Ev Ofis Sistemi - PC ve Çalışma Masası Düzenleme, DIY İşleri ve Düşünceler

hakancez

Hectopat
Katılım
5 Aralık 2014
Mesajlar
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
411016


---------------

Herkese selamlar,

Ofisime gitmeyip evimden çalışmak üzere donattığım çalışma odamda ve bilgisayarımda yaptığım bazı küçük çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu paylaşımdaki amaç; hiç fena olmayan bir Technopat Sosyal okuyucusu olarak genç arkadaşlarımızın günümüzün bilgisayar düzenleme trendlerine -haklı olarak- heves etmeleri ve bu yolda kendilerini ekonomik manada zorlayıp aslında çok basit şekilde kendi yapabilecekleri "modifikasyonlara" para harcamalarıdır. Aslında bu modfikasyonlar çok daha düşük meblağlar ile biraz vakit ayırarak, temel elektrik bilgisi ve el emeği ile kolaylıkla yapılabilecek işlemlerdir.

40 yaşını uzun zaman önce gerilerde bırakan bir insan olarak güncel bilgisayar teknolojilerinden ve akımlarından kopmamak için ve kişisel ihtiyaçlarım için dönem dönem bilgisayar toplarım. Çalışma ortamımda düzen sevdiğim için mümkün olduğunca derli toplu bir görüntü sağlamaya çalışırım.

Ben yaşlardaki insanlar çok iyi bileceklerdir. Eskiden iyi bir bileşen alındığında onun kıymeti bilinirdi. Bozulunca tamir edilir kullanılmaya devam edilirdi. Şimdilerden oldukça farklıydı herşey. Aşağıda bir önceki mouse'um arızalandığında gerçekleştirdiğim switch değişimi ile alakalı birkaç fotoğraf koydum. Eski alışkanlıklar devam ediyor.. Bu arada merak edenler için mouse R.A.T. 7 idi.

410981


mayis-2017-15.jpg


Neyse...

Gelelim konumuza. İlk önce sistem bileşenleri. Takip ettiğim kadarı ile hemen her sistem altında "şunu yapsaydın bunu yapsaydın" gibi yorumlar görüyorum. Sistemimi toplarken ihtiyaçlarımı karşılayacak bir bilgisayar satın almak istedim. Bilgisayar çalıştığı dönemlerde %70 mali tabloların analizi, %20 yazı yazmak ve %10 oyun amaçlı. Aslında yaptığım işler için fazlası ile kuvvetli bir bilgisayar oldu.

411013


-İşlemci: AMD Ryzen 5 2600X aslında 2600'de tercih edilerek overclock vasıtası ile 2600X seviyesine gelebilirdi. Ancak stabil çalışma adına stok halde kullanılacağı için daha yüksek turbo hızı gözönüne alınarak 2600X tercih ettim.
-Anakart: Asus Prime B450 Plus. Giriş seviyesi bir anakart olmasına rağmen ihtiyaç duyduğum her türlü giriş ve çıkışa sahip olması hasebi ilke tercih edildi.
-Ekran Kartı: Sapphire Nitro+ 580 Fazla oyun oynamadığım için biraz atıl duruyor. Kafamdaki görüntüye uyması için ve uygun fiyata bir takas imkanı olunca Asus Strix 470 ile değiştirmiştim. Benim bir sıkıntım yok. Undervolt ile sessiz sedasız kullanıyorum.
-RAM: GSKILL TRIDENT Z 3000 Mhz Tasarımlarını sevmediğim için çekmecemde duruyorlardı. Önceki sistemde kullandığım Kingston Hyper Fury X 2133Mhz RAM'ler yerine AMD Ryzen'ların hız ve dolayısıyla bant genişliği sevdası yüzünden kullanıyorum. Şahsım adına parasının hakkını vermediğini düşünüyorum. Performans açısından değil tasarım detayı açısından...
-İşlemci Soğutucu: AKASA VENOM R20. Soğutma için AMD Ryzen 5 2600X içerisinde gelen soğutucu gayet yeterli olsa da, 240mm'lik bir su soğutma çözümüne sahip olmayı arzu ediyordum. Amiyane tabiri ile saçma sapan bir fiyata denk gelince satın aldım, mutluyum.
-Fanlar: AKASA Apache Aslında ilk planda Noctua'nın NF S12 modeli fanlarını satın alacak iken, bir arkadaşımın uyarısı ile Apache fanları satın aldım ve gerçekten çok mutluyum.
-PSU: Silverstone 750W Gold. Memnunum ancak zamanında modüler güç kaynağı almadığıma çok pişmanım.
-Diskler: Samsung 970 Evo NVMe M.2 SSD 256GB sistem diski. 2 adet Kingston A400 960GB SSD. Sistem ilk toplandığı dönemde kullandığım Toshiba HDD'ler yerine ek 2 adet Kingston A400 480GB SSD.

411014


-Klavye: Corsair K55. Sizler yorum yapmadan hemen söyleyeyim. Bu bilgisayar ev ortamında olduğu için mekanik klavye kullanabilme ihtimali yok. Ufaklık ses çok duyarlı olduğu için membran klavye kullanmak durumundayım. Hemen her mekanik tuşu denedim. Belki denemediğim Topre veya Mathias switch'ler derdime derman olur ancak K55'in çok başarılı bir klavye olduğunu düşünüyorum.
-Mouse: Uzun seneler Mad Catz RAT 7 kullandıktan sonra tüm mouse'larımı Razer Deathadder ile değiştirdim. Elite modeli. Oyun mouse'u olarak sevilse de, benim açımdan el ergonomisine uyum sağlaması seçim sebebi idi.
-Monitörler: 2 adet Dell U2412M. 1900x1200 gibi benim işlerimi son derece kolaylaştıran bir çözünürlüğe haizler. Normalde Ultrasharp serisinin kendi ayakları ile monitörleri her türlü şekilde hareket ettirmek mümkün olsa da, ben masaüstünde biraz daha sade bir görüntü olması açısından çok uygun fiyata aldığım Dark marka VM27 stand ile kullanıyorum. Cam masa kullandığım için fazla seçeneğim yoktu ve çok ucuza aldığım için mutluyum. Denk gelirse tavsiye ederim.

411017


-Ses Sistemi / Hoparlör sistemi: AudioEngine A5+ aktif hoparlör ve iFi Audio iDSD Nano 32 Bit DAC. Kulaklık sistemi Stax SR500 Earspeaker, Stax SRM-006t II tube amp + Matrix Audio X-Sabre 32 Bit DAC

411018


Ayrıca çalışma odamda yukarıdaki müzik sistemi kurulu. Orada da bir set AudioEngine A5+ aktif hoparlör mevcut. Pikap haricinde yukarıda bahsi geçen kulaklık sistemi ortak kullanımda. O tarafta belki bir upgrade olacak. SR009 modeli ile.

Kulaklık sistemi sizlere biraz garip gelebilir. Oldukça özel bir sistemdir.

Gelelim görsel tasarıma;

Sistemin görsel tasarımına ilk önce kablolar ile başladım. Sistemin tüm kablolarını kaplamak sıkıntı olacağından görünen yerlerdeki kabloları kaplamaya karar verdim. DIY Hifi pazarı için kullanılan sleeve'lerden elimde bol bol olduğu için bunları kullanmaya karar verdim ve hata yaptım. Bu sleeve'lar bilgisayar tarafında kullanılan sleeve'lerin aksine oldukça sertler ve eğilip bükülmeleri sorun maalesef. Aslında yaparken iyi hoştu. Kabloları konektörlerinden çıkartıp sırasını karıştırmadan kapladım ve Loctite super attack ile konektörlerin içine yapıştırdım. Bilgisayarı toplamaya başlayınca dönme konusunda ciddi sıkıntı oldu. Isı tabancası yardımı ile kabloları eğip bükerek gerekli yerlerden geçirerek bağlantıları yaptım. Bu işler sanırım 4 gün kadar sürdü. Not ekran kartı yukarıda bahsettiğim Asus RX470'dir. Dekotadan yapılmış backplate ile kullanıyordum.

