EXPO 6000MHz RAM sorunu nasıl çözülür?

Yusuf Mikail

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba,
MSI X670E Carbon - 7950x3D ve XFX6900XT bir sistemim var.

G.Skill Z5 Neo EXPO, Kingston Fury EXPO ve Patriot Viper Elite 5 olmak üzere 3 farklı RAM seti denedim ama hepsinde 6000MHz de sorun yaşıyorum.

BIOS'tan EXPO'yu açtığımda PC de 6000MHz'yi alabiliyorum ama PC'ye yeniden başlatma verirsem hata kodu 00 oluyor ve DRAM ışığı yanıyor öylece siyah ekranda kalıyor ve PC uyku moduna geçtiğinde de böyle siyah ekranda kalıyor güç tuşuna basılı tutup kapatıp açmam gerekiyor.

Voltaj yükseltmesi de denedim.

Bu sebeple standart 4800MHz de kullanmak zorunda kalıyorum. 4800 de veya 6000 de kullanmak benim için çok fark etmiyor ama neden böyle bir hata veriyor o canımı sıkıyor.

Yardım edebilecek arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum, hepinize iyi akşamlar.

Dosya Ekleri

• IMG_20241015_223842.jpg
    IMG_20241015_223842.jpg
    89,6 KB · Görüntüleme: 28
Geç oldu ama sanırsam anakartınız raminizi desteklemiyor. Anakartınızın model numarasını internete girin, support bölümünden memory support kısmından kontrol edebilirsiniz. Ben bakardım ancak ram hakkında tam bilgi vermediğiniz için bakamdın, iyi günler.(Aynı konuyu yeniden açtığınızı görünce kopyalayıp yapıştırdım.)

Supporta baktım ve anakartınız TeamTForce markasının birkaç rami hariç 7000 serisi işlemciler için 6000mhz ram desteklemiyor. Yani dendeiğiniz üç ramin üçünüde desteklemiyor o sebepten böyle bir sorunla karşılaşmışsınız. Anakartınızı yenileyerek veyahut uygun ram alarak işinizi çözebilirsiniz. Anladığım kadarıyla anakartı çokta önceden almamışsınız yenilemek yerine uygun ram alın derim. Eğer ileride işlemcide yenilerim diyorsanız lütfen hem 7000 hem 9000 serisi için desteklediği ramlere bakın. İyi günler umarım yardımcı olmuşumdur.

Son düzenleme:
Geç oldu ama sanırsam anakartınız raminizi desteklemiyor. Anakartınızın model numarasını internete girin, Support bölümünden Memory Support kısmından kontrol edebilirsiniz. Ben bakardım ancak RAM hakkında tam bilgi vermediğiniz için bakamdın, iyi günler.(aynı konuyu yeniden açtığınızı görünce kopyalayıp yapıştırdım.)

Supporta baktım ve anakartınız teamtforce markasının birkaç RAM'i hariç 7000 serisi işlemciler için 6000MHz RAM desteklemiyor. Yani dendeiğiniz üç RAM'in üçünüde desteklemiyor o sebepten böyle bir sorunla karşılaşmışsınız. Anakartınızı yenileyerek veyahut uygun RAM alarak işinizi çözebilirsiniz. Anladığım kadarıyla anakartı çok da önceden almamışsınız yenilemek yerine uygun RAM alın derim. Eğer ileride işlemcide yenilerim diyorsanız lütfen hem 7000 hem 9000 serisi için desteklediği RAM'lere bakın. İyi günler umarım yardımcı olmuşumdur.

Merhaba hocam, 5200MHz dede çalışmıyor ama sisteme farklı bir işlemci taktigimda sorunsuz 6000e kadar istediğim değerde çalışıyor.

BIOS resetle, EXPO, set powerdown mode, Memory content restoreyi aç BIOS'tan. Her işlem yaptığında BIOS'u F10 ile kaydedip resetlemeni ve işlemleri sıra sıra yapmanı öneririm, yapılan ayarlar kaydedilmiyor bazen.
Bu arada aldığın RAM'in anakartın uyumluluk listesinde olmasına gerek yok. AM5 sistemler hala stabil değil. RAM değiştirmeyi düşünürsen de Hynix çipli bir RAM alırsan büyük ihtimal sorun yaşamazsın.

Merhaba hocam, 5200MHz dede çalışmıyor ama sisteme farklı bir işlemci taktigimda sorunsuz 6000e kadar istediğim değerde çalışıyor.
Tanamdır, o çözümü sunmayı unuttum. Anakartların ram desteği işlemci serisine göre değişiyor, mesela x670e chipset anakarta 7950x3d ile taktığın rami 9800x3d ile takarsan desteklemeyebiliyor. Niyesini bilmiyorum bence saçma. Açıklayacak varsa güzel olur. İyi günler 😁

3 farklı RAM değiştirdğin halde sorun devam ediyorsa, sorun anakartta olabilir mi?

Veya işlemciyi sök tak bir kere.
İşlemci değiştirdiğinde sorun çözüldüğüne göre dediğim gibi anakartı ilk kullandığı işlemciyle kullandığı ramleri birlikte kullanmasını desteklemiyormuş.

BIOS resetle, EXPO, set powerdown mode, Memory content restoreyi aç BIOS'tan. Her işlem yaptığında BIOS'u F10 ile kaydedip resetlemeni ve işlemleri sıra sıra yapmanı öneririm, yapılan ayarlar kaydedilmiyor bazen.
Bu arada aldığın RAM'in anakartın uyumluluk listesinde olmasına gerek yok. AM5 sistemler hala stabil değil. RAM değiştirmeyi düşünürsen de Hynix çipli bir RAM alırsan büyük ihtimal sorun yaşamazsın.
Niçin uyumluluk listesinde bulunmasına gerek yok hocam?

Hocam lütfen ramin anakart uyumluluk listesinde olmasına neden gerek olmadığını açıklar mısınız? Bende 1 aydır ram için araştırıyorumda.

Son düzenleme:
Tanamdır, o çözümü sunmayı unuttum. Anakartların ram desteği işlemci serisine göre değişiyor, mesela x670e chipset anakarta 7950x3d ile taktığın rami 9800x3d ile takarsan desteklemeyebiliyor. Niyesini bilmiyorum bence saçma. Açıklayacak varsa güzel olur. İyi günler 😁

İşlemci değiştirdiğinde sorun çözüldüğüne göre dediğim gibi anakartı ilk kullandığı işlemciyle kullandığı ramleri birlikte kullanmasını desteklemiyormuş.

Niçin uyumluluk listesinde bulunmasına gerek yok hocam?

Hocam lütfen ramin anakart uyumluluk listesinde olmasına neden gerek olmadığını açıklar mısınız? Bende 1 aydır ram için araştırıyorumda.
anakart firmaları piyasadaki bütün ramleri test edip listesine ekleyebiliyor olsalar liste daha kabarık olurdu heralde. Ben listede olmayan ramlerden kullanıyorum sorunsuz, benim gibi çok insan var.

Denediğin RAM'lerin tam kodlarını atabilir misin? Videoda gösterilen manuel RAM timing değerler ile ve 1.4 DRAM Voltage vererek 6000MHz CL30 olan çoğu belleği bu timinglerle çalıştırabilirsin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Geri
Yukarı