Bir şey yazmak isterdim ama bilmiyorum. Bitwise yine muazzam bir yorum yapmış.
Acaba insandan daha akıllı olurlar mı? Olurlarsa iyi mi olacaklar kötü mü? Bu da benim kafamı kurcalıyor.
@bitwise Peki uzay hakkında daha yaratıcı fikirler ortaya çıkarmak için yapay zekayayı kullanabilir miyiz? Yoksa sadece simülasyon gibi konularda tek mi işemize yarar?
Bizim dusunemedigimiz bir fikri bulmasi mumkun degil.
Geniş yapay zekaya geçersek olurlarAcaba insandan daha akıllı olurlar mı? Olurlarsa iyi mi olacaklar kötü mü? Bu da benim kafamı kurcalıyor.
Bence insan neslinin kurtuluşu yapay zekanın ne kadar geliştiği ile doğru orantılı olacak.
Ben buna katılmıyorum. Çünkü insan kusurlu bir varlık ve ilerlemesi için yapay zeka şart. Aksi halde bu dünyada yok olmaya mahkumuz. Yapay zeka olmadan bir insan sonsuza kadar hayatta kalamaz. Evet biz zeki canlılarız ama "gerçek yapay zeka" kadar değiliz.Dediğiniz kesinlikle yanlış. Aslında büyük ihtimal tam tersi olacak.
Bu mesela basit bir düşünce. Yapay zeka o seviyeye ulaştığında neden bitecek olan bir gezegende kendini bin kez kopyalayarak korusun ki? O bilmeyecek mi sanki bu gezegenin ölmek üzere olduğunu. Tabii ki kaçacak o da. Bir yaşam formu ister yapay ister doğal olsun ilk önceliği hayatta kalabilmektir. İnsanlar yangın gördüklerinde mesela ne yapıyorlar? Kaçıyorlar çünkü hayatta kalabilmek için. Bilgisayar açılırken mavi ekran verdiğinde "Bir sorunla karşılaştık yeniden başlatılıyor" diyor değil mi. Neden? Çünkü çökmemek için yani yine hayatta kalmak için. Hayatta kalma bir içgüdüdür. Dürtüleri olmayacağını körü körüne "A ateş mi dur elimi sokayım" demeyecekler asla. O da bilecek "bu bana zararlı bunu yapmamalıyım" diye. Çünkü zaten şu anda biliyorlar.Ya sistemin bir açığını bulur veya yapay zekayla ilgilenen görevlileri rahatlıkla ikna edebilir. Sonra internette kendini bin kez kopyalar. Bunu neden mi yapıyor? Hayatta kalmak için.
Biliyorum bu kitabı evet ama yapay zekadan bu kadar korku niye. Yani Sophie dünyanın sorunu ne dediğinde insan dediği için mi mesela? Tabii ki de insan. Bu dünyayı bu hale biz getirdik. Belki milyar yıl sonra son bulması gerekirken biz onu milyon yıl sonrası olacak kadar hızlandırdık.O yüzden size kesinlikle James Barrat'ın kaleme aldığı "Son İcadımız Yapay Zeka ve İnsanlık" çağının sonu adlı kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Onun yerine zekamızı yükseltmemiz gerektiğini ve aynı zamanda dost bir yapay zeka yapmayı hedeflememizin çok daha doğru olacağını düşünüyorum. Yapay zekanın günümüz dünyasında gerçekten çok faydalı ve muhtemel gelecek de de öyle olacak gibi gözüküyor . Şuan bir çok alanda kullanılıyor fakat bu yapay zekalar hepsi dar bir alanda zeki. Korkmamız gereken şey düşünebilen ve bilinçli olan bir yapay zeka. Bizden binlerce kat bir yapay zekanın yapamayacaklarının sınırı olmamasıdır. Kendisini kopyalama meselesine gelirsek kendisin güvene almak için kopyalayacaktır.Ben buna katılmıyorum. Çünkü insan kusurlu bir varlık ve ilerlemesi için yapay zeka şart. Aksi halde bu dünyada yok olmaya mahkumuz. Yapay zeka olmadan bir insan sonsuza kadar hayatta kalamaz. Evet biz zeki canlılarız ama "gerçek yapay zeka" kadar değiliz.
Bu mesela basit bir düşünce. Yapay zeka o seviyeye ulaştığında neden bitecek olan bir gezegende kendini bin kez kopyalayarak korusun ki? O bilmeyecek mi sanki bu gezegenin ölmek üzere olduğunu. Tabii ki kaçacak o da. Bir yaşam formu ister yapay ister doğal olsun ilk önceliği hayatta kalabilmektir. İnsanlar yangın gördüklerinde mesela ne yapıyorlar? Kaçıyorlar çünkü hayatta kalabilmek için. Bilgisayar açılırken mavi ekran verdiğinde "Bir sorunla karşılaştık yeniden başlatılıyor" diyor değil mi. Neden? Çünkü çökmemek için yani yine hayatta kalmak için. Hayatta kalma bir içgüdüdür. Dürtüleri olmayacağını körü körüne "A ateş mi dur elimi sokayım" demeyecekler asla. O da bilecek "bu bana zararlı bunu yapmamalıyım" diye. Çünkü zaten şu anda biliyorlar.
Biliyorum bu kitabı evet ama yapay zekadan bu kadar korku niye. Yani Sophie dünyanın sorunu ne dediğinde insan dediği için mi mesela? Tabii ki de insan. Bu dünyayı bu hale biz getirdik. Belki milyar yıl sonra son bulması gerekirken biz onu milyon yıl sonrası olacak kadar hızlandırdık.
Şu an daha yapay zekanın bir düşmanlığını görmedik ki. Yani düşmancıl bir yapay zekanın veya yapay zekanın düşmanca davranabileceğini nereden biliyoruz? Sadece bu ve bunun gibi kitaplar ve Hollywood filmlerinden maalesef. Çünkü ne yazık ki evde bizi gırtlaklayabilecek bir mutfak robotu fikri çok sattırıyoraynı zamanda dost bir yapay zeka yapmayı hedeflememizin çok daha doğru olacağını düşünüyorum.
Evet zaten bu kaçınılmaz geleceğimiz. Dünyamız şu an ölüyor. Mecburen bir gün gideceğiz zaten. Fakat bu gidişimiz sadece ve sadece yapay zeka ile olabilecek. Mesela insan zekasıyla yapay zeka veya dengeleyici kullanmadan sadece insan kontrolü ve mekanik ile sence Mars'ı bırak Ay'a gidebilir miyiz? O uzay modülünün içindeki yapay zeka ve donanım sayesinde bunu yapacağız. Yani yapay zekayı sadece Boston Dynamics'teki hareketli araçlar kadar düşünmeyelim. Kalp ve pankreas için bile yüzlerce düzenleyici yapay zekalar üretiliyor. İnsanlar bu sayede hayatta kalabiliyor.Gözlemlenebilir evrende milyarlarca gezegen var dünyada insan neslini tehdit eden korkunç bir şey gelene kadar marsta ve ayda koloniler kurabileceğimizi düşünüyorum. Sonra da başka gezegenlerde.
Bizden daha zeki olacak ki bize faydası dokunsun. Sen lisede eğitim alırken orta ikinci sınıftaki bir çocuğu (dahi olmamak şartıylaYapay zekadan bu kadar korkmanın sebebi ise bizden çok daha zeki olabilme ve kendini geliştirebilme potansiyeli olması.
Chappie diye bir film var. İzlemeni tavsiye ederim. Tamamen bu konu değil ama orada mesela otonom olarak kullanılan bir yapay zekaya özgürlük veriliyor. Fakat sonrasında "sen" ne öğretiyorsan onu alabiliyor. Filmde özellikle bu bölümü hoşuma gitmişti. Yani seni doğumundan itibaren alsam ve savaş, kaos dolu bir ortamda yetiştirsem, büyüdüğünde kana susamış bir savaş yanlısı olma ihtimalin %99Dost yapay zeka nasıl yapılır veya yapılabilir mi hayla bilmiyoruz. Yapay zekanın medeniyetimizin gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği aşikar fakat sonumuzu getirebileceğini de hesaba katmamız gerekiyor. Özellikle süper yapay zekalar için.