F1 2019 Sezonu Değerlendirmesi

Mercedes'in çekilmesi doğru olmaz, sporun marka imajına da darbe vurur. Mercedes bu hegemonyasini hak ederek bu seviyeye ulaştırdı.

2018 ve 2017 sezonlarına göre ön bölümde bir çekişme yok. Bu sene ön kısımda bir çekişme ne yazık ki yok. Hamilton ve Mercedes şimdiden şampiyon oldu diyebiliriz artik.

Orta grup birbirine çok yakin Williams dışında orta grupta çekişme güzel.

Son yılların en zevkli yarışlarından biriydi. Redbull şasi tarafinda ilerleme sağladı, 2-3 yarıştır Ferrari'ye kafa tutuyor ve 2 galibiyet elde etti. Ferrari siralama turlarinda artik Mercedes'e göre daha yakin eskiye göre farki azaltti. 2018 ve 2017 yillarinda Ferrari yarış temposunda çok iyiydi, bu sene ise tam aksi bir durum söz konusu.

Sezonun ikinci yarısından sonra Ferrari ve Redbull'un, Mercedes'i yakalama ihtimali çok düşük ihtimal. Şampiyonluk yarışı kağıt üzerinde HAM ve Bottas arasinda geçecek, Bottas'in şansı yok bana göre Almanya yarışında bu yine bize gösterdi.

Verstappen geçen seneki formunu devam ettiriyor. Takdire şayan bir performans sergiliyor.

Hamilton uzun bir süreden sonra pilotaj hatasi yapti.

Vettel son siradan başladığı yarışta ikinci olarak üzerindeki baskıyı bir nebze olsun hafifletti. Yağmur altında Vettel'in temposu iyi değildi hatta Raikkonen ve Hulkenberg'in temposuna ayak uyduramiyordu. Hem Vettel tepkiden dolayi aşırı temkinliydi hem de aracı Ferrari ters strateji yaparak kuru zemine göre ayarlamıştı. Kuru zeminde en hızlı isim Vettel idi yarışın son bölümlerinde.

Leclerc bu şartlar altında kaza yaptığı için eleştirmeye gerek yok. Dün Leclerc'in yerinde Vettel kaza yapsaydi kıyamet kopardi.

Kyvat ve Stroll günün sürprizleriydi. Kyvat'in podyumu Toro Rosso açısından memnun edici bir durum. Stroll sıralama performansıni iyileştirebilirse daha fazla puan alacak bir pilot aslinda her ne kadar paralı pilot olarak adlandirilsa da. En iyi start alan pilotların başında geliyor. Tek tur performansı rezil durumda. Perez'in de puan olarak önüne geçti Stroll bu sürpriz sonuçla.

Sainz istikrarını sürdürüyor, Renault'un puan alamadığı haftada Sainz, Mclaren'e ciddi puanlar kazandırdı.

Hockenheim pistinin takvimden kaldırilma riski var, F1 için büyük bir kayıp bana göre. Takvimden kaldırılması gereken bir pist varsa o Barcelona, Macaristan ve Avustralya olmali bana göre. Geçiş imkani olmayan pistleri takvimde tutmanın bir anlami yok.

2021 kurallariyla beraber umarim takimlar arasındaki fark azalir artik araçtan çok pilotun öne çıktığı bir F1 olur umarim.

Hockenheim pistinin takvimden kaldırilma riski var, F1 için büyük bir kayıp bana göre. Takvimden kaldırılması gereken bir pist varsa o Barcelona, Macaristan ve Avustralya olmali bana göre. Geçiş imkani olmayan pistleri takvimde tutmanın bir anlami yok.
Bu listeye Abu Dhabi ve Singapur'u da eklemek isterim.

Ee kimler burada? 2021 sezonu için neler düşünüyorsunuz?
Ferrari Charles Leclerc ile 2024 yılına kadar sözleşme imzaladı. Yanına kim gelir? Verstappen için kapılar kapandı gibi.
Tahiminim;
Ferrari :
Hamilton/Leclerc
Mercedes : Verstappen / Belirsiz
Red Bull : Vettel olabilir ama emin değilim. Bu seneki pilot performansları önemli.
McLaren : Vettel buraya gelebilir. Norris veya Sainz Red Bull'a gidebilir.

Takım içi yapılanmalar orta ve uzun vadeli olabildiği için hiç göz önünde bulundurulmayan bir transfer ya da çıkış gerçekleşebilir. (2013 Hamilton - Mercedes, 2019 Ricciardo - Renault, 2015 Alonso - McLaren gibi)

Verstappen ve Leclerc'in aynı takımda olması bence kötü bir tercih olur. 2 sürücü de genç yaşlarına rağmen dominant yapıda ve pist üzerinde bu ikilinin yüzleşmelerini çok sık görürüz. Bence gelecekteki rekabetin en önemli 2 ismi olacaklar, bu yüzden bu ikilinin farklı takımlarda olmaları çok daha olası. Hamilton sonrasında Verstappen Mercedes'in yolunu tutacaktır hatta belki 1 sezon 2. sürücü olmayı kabul edip erken transfer görebiliriz.

Ferrari sürücülerden birini üstte tutma mantalitesine sahip bir takım olduğu için Vettel sonrasında Leclerc'in arkasında kalacak bir sürücü bakar. Şu an için 2. sürücü olarak Ferrari'de Leclerc'in arkasında görmek isteyeceğim kişi Sainz derim. Potansiyeli çok yüksek sayılmaz ama elindeki araçtan yeterli verimi alıp iyi bir araçla daha sık podyum görebilecek ve arkada kalmaya fazla ses çıkarmayacak bir düzeyde olduğunu düşünüyorum. 17 milyon $ kazanç düzeyine ulaştıktan sonra Ricciardo da 2. sürücü olarak bir takıma gitmek istemez diye tahmin ediyorum.

Hamilton gibi bir sürücünün arkasında kalmayı kabul eden Bottas'ın konu genç Leclerc ya da Verstappen olunca bunu kabul edeceğini sanmıyorum. Bu durumda kendisini Red Bull'da ya da yükselişine önümüzdeki yıl da devam ederse McLaren'da görebiliriz. Kendi adıma konuşmam gerekirse iyiye gitmeye devam eden McLaren'ın koltuğunda görmek isteyeceğim sürücü Ricciardo olur.

Takım içi yapılanmalar orta ve uzun vadeli olabildiği için hiç göz önünde bulundurulmayan bir transfer ya da çıkış gerçekleşebilir. (2013 Hamilton - Mercedes, 2019 Ricciardo - Renault, 2015 Alonso - McLaren gibi)

Verstappen ve Leclerc'in aynı takımda olması bence kötü bir tercih olur. 2 sürücü de genç yaşlarına rağmen dominant yapıda ve pist üzerinde bu ikilinin yüzleşmelerini çok sık görürüz. Bence gelecekteki rekabetin en önemli 2 ismi olacaklar, bu yüzden bu ikilinin farklı takımlarda olmaları çok daha olası. Hamilton sonrasında Verstappen Mercedes'in yolunu tutacaktır hatta belki 1 sezon 2. sürücü olmayı kabul edip erken transfer görebiliriz.

Ferrari sürücülerden birini üstte tutma mantalitesine sahip bir takım olduğu için Vettel sonrasında Leclerc'in arkasında kalacak bir sürücü bakar. Şu an için 2. sürücü olarak Ferrari'de Leclerc'in arkasında görmek isteyeceğim kişi Sainz derim. Potansiyeli çok yüksek sayılmaz ama elindeki araçtan yeterli verimi alıp iyi bir araçla daha sık podyum görebilecek ve arkada kalmaya fazla ses çıkarmayacak bir düzeyde olduğunu düşünüyorum. 17 milyon $ kazanç düzeyine ulaştıktan sonra Ricciardo da 2. sürücü olarak bir takıma gitmek istemez diye tahmin ediyorum.

Hamilton gibi bir sürücünün arkasında kalmayı kabul eden Bottas'ın konu genç Leclerc ya da Verstappen olunca bunu kabul edeceğini sanmıyorum. Bu durumda kendisini Red Bull'da ya da yükselişine önümüzdeki yıl da devam ederse McLaren'da görebiliriz. Kendi adıma konuşmam gerekirse iyiye gitmeye devam eden McLaren'ın koltuğunda görmek isteyeceğim sürücü Ricciardo olur.
Vettel hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence Hamilton Verstappen aynı takımda olmaz.

Vettel'in yetenek olarak Hamilton gibi 1. sınıf olduğu ortada ama mental olarak çok dayanıklı olmadığını görüyoruz 2017 sezonundan beri. Özellikle 2 sezon önceki Almanya faciasından sonra iyice gerilemiş durumda. Tecrübesiz denilebilecek Leclerc ile durumlarına bakacak olursak; Vettel'in takım içinde 1. sürücü olmasına ve 2 yarış hariç hepsinde takımın kendisine şans verdiği durumda bile geride kalması bence düşüşüne devam ettiğini gösteriyor. Gerçi bu yıl Vettel'i geride gösteren şey Leclerc'in bizim tahmin ettiğimizden bile iyi bir iş çıkarması da olabilir, bunu zamanla göreceğiz.

Vettel için olası duraklardan biri (maalesef) McLaren gibi görünüyor. İsteyeceği paraları verebilecek fazla takım yok ve tarihsel ününden dolayı sponsor bulabilen McLaren da o az sayıdaki takımdan biri. Açıkçası Alonso McLaren koltuğuna geçtiği zaman üzülmüştüm, Vettel'in gelmesine de üzülürüm çünkü isteyeceği ücret 30 milyon $ civarında olacaktır. Onun yerine o ücretin yarısını isteyecek, eşit şartlarda eşit düzeyde 2 sürücünün McLaren'da yarışmasını görmek isterim.

Hamilton ve Verstappen'in "belki" 1 sezon aynı takımda olması imkansız değil. Konu F1 tarihinin en büyük isimlerinden biriyse (sevmesem de kabul etmek gerekiyor) Verstappen 1 sezon 2. sürücü olmayı kabul edebilir.

Vettel belki Red Bull'da kendini bulabilir. Ancak Red Bull tercih eder mi? Bilemiyorum. Norris veya Sainz'in başka takıma gideceğini düşünüyorum. Vettel için en iyi seçenek McLaren olacak gibi.

Bence Vettel, Kanada yarışı sonrası çöküşe geçti. Orada hatalı olan kendisiydi. Ama gerçekle yüzleşmek istemedi.

Red Bull sürücülerine çok büyük paralar veren bir takım değil. Şu anda Ferrari ya da Mercedes'te olsa 2 - 2.5 belki 3 kat fazlasını kazanabilecek Verstappen'e bile 13.5 milyon veren bir takım. Vettel 40-50 milyon $ düzeyindeki kazançlarından sonra o ücretleri kabul etmeyecektir. O yüzden McLaren daha olası. Vettel'e verilecek paraya 2 tane üst düzey sürücü alıp iyi bir araçla düzenli podyum kovalama şansı yakalayabilecek durumdayken bence "McLaren için" Vettel kötü bir tercih olur. McLaren koltuğunda eşit düzeyde 2 pilotun birbirleriyle yarışması geçmişte bir gelenekti, bir taraftar olarak buna devam etmelerini isterim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı