Evrim nedir?

Ben buna sorgulamak değil, kafasını bir kalıba sokmuş insanın kendini avutması derdim.
Araştırsanız böyle olmazdı çünkü.

İfadeler: GCN
Ben buna sorgulamak değil, kafasını bir kalıba sokmuş insanın kendini avutması derdim.
Araştırsanız böyle olmazdı çünkü.

Kafasını kalıba sokan tiplerden değilim dostum. Kaynakta veririm sana, felsefesini de yaparım. Ben ağır bir kieergaardcıyım. Nietzhsche, stoa gibi bir sürü filozofun düşüncelerini, de benimsemiş biriyim. Boomer imam mı deniyor ne deniyor onlara artık bilmiyorumda, onlar gibi boş konuşmam ben. Tatavaya gerek yok.

Araplar bile Kuran'da ne yazdığını bilmiyor, sürü sürü çevirisi var yok yorumlaması var...
Zaten bakarsan kendi aklına ve mantığına uymayacak tarzda ayetler de göreceksin. Bunları genelde dönemin şartları diye geçiştirirler.

Dediğim gibi, aslında mutluysan önemli değil.
Sadece kesinmiş gibi konuşarak insanların sinirini bozma.

Son düzenleme:
İç güdü sorgulama değildir. O halde bir durum ile örnek ver.
Bu gorilin iç güdüsüyle, işaret dili konuştuğunu hiç sanmıyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Öğrenme ve sorgulama arasındaki farkı öğrenin. Daha sonra aynı şeyi yazarsınız.

Ben iyisimi gidip bu iki kelime arasındaki farkı öğreneyim sizde attığım şu videoları bir göz atın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bunlar çok küçük bir araştıma ile bulunan şeyler.

Sorgulamayı burada iyi ve kötü ayırmı olarak anladım. Hayvan kendi için iyi ve kötü ayrımını zaten yapıyor diye biliyorum. Örnek olarak tehlike bölgesine 2 ya da 3 defa gitmeyen köpek gibi.
Burada köpek ilk gittiğinde alanın sahibi tarafından bir saldırıya uğruyor ama ikinci seferde aynı alana gitmiyor. Buradaki sorgulama kendi için iyi olanı seçmek. Örnek vereceğim diye biraz abartmış ya da karıştırmış olabilirim ama temel mantığı kaptıysanız az çok anlamışsınızdır demek istediğimi.

Siz sorgulama seviyesini insanınkiler ile karşılaştırarak en büyük hatayı yapıyorsunuz.

İfadeler: GCN
Düşünüp sorgulayabilen insan harici bir canlı örneği verir misin? Üstüne bu özelliğin bizi neden özel olmadığını da açıkla.
Neredeyse tüm canlılar düşünür, sorgular ve plan yapar. Düşünme yetisi olmayan canlının hayatta kalma şansı çok zor. Sinir sistemi sahip her canlı düşünür ve bilinç sahibidir.

İnsanın bilinç evrimi ile beyin evrimi aynı paralelikte olmuştur. Bunun sebebi de beyinde oluşan biyokimyasal tepkimelerdir. Beynimizdeki her "karar" ve "düşünce", duyu organlarımız aracılığıyla aldığımız kimyasal ve fiziksel tepkilerin beyinde tetiklediği biyokimyasal reaksiyonlardan ibarettir. Aslında bizler "karar" almayız. Bizler, sadece beynimizi tetikleriz, beyin bizim tetiklememiz doğrultusunda bazı tepkimeler geçirir (cascade) ve bunun sonucunda salgılanan kimyasallar, yine beynimiz tarafından "düşünce" olarak algılanır. Ancak ortada "yaratılmış" hiçbir şey yoktur. Her şey, algıdan ibarettir.

Hayvanların bu iç güdüsel davranışlarını açıklayan bir ilke var o da Baldwin etkisi. Bu kurama göre bir organizmaya ya da popülasyonda yeni bir durum karşısında en etkili tepkiyi verip bu tepkiyi öğrenen bireyler avantajlı konuma geçeceklerdir. Nesiller boyu, genetik altyapısından dolayı bu tepkiyi tekrarlamaya yatkın olan bireyler seçileceklerdir. Böylece, nesiller sonunda, birikimli olarak belli bir davranışı sergilemeye meyilli bireyler evrimleşebilecektir.

Hani sorgulama? Bu hayvanlar neyi sorguluyor?
Sorgulamadıklarına kanıtın ne? Hayvanlar av planlarken sence düşünmüyor mu? Bu nasıl bir mantık ya.

Anlamadığım başka nokta evrimi insan düşünüp sorgulayabiliyor o yüzden evrim yok manasına getirme peşindesin ilk attığın mesajdaki saçmalıklarını söylemeye devam ediyorsun bravo.

Son düzenleme:

Sizi kaç sene oldu şu forumdayken dinle alakalı bir konu olsa, sorulsa, hemen gülücük emojisi atar durursunuz, kendinizi bana öğretmeyin, ama ben böyle atınca ki zaten böyle birinin yazacağını çok net biliyordum, arkadaş sorunca cevap bile vermedim, bazı şahısları bekledim yazsın diye, önce empatiyi öğren sonra gel burada bilgiçlik yap tamam mı?
Konu evrim değil sizin empati yoksulluğunuz ve bilgisizliğiniz kendinize ters düşen bir şey görünce karşı tarafı susturmaya çalışırsınız sonra millete gülersiniz.
Bunlar cidden acınası insanlar benim 16 yaşımda olduğumu gösterip küçük düşüreceğini falan sanıyor, ay çok utandım ben şimdi, nasıl yapacağız.

Böyle yaparak irdeleyeceğini düşünmüş ay yazık kıyamam…

Yaratılışı sorunca da (Biz sizi çamurdan yarattık)
"İnsan beyni tek seferde sadece bir güçlü duyguyu barındırabilir. İşte o yüzden eğer bilimsel arzu veya merak ile dolu bir beyinde korkuya yer yoktur." - Arthur Conan Doyle
Nasıl bir ailede yetişirsek öyle büyüyoruz sonuçta.
Okumadım sadece aklıma takılan konularda ayetler ve tefsirleri inceledim.
Hiç malını kötüleyen esnaf gördünüz mü?
Evrim bir teoridir. Bana göre (umarım linç yemem) Tüm dinler de bir teori.
Tüm dinler hipotezdir deseydiniz bile fazla kaçardı. Hipotez bile olamaz.
Düşününce çok mantıklı geliyor değil mi? Biz insanlar müthiş yaratıklarız. Fakat Evrim ile ilgili "yeterince" bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanıyor bu düşünceler.
Cennet olmayan ama cennet gibi olan bir yere gidebilirler, ben iyi olan ama dinleri farklı olanların cehenneme gideceğini düşünmüyorum. Olmaz yani
Kendinizi kandırmayın. Vicdan yapıyorsunuz iyi insan olduğunuz için. Gerçeği örtbas ederek, gerçeği görmezden gelerek vicdanınızı rahatlatıyorsunuz. Çünkü korku sizi esir almış. Farkındasınız ama aynı zamanda değilsiniz de. Ne kadar inkar etseniz bile nafile.
Günümüz biliminde öğrendiğimiz çoğu şey Kuran'da geçmiyor. Sadece geçtiğini size söylüyorlar. Tek yapmanız gereken Kuran'ı okumanız. Mesela Kehf Suresi - 86 . Ayeti okuyabilirsiniz. Parantez içine alıp anlam kaydırma illüzyonlarını dikkate almayın. Çünkü onlar Allah'ın bizzat söylediği sözler değil.
Şimdi verdiğiniz kaynak neyi anlatıyor? Özetle 6 günde yaratılmış. Bu neyi ispatlıyor?
@emircanunlts Ek olarak...

Ve son olarak şunlar da var...

Size gerçek ile yalanın hikayesini anlatayım.

Yalan ile gerçek buluşur. Yalan ilk kez doğru söyler ve hava çok güzel der. Gerçek şüphe duyar, etrafına bakınır ve evet hava gerçekten de güzel der. Bir kuyunun yanına gelene kadar birlikte sohbet ederler. Kuyunun başına geldiklerinde, yalan bir kez daha doğruyu söyler. Su çok güzel, birlikte yıkanalım mı? Gerçek bir kez daha şüphelenir ve suya dokunur. Evet, su çok güzel der. Soyunur ve birlikte yıkanmaya başlarlar. Yalan bir anda sudan çıkar. Gerçeğin kıyafetlerini giyerek kayıplara karışır. Öfkelenen gerçek, kuyudan çıkar. Yalanı bulmak ve kıyafetlerini geri almak için her yeri dolaşır.

Dünya'da çıplak gerçeği görenler onu hor görür, kabullenmez, dışlar ve öfke ile bakarlar.

Çoğunluğun Yanılgısı

Son düzenleme:
hocam bir kaynak var mı okumamız için bir kitap vesaire islam tarihi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…