwarebytes anti-rootkit veya ESET ile rootkit taramasi yapmaliyiz ki bu bazen yeterli olmuyor.(tabii bulaşmasi için yüzde 100 virüssüz GTA 6 indirmen lazim(!)
 

Geri
Yukarı