Enflasyon ile asgari ücret arasında etkileşim var mı?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.903
Makaleler
44
Çözümler
9
Enflasyon ile asgari ücret arasında etkileşim var mı? Yaşam şartları gün geçtikçe zorlaşıyor. Asgari ücretin artmasının enflasyona herhangi bir etkisi var mı?
 
Çok düz şekilde özetlersek; ülkemizde çok büyük bir çoğunluk asgari ücret karşılığında çalışıyor ve buna zam yapmak demek piyasaya daha çok TL girmesi demek, bu değersizleşmeyi de beraberinde getiriyor. Yani biz bugün 10000 TL asgari ücret alsak ürünler de hemen hemen aynı oranda zamlanacak, umarım asgari ücret en kısa zamanda gerçek anlamında değerlenir.
 
Asgari ücretin şu an artması geçmiş senedeki enflasyonun zararını karşılıyor gibi gözükse de her ay enflasyon arttığı için ne refahı artıyor ne alım gücü. Olması gereken 1 yıllık süreçte enflasyon değeri neyse artı zam olarak verilmeli ki insanların alım gücü en azından sene başındaki kadar olsun. Ülkede asgari ücret kadar zam alan hiçbir maaş yok ayrıca bu gidişle ülkenin %80'i asgari ücrete çalışacak birkaç yıla. Bu enflasyonun artmasında doların etkisi de çok fazla, dolar sabit kalsa bu kadar zam gelmeyecek en azından.

Asgari ücrete istediğin kadar zam yap değeri yok paranın. Bugün bin liralık zam yap yarın zaten tüm ürünlerin fiyatı artıyor. Marketten 5 liraya aldığın ürün 7-8 lira olduktan sonra böyle gidersek hiperenflasyonda yaşarız. Venezuela bunu çekiyor. Para basıp dağıtmak çözüm değil değerini korumak önemlidir. Dövize karşı TL kadar değer kaybeden ülke olmadı bu sene.
 
Asgari ücretin artmasının enflasyona herhangi bir etkisi var mı?
Vardır diye düşünüyorum. Çünkü gerek fabrikalar gerek marketler asgari ücret ile insan çalıştırıyor, şimdi asgari ücrete zam gelirse üreticinin maliyeti artacak ve dolayısıyla gelir gider dengesi yapmak için ürünlere zam getirecekler.
 
Farz et ki aylık 10₺ kazanıyorsun ve ekmek 10 kuruş. 2 ay sonra ekmek 20 kuruş oldu ve dediler ki asgari ücreti 20₺ yaptık. Oran birebir aynı kaldı aslında. Arada değişen bir şey yok. Değişen bir şey olması için ekmeğin ucuza mal edilip ucuza satılması gerek.
 
Enflasyon ingilizcede "inflation" yani şişme, büyüme demektir. Bu terim ekonomi için kullanıldığında ekonomide şişme olarak tabir edilebilir. Peki bu şişme nedir? Bahsettiğimiz şişme çok kısaca 100TL'lik bir ürünü belli bir süre zarfında(1 yıl ya da daha az denilebilir) 110TL'ye almaya başlarsan bu demektirki spesifik olarak o üründe %10'luk bir enflasyon, şişme, artış var.

Tabii ki tek bir ürüne bakarak bu ölçülemez. Enflasyonu daha iyi anlayabilmek için bir bireyin para kazandığı zaman kazandığı paranın nerelere harcadığı önemlidir. Türkiye'de bu daha çok elektrik, su, doğal gaz, kira ve gıda gibi kalemlere gitmektedir. Bunlardaki artışın belli bir ortalamasını alarak aslında enflasyonun normal bir birey için ne kadar olduğunu az çok anlayabilirsin.

Merkez bankaları da bu şişmenin halka minimum şekilde yansıması için vardırlar aslında. Tabii ki devlette aynı şekilde. Asgari ücrete zam yaparak halka bu artışın minimum şekilde yansımasını sağlamak amaç edinilir. Fakat bazı devletler işçiden çok işverene daha yatkındır ki aslında en karlısıda budur aslında ;).

Uzun lafın kısası evet vardır hem de çok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı