Evin yanında olan liseye gidememek

Hocam imkan demişsinizde, doğudaki herhangi bir çoban çocuk nasıl her sene LGS ve YKS Türkiye 1.'si olmayı başarıyor?

Hocam şöyle bir sıkıntı var artık yavaş yavaş gece süreleri uzuyor. Hava saat 8-8.30 gibi aydınlanacak artık. Okula giderken o 40 DK'da Allaha emanet gidicek. Köpek saldırır, yan kesiciler olur vs. Bunun da tehlikesi var. Okul Özellikle de 7-8 gibi başlıyor ise.
Coban cocuklarin her sene LGS ve YKS Turkiye birincisi olmayi basarmasi konusundaki fikrinizi destekliyorum. Evet, Turkiye'deki egitimin ne kadar berbat oldugunu ben de biliyorum. Ortaokulda "Beni adam akilli dinleyin, benim burada ders anlatma sorumlulugum yok. Istersem burada 40 dakika bombos oturur, yine maasimi alir cikarim." diyen hocalarim vardi. Ama yine de tum bunlara ragmen okula gercekten bir seyler ogrenmek icin gelen insanlar bir sekil bir seyler ogreniyorlar. Her sey kisinin ogrenmeyi isteyip istemedigine bagli.

Diger kopek saldirir, yan kesiciler olur vesaire demenize ise katilmiyorum. Ben gittigimden beri Turkiye'de cok seylerin degistigi kesin, ozellikle de sokak guvenligi. Ama zaten boyle bir sey bu kardesimiz icin soz konusu olsaydi burada acikca belirtirdi herhalde diye dusunuyorum. Belli ki yol o kadar da kotu degil, o yuzden burada ondan bahsetmemis bile. Sizin boyle demeniz konu sahibi kardesimize bahane bulmak gibi olmus.

Hocam Japonya ile buradaki eğitim bir mi? Burada öğrendiklerinin bir kulaktan girip diğer kulaktan çıktığı saçma sapan bir sistem işliyor, öğrencilerin hayatı tek bir sınava bakıyor onda da özel okula giden, özel hocalardan ders alan öğrenciler ancak bir şeyler başarabiliyor, imkanı olmayanlarda işte böyle hiç bir şey öğrenmeden sırf 1 saat git gel yapıyor.
Dogu'da herhangi bir coban cocugunun her sene LGS birincisi olmasini falan zaten bir arkadas soylemis size o yuzden ondan bahsetmeyecegim bile. Ama ote yandan haydi sizin dediginiz gibi varsayarak dusunelim: konu sahibi arkadasin imkani yok ve hic bir sey ogrenemiyor, 1 saat sirf git gel yapiyor. Bu arkadasin liseyi degistirdik diyelim ulasim daha kolay olsun. Hic bir sey ogrenemedigi bir yerde butun gununu heba etmesi yetmiyormus gibi bir de oraya gitmek icin toplu ulasim ucreti mi odesin bu cocuk? Bunlarin da hesaba katilmasi gerektigini dusunuyorum ben sahsen. En azindan su anki okulunda git gel ile ortalama 1 saat 20 dakika yuruyor. Hic bir sey ogrenemese dahi en azindan sagligi icin gunluk rutin olur bu 80 dakika yurume olayi. 40 dakika yurumesi gerektigini goz onunde bulundurarak gunluk planini hazirlar ve uygular. Okula yetismek icin erken kalkmasi lazim, erken kalkmak icin erken yatmak lazim. Bu isin daha kahvalti yapmasi, giyinmesi, cantasini hazirlamasi falan var. Bunlarin hepsini hesaba katarak plan yapmasi ve uygulamasi onu daha dakik ve disiplinli bir halde getirir. Yani kisaca o hic bir sey ogrenemedigi okulunu, kendini daha disiplinli bir hale getirmek icin kullanabilir. Ben inan bunlarin hepsini yasadim. Hatta daha beterini yasadim, ustte de yazdim okula nasil gidip geldigimi. Ben daha o ustteki mesajda okula gitme seklimi asiri basitlestirerek yazdim, daha onun detayi var. Ben onca zahmetli imkan icinde daha duzenli, ozguvenli, sorumluluk sahibi, sabirli ve disiplinli olmayi ogrendim. Hatta o kadar iyi ogrendim ki kendim bile cok acik bir sekilde ne kadar degistigimi farkettim. Konu sahibi kardesimizin buraya, internete boyle konu acip yardim isteyecek kadar olmasina bakilirsa keyfine duskun inatci bir kisilige sahipmis. Zaten hep lisenin uzak olmasi ve 40 dk yurumenin, erken yatip kalkmadigi icin uykusuz kalmasinin "cekilecek gibi olmamasindan" bahsetmis hep. Baska bir sikayeti yok, hic yazmamis. Inanin bu okula 40 dk yuruyup gelmesi bu kardesimize ilac gibi gelecek.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı