Enver Paşa neden çok seviliyor?

Makaleler
13
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

İttihatçılar sokmadı mı bizi savaşa? Onlar olmasaydı, belki de girmeyecektik. Girseydik, Alman tarafından gireceğimiz doğru ama kesin olarak girmemiz doğru değil.
Nereye girmiyorsun savaşa? Bizim o savaşa gireceğimiz zaten belliydi. Osmanlı'nın nasıl paylaşılacağı, hangi milletlerin nasıl isyana sürükleneceği, hangi cephelerde hangi devletlerin saldıracağı gibi pek çok şey İtilaf devletleri tarafından onlarca yıl öncesinden belirlenmişti. Osmanlı'nın savaşa girmesi birinin seçiminden değil, zorunluluktandır.

İlla ki girecektik. Osmanlı çöküyordu artık katılmaktan başka bir çaremiz yoktu.
Bu tutarsız. Çöken devleti sokmamaya çalışırsın değil mi mantıken.
Nereye girmiyorsun savaşa? Bizim o savaşa gireceğimiz zaten belliydi. Osmanlı'nın nasıl paylaşılacağı, hangi milletlerin nasıl isyana sürükleneceği, hangi cephelerde hangi devletlerin saldıracağı gibi pek çok şey İtilaf devletleri tarafından onlarca yıl öncesinden belirlenmişti. Osmanlı'nın savaşa girmesi birinin seçiminden değil, zorunluluktandır.
Bunu bilemeyiz. Spekülasyonların da anlamı yok.

Bilemeyiz değil, her şey ortada. Pek ala biliyoruz.
Tarih, böyle yazılmıyor ve bu Tarih değil. "Olsaydı" diyemeyiz tarihte. Olan olmuştur. Farklı bir şekilde de işgal edebilirlerdi veya farklı olaylarda cereyan edebilirdi. İtilaf Devletlerinin asıl amacı; Rus'lara yardım göndermekti. Osmanlı'yı paylaşmak, ilk planlarında yoktu. Ne olacağını bilemeyiz.

Tarih, böyle yazılmıyor ve bu Tarih değil. "Olsaydı" diyemeyiz tarihte. Olan olmuştur. Farklı bir şekilde de işgal edebilirlerdi veya farklı olaylarda cereyan edebilirdi. Bunu bilemeyiz.
Tarihi ben yazmıyorum, yazılmış tarihi sana söylüyorum. Anlamadığım şey Osmanlının savaşa zaten gireceği gerçeğini neden kabul etmek istemiyorsun inatla. Petrol yataklarını elinde tutan Osmanlı'nın savaşa girmeme gibi bir lüksü olduğunu neden sanar ki bir insan.

Tarihi ben yazmıyorum, yazılmış tarihi sana söylüyorum. Anlamadığım şey Osmanlının savaşa zaten gireceği gerçeğini neden kabul etmek istemiyorsun inatla.
"İttihatçılar olmasaydı" diyoruz değil mi? Olsaydı, olmasaydı tarzı şeyler, yoktur tarihte. 1. Cihan Harbi'ne sokmadan da bölüşebilirlerdi Osmanlı'yı. Bilemezsin.

"İttihatçılar olmasaydı" diyoruz değil mi? Olsaydı, olmasaydı tarzı şeyler, yoktur tarihte. 1. Cihan Harbi'ne sokmadan da bölüşebilirlerdi Osmanlı'yı. Bilemezsin.
"İttihatçılar olmasaydı" kelimesini neden kullandığımı ve ne anlatmak istediğimi anladın, ben de anladığını biliyorum. Polemik yapmaya gerek yok, tarih ortada. Tartışmanın anlamı yok. "İttihatçılar olmasaydı" dememin sebebi senin "Osmanlı'yı savaşa İttihatçılar soktu" demen benim de o şekilde anekdot vermem. Nereye varmak istemektesin?

"İttihatçılar olmasaydı" kelimesini neden kullandığımı ve ne anlatmak istediğimi anladın, ben de anladığını biliyorum. Polemik yapmaya gerek yok, tarih ortada. Tartışmanın anlamı yok.
Anladım ama bu yaptığımız şeyin Tarih'e girmediğini söylüyorum ve nasıl olacağını bilemezsin çünkü öyle bir şey olmadı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı