Evcil hayvan almadan önce nelere dikkat edilmeli?

Mayt

Hectopat
Katılım
24 Mayıs 2021
Mesajlar
812
Makaleler
2
Çözümler
10
Yer
Istanbul/Turkey
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Bilgisayar: Monster Abra A5 V16.6
Cep Telefonu: LG G7 ThinQ
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci.
Cins bir kedi alıp sahiplenmek istiyorum. Bakımı dikkat edilmesi gereken hususları vs. nedir? Çünkü bir canlı alıyorum ve her şeyine çok dikkat etmem gerek.
 
Sahiplenmeye kesin kararlıysanız öncelikle eşyaları ile başlayabilirsiniz. En mühimleri tuvaleti (ve kumu), mama kabı olacak. Tırmalama tahtasına da başlarda alıştırmanız yararınıza olur. Mama ve su kabını cam, porselen, çelik, metal gibi malzemelerden seçmeye özen gösterin. Tuvaletini büyük almanızda fayda var, 1 yaşına kadar çok hızlı büyüyor, küçüklere sığmayabilir sonra. Oyuncak olarak çok masraf yapmanıza gerek yok, yuvarlanan her şeyle oynuyorlar. Ben şişe kapaklarıyla oynatıyorum, çok para verdiğim oyuncakla oynamadığı bile oluyor. Olta alabilirsiniz ekstra olarak, onu çok seviyorlar genel olarak. Cins kedi sahibi değilim ama genellikle kronik rahatsızlığı oluyor, zaten sahiplendiğiniz zaman direkt veterinere götürün yaptırılması gereken 5-6 adet aşı var, iç ve dış parazit de yapılacak. Sık kontrole gitmeniz gerekebilir yine cins olmasından kaynaklı. Elinizle, ayaklarınızla çok oynatmamaya çalışın, alışırsa sıkıntı çekersiniz ileride. Çok tüylü ise malt gerekebilir, sağlığınn durumuna göre vitamin gerekebilir ama bu cinse göre değişir o yüzden veteriner daha iyi bilir.
 
En küçük detayına kadar yazarsanız çok sevinirim hayvanın kendi elimde can vermesinden çok korkuyorum.
 
En küçük detayına kadar yazarsanız çok sevinirim hayvanın kendi elimde can vermesinden çok korkuyorum.
Hocam bu konuda bence aldığınızda direkt Veterinere gidin o size nasıl bakmanız gerektiğini anlatır. Ben kedimi sahiplenmeden önce şu kanaldan çok video seyrettim, ilk eve getirince ne yapılır, nasıl davranmalıyız vesaire. Bu kadar korkmanız da normal değil, bakamayacağınızdan şüphe ediyorsanız hiç girişmenizi tavsiye etmem yani. Bu bir sorumluluk sonuçta, cins olması da biraz işleri zorlaştırıyor az da olsa. Masraflar çıkacak, her şeyini düşünün öyle sahiplenin derim.

 

Dostum burada yazdım bazı konuları. Oradaki yazı tekir içindi senin cins kedin için ekstra birkaç ekleme yapayım.
Orada dediğim gibi cins kediler potansiyel hastadır her an hasta olacak gibi düşünmen lazım. Bütçenin el verdiğince ara ara veterinere götürmen lazım.

Kum olarak tozlanmayan kum tercih etmelisin çoğu cins kedi zaten solunum sorununa sahip bir de tozlu kumlar yüzünden iyice zorlanmasın.

Kediyi bir an önce kısırlaştırmaya bakın, kısırlaştırmak sağlığı açısından çok kritik, özellikle ergenliğe girmeden kısırlaştırmak en doğrusu. Bir kere anneliği/babalığı tatsın gibi düşünceler çok ynalış bir kere ergenliğe girip o hormonları salgılayınca kısırlaştırmak daha kötü oluyor.

Yem olarak da mümkün mertebe en iyi yemleri kullanmaya bakın.

Cins kedi sahiplenmek bakmak pahalıya gelir, tekirlere kıyasla herşeyin en iyisini almaya çalışmanız lazım..
 
Mama ve su kabını cam, porselen, çelik, metal gibi malzemelerden seçmeye özen gösterin.
Kesinlikle.
Ve yedekli alın, böylece biri yıkanırken diğerini kullanabilirsiniz.
Biz bulaşık makinesine koyuyoruz.
Plastik almayın, bulaşık makinasına girmez, iyi temizlenmez.

Kapları günlerce tutmayın, sıklıkla değiştirin.

Suyunu günde birkaç kez değiştirin.
Ben bizim kedimizden biliyorum, bir kere su içtiği zaman bile, suyu tamamen tüy içinde kalıyor.
O tüyleri tekrar içmemesi için, her su içtiğinde suyunu döküp yeniliyoruz.
Eğer cins kediniz tüylü bir cins olacaksa, aynı sorunu yaşayabilir.

Tüy olayını sıfırlamak mümkün değil, kendisni yalayarak da tüy yutacaktır, veteriner size bir malt önerecektir.

Mamayı elinizden geldiğince kaliteli seçin, market ürünü olan mamalar çok sağlıklı değiller.

Tuvaletini sabah-akşam kontrol edin. Belli bir döngüsü olacaktır, bunun dışında davranırsa, örneğin 2 gündür tuvalete çıkmadıysa, bir durumun habercisi olabilir, erken davranabilirsiniz. "Zaten kumunu çok koydum" diyerek 3-4 günde bir kontol edenlerden olmayın.

İlk aşamada oyuncak almayın, bizimki olta haricinde asla oynamıyor. Onun yerine, ip, çıkolata ambalajı, yukarıdaki arkadaşın kedisi gibi şişe kapağı ile oynuyor. Günde bir 15dk kadar oynatabilirseniz, iyi olur, sizinle bağ kurmasını hızlandırır.
 
Geri
Yukarı