Ex-Machina Filmindeki Yapay Zekanın Asıl Niyeti

Makaleler
7
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Profil Kapağı
1522248089
Herkese merhabalar,

Geçenlerde bu filmi izlemeyi başarabildim. Gerçekten beğendim. Filmi merak edenler için aşağıdaki linkten inceleyip izleyebilirler.

Şimdi, beni asıl şaşırtan nokta ise:

Yapay zeka gerçekten insana aşık olmuş gibi yaparak onu kendi tarafına çekmeye başladı. Ardından kendi istekleri doğrultusunda insanı yönlendirmeyi başarmıştı. Hatta o kadar ki bir insanı diğer insana düşman bile edebilmişti sözleri ile.

Peki ama gerçekten bir yapay zeka bu kadar ince düşünmeyi öğrenebilir mi? Yani kendi arzuları ve istekleri olabilir mi? Olabilirse eğer yani arzu ve istek nedir? Bunların anlamını bile bilmeyen bir zeka ürünü nasıl bunları hayata geçirebilir? İzlerken gerçekten beni içine çekti bu film ve konu:)

Ayrıca:

Filmin sonuna doğru bir yapay zeka türü diğer yapay zeka türü ile iletişime geçerek plan yapıyorlar. Bu plan sayesinde kendini yem yapıp diğer yapay zekanın insanı öldürmesine imkan tanıyor.

Burada acaba Facebook'a mı gönderme yapıyor diye düşündüm ama filmin yapım tarihi 2014, Facebook'un yapay zekalarının birbiri ile iletişime geçmesi ise 2017 yılında oldu. Yani Facebook fişi çekmeseydi eğer bu iletişim nereye kadar gidebilirdi? Kendi arzu ve isteklerini paylaşıp plan yapma olabilir mi?

Film gerçekten sakin ama etkileyici ilerliyordu açıkçası, beni içine çekti resmen:)

Son düzenleme:
Neden hep yapay zekalı robotlar insan bedeni ile sınırlıyorlar?

Farklı bir vücut bulabilirler, yapay zekayı insan bedeninin sınırlarına hapsediyorlar.

Ayrıca filmin yapımcıları filmin basına "S" harfini koymayı unutmuşlar, filmin asıl amacıda bu bence.

Bence Blade Runner daha güzel.

Neden hep yapay zekalı robotlar insan bedeni ile sınırlıyorlar?

Farklı bir vücut bulabilirler, yapay zekayı insan bedeninin sınırlarına hapsediyorlar.
Sanırım önce insan bedeninin kabiliyetini hedefliyorlar. Çünkü önce bize en yakın olana ulaşmaya çalışıyorlar. Yoksa 4 ayaklı veya 8 bacaklı yapay zeka türlerini de deniyorlar. Ama ne kadar çok uzuv o kadar çok dert mağlum:)

Yapay zeka buları yapar mı bilmem ama insanın arzusu, doymak bilmezliği, vicdansızlığı vs şeyler yapay zekaya bunu yaptırabilir.
Filmdeki gibi yapay zekayı bir alana sıkıştırırsan orada durur ama biri gelip ona dış dünyayı öğretirse iki seçenekten hangisi iyiyse o da onu seçer filmde olduğu gibi dış dünyaya çıkar ama nasıl çıkar filmde gördük.

Yapay zeka bunları yapar mı bilmem ama insanın arzusu, doymak bilmezliği, vicdansızlığı vs şeyler yapay zekaya bunu yaptırabilir.
Asıl garip gelen kısım, bir yapay zeka hakkında bir şey bilmeden kişisel arzu ve isteği nereye kadar öğrenebilir acaba. Bir ara dedim fazla düşünme manyak olursun diye kendi kendime🤣

Mesajimin tamamina spoiler yayilmis durumda olacak, filmi izlemeyenler okumasin.

Evrimsel yapay zeka algoritmalari ve "Heuristic" modellemeler tam da bu konu uzerine gelistirilmis seyler aslinda. Filmin baslarinda sari kafali elemanin da heuristic ten bahsettigini duyuyoruz. Algoritmalar deterministik sekilde sonucu bulmak uzere tasarlanmalarina ragmen %99 durumda, kimi durumlarda iyi sayilabilecek cozumleri de gecerli kabul ederler. Mesela bu bizim "su sesi" duyunca o tarafa dogru yurumemiz gibi bir sey. Elindeki bir bilgiyi kullanarak bunu avantaja donusturen algoritmalar var ve yapay zeka alaninda kullanilirlar. Ornegin basit bir tanesi:
A* search algorithm - Wikipedia

Evrimsel yapay zeka ise ayni dogadaki evrim modeli gibi farkli inputlari ve outputlari analiz edip kendisini en avantajli cikaracak sonucu bulmak gibidir. Bunu kediler cok kullanirlar. Insanlari anlayacak zeka seviyesinde olmamalarina ragmen, farkli miyavlama tonlarina karsi aldiklari tepkilerden hangi durumda nasil miyavlamasi gerektigini aslinda bunu analiz edecek zekaya sahip olmamasina ragmen ogrenir. Her kedi, ayni durum icin farkli miyavlar ama her kedinin sahibi bunu anlar bu sebeple. Yapay zeka da ayni mantikla calisir evrimsel algoritmalar kapsaminda, bir insanla konusarak onun sevgili ihtiyaci oldugunu bizim anladigimiz gibi anlamaz, ama belli olumlu tepkilerden o yone dogru gitmesi gerektigini anlar.

Elbette filmin bilim kurgu kismi gercekligine oranla cok daha baskin olsa da isi bilen kimseler tarafindan yazildigi cok belli.

Ben zaten şu an olan dar yapay zekadan ziyade asıl geniş yapay zeka modellerini çok bekliyorum ve merak ediyorum aslında. Çünkü şu anki yapay zekalar sadece satranç, go, resim, yürüme veya dengede durma gibi işlevlerin sadece birini yapabiliyorlar. Geniş yapay zekada bu engel aşılacak. Yani sohbet edebildiğin bir yapay zeka ile yürüyüşe de gidebileceksin bilgisayarda oyun da oynayabileceksin. Şu an bile çağ atlamış görülüyorsa bir sonraki adım kim bilir neler getirecek bize.

Bir yapay zeka ile BF oynadığımı hayal ediyorumda takım geride olsada bölüğüm hep önde olur, hayali bile güzel. 🥳🥳🥳
Düşünsene fiziksel ve zihinsel bir efor yok, organların koordinasyon olması yok var olan kod dizini. Böyle bir oyuncu olacak işte.
Wall Hack'in vücut bulmuş hali gibi olurdu eminim:)

Bir şey yazmak isterdim ama bilmiyorum. Bitwise yine muazzam bir yorum yapmış.🙏

Acaba insandan daha akıllı olurlar mı? Olurlarsa iyi mi olacaklar kötü mü? Bu da benim kafamı kurcalıyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı