Excalibur G870 laptop nasıl soğutulur?

Istediğin göre ayarla performans olarak arttırırsan FPS olarak daha fazla verim alabilirsin, kalite olarak düşünüyorsan FPS düşük olur ve görüntüye önem vermiş olursun, bence dengede dursun.
Hocam oyunda sabah olunca CPU yine 100 e sabitleniyor akşamken veya öğleykende 80-100 civarlarında oluyor. Bence bu kadar yükselmesi pek normal değil. Bir anda bu kadar yükseldi geri de düşmüyor.

Son düzenleme:
Hocam oyunda sabah olunca CPU yine 100'e sabitleniyor akşamken veya öğleykende 80-100 civarlarında oluyor. Bence bu kadar yükselmesi pek normal değil. Bir anda bu kadar yükseldi geri de düşmüyor.

Hocam, arka planda neyin CPU kullandığını Görev Yöneticisi ile kontrol et bir, CPU'yu aşırı derecede kullandıran bir uygulama var mı diye. BIOS'tan veya Intel XTU ile CPU güç limitlerini düşürmeni önerebilirim, ayrıca BIOS güncellemesi yapıldı mı onu da kontrol et Win + r > "msinfo32" yaz ve Enter'a bas. BIOS Sürümü/Modeli kısmında hangi versiyonda olduğunu gör. Resmi sitesinden en güncel BIOS sürümünü indir ve yükle.

Hocam, arka planda neyin CPU kullandığını Görev Yöneticisi ile kontrol et bir, CPU'yu aşırı derecede kullandıran bir uygulama var mı diye. BIOS'tan veya Intel XTU ile CPU güç limitlerini düşürmeni önerebilirim, ayrıca BIOS güncellemesi yapıldı mı onu da kontrol et Win + r > "msinfo32" yaz ve Enter'a bas. BIOS Sürümü/Modeli kısmında hangi versiyonda olduğunu gör. Resmi sitesinden en güncel BIOS sürümünü indir ve yükle.
Hocam arka planda %70-80 falan The Forest, %2-6 Steam geri kalanı da görev yöneticisi kullanıyor.

Hocam bios sürümüne wmci bios get smbiosbios version yazarak bakmıyormuyduk?

Hocam arka planda %70-80 falan The Forest, %2-6 Steam geri kalanı da Görev Yöneticisi kullanıyor.

Hocam BIOS sürümüne wmci BIOS get smbiosbios version yazarak bakmıyor muyduk?

The Forest oyundaki grafik ayarlarını düşürdünüz mı eğer yaptıysanız şunu yapmayı deneyin ve sonuçları bana bildirin, thermal throttling testi ThrottleStop işlemci sıcaklıkları yüksekse, termostat sınırları devreye giriyor olabilir ve bu da CPU performansını kısıtlıyor.

BIOS birçok seçenek ile kontrol edebilirsin sadece get smbiosbios olarak değil msinfo32 olarak da kontrol edebilirsin.

The Forest oyundaki grafik ayarlarını düşürdünüz mı eğer yaptıysanız şunu yapmayı deneyin ve sonuçları bana bildirin, thermal throttling testi ThrottleStop işlemci sıcaklıkları yüksekse, termostat sınırları devreye giriyor olabilir ve bu da CPU performansını kısıtlıyor.

BIOS birçok seçenek ile kontrol edebilirsin sadece get smbiosbios olarak değil msinfo32 olarak da kontrol edebilirsin.
Hocam kusura bakmayın geç gördüm mesajınızı nasıl yapacağım thermal throttling testini bulamadım.

Hocam kusura bakmayın geç gördüm mesajınızı nasıl yapacağım thermal throttling testini bulamadım.

HWMonitor ile sıcaklıkları ve frekansları izlemek için kullanabilirsin: HWMonitor aç ve CPU sıcaklıklarını ve saat hızlarını takip et.

AIDA64 Extreme System stability test ile yük bindirerek throttling olup olmadığını görmek için: AIDA64 Extreme'i aç ve System stability test başlat, stress CPU ve stress fpu seçeneklerini işaretle. Testi başlat ve 10-15 dakika boyunca gözlemle.

Sıcaklık ve frekansları kontrol et: 90°c ve üzeri sıcaklıklar varsa veya CPU frekansı aniden düşüyorsa, thermal throttling oluyor demektir. CPU'nun aniden ısı nedeniyle frekans düşürüp düşürmediğini HWMonitor'den kontrol edebilirsin.

Testi sonlandır ve sonuçları değerlendir: Eğer throttling varsa, soğutma iyileştirme (termal macun, undervolt, fan ayarları) gibi çözümler düşünülmelisin.

HWMonitor ile sıcaklıkları ve frekansları izlemek için kullanabilirsin: HWMonitor aç ve CPU sıcaklıklarını ve saat hızlarını takip et.

AIDA64 Extreme System stability test ile yük bindirerek throttling olup olmadığını görmek için: AIDA64 Extreme'i aç ve System stability test başlat, stress CPU ve stress fpu seçeneklerini işaretle. Testi başlat ve 10-15 dakika boyunca gözlemle.