411008


411010


Kabloları tutmak için akrilikten tutacaklar yaptım. İlk önce farklı bir yöntem ile yaptım. Sonra daha kolay bir yöntem buldum. Önce akrilik bir panel kesilir. Üzerine havye ile delik acilir. Kablolar sleeve'lendikten sonra bu deliklerden geçirilir ve konektore lehimlenir. Arkasından eğe ve zımpara ile düzeltilir. Arzu edilen renge boyanır. Aslında tüm bu ürünlerin hazırları var ancak kendiniz uğraşarak çok daha ucuza mal edebilirsiniz. Benim birincil önceliğim maliyetten ziyade işin eğlence tarafı oldu.

Işıklandırma -ki genelde masadan kalkınca açıyorum- standart 5050 şerit LED ile yapıldı. Anakart üzerinde bir adet RGB header olması dolayısı ile basit bir çoklayıcı yaptım. Anakart maksimum 3A desteği sunduğu için çoklamak konusunda bir sıkıntı görmedim. Basit bir lehim işleminin ardından 1 adet RGB header 3 adet RGB aksesuar bağlayacak kıvama geldi. Kasanın üst kısmına bir adet 5050 LED serit ile yapılmış aydınlatma hazırladım. Diğer bir çıkış ise su soğutma sisteminin RGB aydınlatmasında kullanıldı. Son kalan çıkış ise ilerleyen dönemde işime yaradı. RGB çoklayıcı ve bilindik markaların şeritlerine göre maliyetin çok daha düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

411011


411012


H500'ün PSU koruması delikli olduğu için sarı siyah ve kırmızı kablolar daha doğrusu içeri tıktığım tüm kablolar delikten görünür hale geldi. Bunları gizleyebilmek için elimde bulunan siyah dekotadan, PSU koruması altında ayrıca bir katman oluşturacak bir parça hazırladım. NZXT bu delikleri hava alma amaçlı mı yaptığını bilemediğimden bende dekotanın üzerine delikler açtım. Kendi yaptığım RGB çoklayıcısının son kalan çıkışına ekstra bir RGB şerit hazırlayıp orijinal panel ile kendi yaptığım panel arasına taktım. Sonuç güzel oldu bana sorarsanız. Aşağıda görebilirsiniz sonucu...

411009


Duvara yansıyan ve sevdiğim figürleri aydınlatan ışık sistemi de keza yine yukarıda bahsettiğim 5050 LED'ler ile yapıldı.

411026

---------------

Bilgisayar masası için cam masa kullanmayı ben seviyorum. Ancak bir dezavantajı da var tabii ki. Ahşap veya benzeri bir masada arzu ettiğiniz her modifikasyonu yapabilecek iken, cam masada bu kolay değil. Ben şöyle basit ama efektif bir yöntem buldum. Kağıt kıskacı olarak geçen ve kırtasiyelerden satın alınabilecek minik gereçler en çok işime yarayan şeyler. Örneğin şarj kablolarımı bu şekilde tutuyorum...

411020


Asıl faydası ise aşağıda. Bu kağıt kıskaçları ve kablo toplayıcıları birlikte kullanarak sistemin tüm kablolarını derli toplu tutabiliyorum. Aşağıda durumu görebilirsiniz.

411022


411023


Ofis ile alakalı tüm işlerimi ev içerisine kurduğum Gigabit LAN ile yapıyorum. Ana bilgisayarımda yaptığım tüm işler eş zamanlı olarak Google One, Drive veya Microsoft One Drive bulut sistemine ve kendi Synology NAS sistemime yedekleniyor. NAS ayrıca iki harici diske iki farklı işim için ayrıca yedek alıyor.

411032


Sistem içerisinde mekanik disk olmaması gürültüyü azaltırken Raid 1 ile göreceli bir güvenlik sağlıyorum. Yedekleme sistemi kendi UPS'ine sahip ve dışarıdan bağlantıya açık olduğu için nerede olursam olayım işlerime kaldığım yerden devam edebiliyorum.

Umarım genç arkadaşlara biraz fikir verebilmişimdir. Ufak tefek dokunuşlar, biraz el mahareti ile fazla para harcamadan sisteminize güzel bir görüntü verebilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Bu vesile ile senelerdir okuyucusu olduğum Technopat Sosyal platformuna bir kere de birkaç yıllık bir yazı yazmış oldum.

Tüm ekibe işlerinde başarılar diler, zaman ayırıp bu uzun -bolca gereksiz hikaye anlattığım- yazıyı okuyan tüm okuyuculara da teşekkür ederim.

Selamlar
HC
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Cok guzel konu olmus, ben de yazayim yorumlarimi.

Ben haftanin her gunu home-office calisiyorum. 2 tane farkli bilgisayari ayni monitor, klavye ve mouse ile kullanmam gerekiyor. Bazen Linux uzerinde, bazen Windows uzerinde bazen de Mac uzerinde calismak durumunda kaliyorum. Bu problemi KVM switch ler kullanarak cozdum. Interneti Superbox ile aliyorum. Tum sisteme guclu bir UPS bagladim. 1-2 saate kadar elektrik kesintileri internetimi ve bilgisayarlarimi etkilemiyor. Ayda 200 lira civari elektrik faturasi, 280 lira da internet parasi veriyorum :)

Bunun yanisira yine evde ayni network'e bagli 2 tane server olarak kullandigim bilgisayarim var. Klavye ya da monitor bagli degil onlara, SSH ile kontrol ediyorum.

Sistem cok guzel olmus, beni monitor konumu rahatsiz ediyor. ( Ortadaki cizgi ) 3 Monitor kullanmak daha iyi. 2 monitor kullanilacaksa da, ergonomik olmasa da birini yana koymak bana daha kullanisli geliyor.

Son olarak RGB cilginligini hic sevmiyorum. Bilgisayar calisiyorsa 1 tane kibar sekilde yanan led yeterli. Kasalarimi hep bu sekilde topluyorum. Gecenlerde ofis satin aldim, oraya da bir sistem toplayacagim, onun planlamasini yapiyorum simdiden.
 
Cok guzel konu olmus, ben de yazayim yorumlarimi.

Ben haftanin her gunu home-office calisiyorum. 2 tane farkli bilgisayari ayni monitor, klavye ve mouse ile kullanmam gerekiyor. Bazen Linux uzerinde, bazen Windows uzerinde bazen de Mac uzerinde calismak durumunda kaliyorum. Bu problemi KVM switch ler kullanarak cozdum. Interneti Superbox ile aliyorum. Tum sisteme guclu bir UPS bagladim. 1-2 saate kadar elektrik kesintileri internetimi ve bilgisayarlarimi etkilemiyor. Ayda 200 lira civari elektrik faturasi, 280 lira da internet parasi veriyorum :)

Bunun yanisira yine evde ayni network'e bagli 2 tane server olarak kullandigim bilgisayarim var. Klavye ya da monitor bagli degil onlara, SSH ile kontrol ediyorum.

Sistem cok guzel olmus, beni monitor konumu rahatsiz ediyor. ( Ortadaki cizgi ) 3 Monitor kullanmak daha iyi. 2 monitor kullanilacaksa da, ergonomik olmasa da birini yana koymak bana daha kullanisli geliyor.

Son olarak RGB cilginligini hic sevmiyorum. Bilgisayar calisiyorsa 1 tane kibar sekilde yanan led yeterli. Kasalarimi hep bu sekilde topluyorum. Gecenlerde ofis satin aldim, oraya da bir sistem toplayacagim, onun planlamasini yapiyorum simdiden.

Selamlar. Yorumlar icin teşekkürler. Benim masam oldukça geniş olduğu için koltuğumu istediğim monitörün önüne çekebiliyorum. Zaten sağdaki monitör genelde yatay olarak duruyor.

Ben haftanın 4 günü evden 2 günü ofisimden çalışıyorum ama zaman zaman takvim değişiyor tabii ki. İsimi tek makineden görebildiğim için Allahtan bende sizdeki gibi bir makine bolluğu yok.

RGB konusunda sizinle hemfikiriz. Çalışırken gözü rahatsız ettiği için bilgisayar başına geçtiğim zaman hemen kapatıyorum. Tek sevdiğim ışık klavyenin ışığı...
 
Son düzenleme:
Gerçekten de çok güzel bir başlık olmuş 18 yaşında birisi olarak söylemek istiyorum ben ve benim gibi gençler için çok güzel bir pencere açmışsınız tüm herşeyi para ile yapılacakmış gibi görmemiz cabası el emeği ile birşeylerin yapılabileceğini bizlere göstermişsiniz teşekkürler. Ama sizin bizden daha fazla hayat tecrübeniz bilginiz olması sebebi ile yapılacak şeyleri daha net biliyorsunuz kullanılıcak malzemeyi daha iyi düşünüyorsunuz. Bu tarz bilgilerini tecrübelerini bize aktarabilecek kişiler arıyorum bende. Nerelerden bu ve bunun gibi detayları öğrenebilirim? Mesela kablolamaya dair pek bir fikrim yok aklımda tek dolanan şey "Kasanın görünen kısımlarını iyice kablolarım görünmeyen bir boşluğa koyarım o boşlukta da plastik bir kelepçe ile toparlarım" gerçekten fikirlerinize bilgi birikiminize fazlasıyla açım teşekkür ederim.

:)
 
Çok güzel bir konu olmuş. Emeğinize sağlık. Ayıptır sorması ne işle meşgulsünüz acaba ?

Farklı bazı alanlarda faaliyet gösteriyorum. Genelde mali konularda danışmanlık hizmeti diyelim. Ayrıca hobi amaçlı müzik sistemleri ile ilgileniyorum tahmin edebileceğiniz üzere...

Dostum çok iyi ortam, Orada olmak isterdim şahsen 😮

Forumda karşılaşıp keyifle okuduğum uzun konulardan birisi oldu, elinize sağlık :)

Teşekkür ederim

Gerçekten de çok güzel bir başlık olmuş 18 yaşında birisi olarak söylemek istiyorum ben ve benim gibi gençler için çok güzel bir pencere açmışsınız tüm herşeyi para ile yapılacakmış gibi görmemiz cabası el emeği ile birşeylerin yapılabileceğini bizlere göstermişsiniz teşekkürler. Ama sizin bizden daha fazla hayat tecrübeniz bilginiz olması sebebi ile yapılacak şeyleri daha net biliyorsunuz kullanılıcak malzemeyi daha iyi düşünüyorsunuz. Bu tarz bilgilerini tecrübelerini bize aktarabilecek kişiler arıyorum bende. Nerelerden bu ve bunun gibi detayları öğrenebilirim? Mesela kablolamaya dair pek bir fikrim yok aklımda tek dolanan şey "Kasanın görünen kısımlarını iyice kablolarım görünmeyen bir boşluğa koyarım o boşlukta da plastik bir kelepçe ile toparlarım" gerçekten fikirlerinize bilgi birikiminize fazlasıyla açım teşekkür ederim.

:)

Teşekkür ederim. Öncelikle bilgisayarlar hususunda kendimi bir şey öğretmek konusunda çok bilgili görmediğimi belirtmek isterim. Sanırım zaman içerisinde farklı DIY işleri yaptıkça malzemeleri tanıyor ve neyi nerede nasıl kullanacağınız konusunda daha fazla bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Şimdilerde internet çağında hayat tabii ki daha kolay. Hemen her soruya bir şekilde cevap bulabilmek mümkün. Ben yaşlarda olanlar internetin olmadığı zamanlarda büyüdüğümüz için muhtemelen farklı malzeme ve materyallerin kullanımı konusunda genç arkadaşlarımıza göre daha yaratıcı olabiliriz.

Sizin sorunuza istinaden neyi nasıl yapmalı nereden öğrenmeli konusuna aşağıdaki iki konu ile cevap vermek isterim. Bu farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirdiğim 2 proje. Araştırma, planlama ve yapım süreçlerini kapsıyor. Konu farklı olsa da, düşünme tazı açısından zihin açıcı olacağını umut ediyorum

diy_turntable_1.jpg


1- Ereshkigal Pikap. Kendi tasarladığım pikabın yapım süreci ile alakalı bir günce...
http://stereomecmuasi.com/2011/10/ereshkigal-pikap-bolum-i.html

emt-948_17.jpg


2- Oldukça eski bir elektronik cihazın restorasyonuna dair bir macera
http://stereomecmuasi.com/2015/11/bir-restorasyon-projesi-emt-948-kisaca-emt-tarihcesi.html

not: Yazıların ilerleyen bölümleri çokça teknik olabilir. Ancak düşünme tazı ile alakalı bir bilgi verecektir...
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı