El aletleri söz konusu olduğunda marka genelde önemli. Yerli İzeltaş çok iyi bir markadır ama biraz tuzludur. Yine yapı marketlerde sıkça rastlanabilecek Stanley, Visent, Beta, Cetaform iyi markalardır. Gedore, Bosch ve Black&Decker yine çok düzgün markalar.
"Tornavida seti" değil, bir adet mümkünse arkası depolu ucu değişebilir iyi kalite mıknatıslı tornavida ve işinizi görecek boyut ve şekillerde 6-7 uç alıyorsunuz. Ben 1994 senesinde aldığım Cetaform 3100 tornavidayı hala kullanmaktayım. Abartmıyorum, yüzlerce bilgisayar toplamış ve bakımını yapmışımdır bu aletle. Arkasındaki kapaklı bölmeye 14 adet uç sığıyor. Olabilecek en pratik ve en vazgeçilmez aletim.
Şarjlı kesinlikle tavsiye etmem, yüksek tork ihtiyaç duyulan bir şey değil ve zararlı. Aşağıda halen satılmakta olduğuna dair link mevcut.
Cetaform 3100
Tornavida konusuna ek olarak bir saatçi tornavidası seti de öneririm. Ben senelerdir Stanley marka bir set kullanmaktayım, sıkıntısını görmedim.
Stanley St166039 Saatçi Tornavida Seti 6 Parça
Bunlara ek olarak orta/küçük boy bir pense (kargaburun daha iyi olabilir) ve yan keski öneririm. Bunlar çok sık kullanılmayacak, dolayısı ile marka çok da önemli olmayabilir ama iş yapıyor olmaları lazım.
Yine vazgeçilmez bir alet de kafa lambası. Ben Decathlon'dan aldığım şarjlı lambayı senelerdir kullanıyorum, memnunum.
Decathlon Forclaz şarj edilebilir kafa lambası
Yine sık kullanılacak bir yardımcı, vidalar vvb için separatörlü kutu. Zamanında Ali Express'ten dolu olarak almıştım.
Bu aşağıdakiler (büyüteç, maketçi yan keskisi, maketçi kargaburunu, lupe, cımbızlar) normal şartlarda çok gerekli değil, ama kullandığım oluyor.
Temizlik meselesine gelince.... İhtiyaca göre değişmekle birlikte bir adet diş fırçası, bir - iki yumuşak geniş makyaj fırçası, pamuklu çubuk, toz bezi, ıslak mendil, pamuklu çubuk... uygun olan ne ise onu kullanıyorum. Bence olmazsa olmaz alet ise üfleyici. benim kullandığım aşağıda. Her ne kadar yılda iki üç kere kullansam da son derece iyi iş görüyor, kasanın her köşesini tabiri caiz ise hunharca temizliyor. 90'lı yıllarda part time olarak çalıştığım bilgisayar servisinde de bu kullanılıyordu, halen satışı mevcut.
Sutaş Blower Kompresör
Benden bu kadar.
Son olarak bir de şöyle toplu bir görüntü bırakayım. Bu resimdeki büyüteçli kafa lambası da çok iyi bir yardımcıdır, orta yaşları geride bırakmışsanız. Basit de olsa bir multimetre de çok işinize yarayacaktır. Sağ alttaki küçük cihaz da PSU tester. Yük altındaki koşullarda ölçmüyor ama bir şey kafadan bozuk ise anında anlıyorsunuz. Ortadaki organizerin içinde de bir dolu ayrıntı ufak tefek alet ver. Statik elektrik için bilek bandı, güç kaynağı sigortası, her türlü kasa hırdavatı, fırça, çip sökme aparatları, anakart açma düğmesi, buzzer, macun, vs.