Evimde 1000/1000 olmak üzere TurkNet GigaFiber bulunuyor ve kendim kodlamayla uğraşıyorum projelerim için sürekli sunucu kiralamaktansa kendi evimde 2. el alacağım sunucuları barındırmanın daha mantıklı olacağı aklıma geldi sizce böyle yapmak mantıklı mı ne gibi artıları ve eksileri olur? Forumda link paylaşımı hakkında bilgim yok eğer sorun yoksa düşündüğüm sunucuların linkini atabilirim. Bu arada sunucu için bütçem 10.000TL
Şimdi;
Elimde X79 anakart ve üzerinde XEON2670 işlemci ile 2 adet 8 RAM DDR3 (16 GB) PC'ye 2 adet disk bağladım.
Amacım VMware'i 5 versiyondan sıra ile versiyon değişimlerini yapmak ve her versiyon arasındaki farkları görmek için idi. Ve bir yere kadar yaptım da.
Bunun için basit bir anakart - PSU ile yeterli diskiniz var ise her şekilde yapabilirsiniz. Mutlaka eski model de olsa bir server hardware'ine ihtiyacınız yok. Proxmox'da işinizi görür.
En önemli şey, sanal PC'ler için disk hızınız. RAM zaman ile ekleme yapıla bilinir. Öncelik maliyet hızı yüksek disk kullanmanız. OS'u kuracağınız Disk'in yüksek kapsitesi veya hızı yüksek olması gerekmez. Sanal sistemler için yetetli boyut ama yüksek hız öncelik.
Bir önceki arkadaşımız Blade server linki vermiş. Şase gereksinimi dışında fiber Switch'in ihtiyaç olduğunu bilmiyor.
Maliyeti yükseltmenize gerek yok.
Base bir sisteme hızlı sdd/NVME diskler ile uygun performans alabilirsiniz.
Tekrar ediyorum. Server OS için disk hızı kapasitesi minimum olabilir ama üzerinde eğer sanallaştırma yapacaksanız mutlaka sanal sistemler için yüksek IO disk kullanın.
Sadece bir Win/linux server kurup denemeler yapacak iseniz, 1 adet yüksek hızlı disk yeterli olabilir. SSD bile yeterlidir.
Modem'inizde yeterli port olduğundan emin olun.
VMware üzerinde neler kurdum?
Workstation ile kendi PC'mi yavaşlatmamak için, elimdeki ikinci anakartıma VMware ESXi kurdum. İçinde 2-3 adet server 2016-2019-2022 kurmuştum. ISO'ları Mikropsoft'un kendi sitesinden indirdim.
2-3 adet win10/11 Client ekledim. Maksadım server hizmetlerini denemek ve güncelleme farklarını görmek, VMware versiyonu değiştikçe de sanallarımın durumunu takip etmek idi.
Kurgunuzu tanımlarsanız daha geniş açıklama yapabilirim.