Sıcaklık ve frekansları kontrol et: 90°c ve üzeri sıcaklıklar varsa veya CPU frekansı aniden düşüyorsa, thermal throttling oluyor demektir. CPU'nun aniden ısı nedeniyle frekans düşürüp düşürmediğini HWMonitor'den kontrol edebilirsin.

Testi sonlandır ve sonuçları değerlendir: Eğer throttling varsa, soğutma iyileştirme (termal macun, undervolt, fan ayarları) gibi çözümler düşünülmelisin.
Hocam sıcaklık ve frekanslar şöyle;

Package Min 32 derece, max 54 derece
P-Cores min 33 derece, max 53 derece
E-Cores min 29 derece, max 43 derece

Saat hızları ise;

P-Core #0 min 4089.0mhz, max 4390.3mhz
P-Core #1 min 4089.0mhz,max 4391.7mhz
P-Core #2 min 399.0mhz, max 4390.3mhz
P-Core #3 min 4090.0mhz, max 4390.9mhz
E-Core #4 min 3271.2mhz, max 3292.7mhz
E-Core #5 min 3291.1mhz, max 3292.7mhz
E-Core #6 min 3291.1mhz, max 3292.7mhz
E-Core #7 min 3291.1mhz, max 3293.0mhz
CPU BLCK min 99.7mhz, max 99.8mhz

Sizin dediğinize göre iyi sanırım ama yine de sormak istedim hocam. AIDA64'ü kullanmak için lisans satın almamız gerekiyor sanırım indiremedim hocam onu.

Hocam sıcaklık ve frekanslar şöyle;

Packagemin 32 derece, Max 54 derece.
P-coresmin 33 derece, Max 53 derece.
E-coresmin 29 derece, Max 43 derece.

Saat hızları ise;

P-Core #0min 4089.0MHz, Max 4390.3MHz
P-Core #1min 4089.0MHz, Max 4391.7MHz
P-Core #2min 399.0MHz, Max 4390.3MHz
P-Core #3min 4090.0MHz, Max 4390.9MHz
E-Core #4min 3271.2MHz, Max 3292.7MHz
E-Core #5min 3291.1MHz, Max 3292.7MHz
E-Core #6min 3291.1MHz, Max 3292.7MHz
E-Core #7min 3291.1MHz, Max 3293.0MHz
CPU blckmin 99.7MHz, Max 99.8MHz

Sizin dediğinize göre iyi sanırım ama yine de sormak istedim hocam. AIDA64'ü kullanmak için lisans satın almamız gerekiyor sanırım indiremedim hocam onu.

Verdiğin değerlere göre thermal throttling sorunun yok gibi görünüyor.
Sıcaklıklar: Min: 29-33°c çok iyi Max: 43-54°c normal kullanım için harika, yük altında bile oldukça iyi.

Saat hızları: P-Core'lar: 4.0-4.39 GHz arasında çalışıyor, bu beklenen bir durum. E-Core'lar: 3.27-3.29 GHz arasında stabil. BCLK: 99.7-99.8 MHz, normal değerlerde.

Bu demek oluyor ki bu değerler işlemcinin sağlıklı çalıştığını gösteriyor. Eğer oyunlarda veya ağır yükte anormal FPS düşüşleri veya ani yavaşlamalar olmuyorsa, thermal throttling yaşamadığını söyleyebiliriz.

Verdiğin değerlere göre thermal throttling sorunun yok gibi görünüyor.
Sıcaklıklar: Min: 29-33°c çok iyi Max: 43-54°c normal kullanım için harika, yük altında bile oldukça iyi.

Saat hızları: P-Core'lar: 4.0-4.39 GHz arasında çalışıyor, bu beklenen bir durum. E-Core'lar: 3.27-3.29 GHz arasında stabil. BCLK: 99.7-99.8 MHz, normal değerlerde.

Bu demek oluyor ki bu değerler işlemcinin sağlıklı çalıştığını gösteriyor. Eğer oyunlarda veya ağır yükte anormal FPS düşüşleri veya ani yavaşlamalar olmuyorsa, thermal throttling yaşamadığını söyleyebiliriz.
Anladım. Teşekkürler hocam. BIOS sürümünü de kontrol edeyim varsa güncelleyeyim en son sonuçları size bildiririm.

Selamlar, Excalibur G870 model bir laptopa sahibim. İade etme seçeneğim yok ilk olarak bunu belirteyim. Laptop her oyunda çok ama çok fazla ısınıyor. Laptop'tan çıkan sese artık alıştım ona bir şey diyemeyeceğim. CPU hep 100'e sabit oluyor ne yaparsam yapayım. Soğutucu stant aldım ama hiç etkilemedi neredeyse en fazla 2-3 değer düşürmüştür. Daha satın alalı 1-2 ay oldu önceden de sıcaklıklar böyleydi. Termal macun yenilemek harici ne yapabilirim sizce? Termal macunu kurumamıştır bence daha. ThrottleStop denedim ama olmuyor. Önerilerinizi bekliyorum.
çok ısınıyorsa büyük fanlı soğutucular almanı tercih ederim. Zm-Ns2000 Notebook Soğutucu Stand 200mm Fan- (siyah) fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı