Evren mükemmel midir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
O nasil bir mukemmel tanimi? Bir seyin "olmasi gerektigi gibi" olduguna kim karar veriyor? Boyle bir mukemmel tanimiyla, bir seyin mukemmel olmadigini nasil iddia edebiliriz?

Ornegin 3 kollu dogan bir bebegin mukemmel oldugunu iddia etmis olmuyor muyuz bu yaklasimla?

Bence kavramlari egip bukmeye gerek yok, kusur varsa mukemmel olamaz. Evrende hic bir cizgi, mukemmel sekilde "duz" olamaz. Hic bir obje mukemmel kure degil.

Evrenin belirli kurallar icinde hareket etmesi mukemmel oldugunu degil. limitleri oldugunu gosterir.
Olimpiyatlarda tum serbest atlayis yarismacilari ayni fizik kurallarina maruz kalirlar ama farkli puanlar alirlar. Kurala maruz kalmak, mukemmel olmak icin yeterli ya da gecerli degil. Elmayla armut bunlar.

Mükemmel = Hiçbir eksiği, kusuru bulunmayan, çok yetkin. Mükemmel düz veya mükemmel küre dediğin şey senin hayal dünyan dışında hiçbir yerde yok. Tüm serbest atlayış yarışmacıları aynı fizik kurallarına farklı ölçülerde maruz kalırlar. Kimisine daha çok kütle çekimi etki eder, kimisinin kası diğerlerine kıyasla daha kuvvetlidir daha yükseğe sıçrar.

Düz yol almanın tanımını hiçbir sapma olmadan sabit yönde ilerlemek olarak yapabiliriz değil mi? E bu durumda hiçbir etki olmadan ilerleyen bir cismin mükemmel düz bir rotada yol aldığını söyleyebilir miyiz tanıma göre? Çoğunlukla hayır. Atom düzeyinde bakınca sahip olduğu sıcaklık ile hareket eden atomlar sebebiyle cismin merkezi sürekli değişir, tabi mutlak sıfırda olsaydı cismin merkezinin sabit kalacağını varsayıyorum işte o zaman mükemmel düz bir rotada ilerlerdi.

Mükemmel kelimesi senin benim kelime dağarcığımızda olan, idealdeki gibi olmasını niteleyen bir sözcük değil mi? Evreni incelerken incelediğimiz ölçütler evrenin kendisini incelemekten gelmiyor mu? Nedenselliğe göre mükemmel bir evren olduğunu düşünüyorum, bunu tespit yöntemimiz mükemmele her ne kadar yaklaşır ise evrenin düzenini daha mükemmel olarak tanımlayacağımızı düşünüyorum.
 
Bir dönem dünyanın düz olduğuna inanan dogmatik kafaların, evrenin mükemmel değil de, sıradan bir dengeye sahip olduğuna inanmalarını beklemek de mükemmel bir davranış sayılmaz.
 
Düzenli ile mükemmel kavramları birbirine karıştırılıyor galiba. Düzenlilik, bir yasaya tabiidir. Mükemmellik ise eksiksizliktir, herhangi bir yasaya tabii değildir ve bütün yasaları kapsar. Düzen, görecelidir lakin mükemmel denilen ise her durum ya da olguya karşı eksiksiz olma halidir. Evren, mükemmel değildir fakat bir düzen mevcuttur. Düzene etki eden unsurlar da evrenin içindedir. Mükemmellik ise evrenin dışındadır. İnsan ise tüm bunların içinde, anca bir toz zerresidir.
 
Son düzenleme:
Kimin gözünden baktığına göre değişir. Üstelik mükemmel olmayan bizlerin buna açık şekilde yanıtlayabilmesi absürt.
 
Mükemmelliği, düzeni ve kaosu neye göre tanımladığınıza göre değişir. Önce bunları tanımlamanız lazım. Bence kaosun içinde kurulmaya çalışılan bir düzen var. Bir nevi kaosa karşı çıkmaya çalışıyorsunuz hayatınızı kolaylaştırmak için. Kafanızda kurduğunuz masallar, hikayeler, planlar var. Hepsi olasılıklar dahilinde gerçekleşiyor. Markete et almaya gittiğinizde bazen et olmuyor en basit örneği. Ekmek almaya gittiğinizde genellikle oluyor ama olmadığı mutlaka olmuştur. Kasadan geçeceksiniz büyük şehirdeyseniz genelde sıra var, nadiren çok az bazen çok. Düzenin olmasını veya mükemmel olmayı/olmasını istiyorsunuz ama her zaman olmuyor.
 
Senin beynin de kullandığın cümleler gibi basit olduğu için verilen cevabı anlamıyorsun.
Ne kadar yazarsam yazayım senin kendine göre bir algın şekline sahip olduğun için sana bir şeyi ispatlamam çok düşük bir ihtimaldir.
O formüller var diyen arkadaşa gelsin bu video🤭

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
O zaman bu tezinizi yayınlayın bari. Milyonlarca formül ile olayları daha iyi anlayabiliyoruz. Şimdi bu milyonlarca formülü çöpe atmak mantıklı mı? Hadi oldu nasıl teknoloji üretilecek? O video gerçekten tarafsız bir şekilde mi yapılmış? Bu ihtimali hiç düşündün mü?
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı