F1 2019 Sezonu Değerlendirmesi

@Yararsız Üye Onu demiyorum bu seneki SF90, S71H ve S70H kadar rekabetçiydi değildi. Bu sene ikinci yarı performası Vettel'in sezonun ilk yarısına göre daha iyiydi. Aracın downforce seviyesi arttıkça Vettel daha rahat hissediyor. Elbette 3 yıl puan olarak ikinci yarıdan düşüş sergiliyor özellikle 2017 ve 2018 sezonlarinda bunu gördük. Bu seneki araç yarış temposunda berbattı bunu da bilmek gerek.

SF90'ın SF70 ve 71 kadar rekabetçi olmadığı kısmına katılıyorum, katılmadığım kısım Vettel'in 2019 sezonunda 2. yarıda daha iyi performans göstermiş olması. Çünkü 2019'da sezonun ilk yarısında, 2. yarısına göre yarış başına %40 daha çok puan toplamış. İlk yarıda podyum görme oranı %50 iken 2. yarısında bu oran %33.

@Yararsız Üye İlk yarıda Vettel bu sene 123 puan topladı Vettel İngiltere yarışına kadar. Sezonun ikinci yarısında ise 117 puan aldı, 6 puan az alması performasının ikinci yarıda artığı gerçeğini değiştirmiyor. ABD yarışında süspansiyonu kırıldı, Rusya yarışında da hafta sonunun en hızlı pilotuydu motor sorunu yaşadı puan alamadı bu iki yarıştan. Bu iki sorunda pilotaj hatası değildi bu iki yarışta sorun yaşamasa ilk yarıdaki puanından daha fazla puan alacaktı. İstatistikler her zaman doğru göstermez.

Burada yarış sayısına göre değerlendirme yapacaksın 1 aylık verilen araya göre değil. Ağustos ayının ilk haftasına göre ilk yarıda 12 yarış oluyor, geriye kalan yarış sayısı 9 kalıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil.

Bunu bana değil FIA'ya söylemen lazım. Bana kalsa ben de sezonu yarış sayısına göre ikiye bölerim. :D İlk yarı ikinci yarı istatistikleri maalesef sezon arasından öncesi ve sonrasına göre yapılıyor yıllardır. Eskiden bu sorun değildi de son yıllardaki yarış sayısının aşırı artması sonucu bizdeki gibi anlaşmazlık olabiliyor.

Tamam FIA öyle yapıyor ama yarış sayısı arasında dengesizlik var ilk yarı 12 yarış diğer yarı 9 yarış, bu şekilde yaklaşırsan doğru bir tablo ortaya çıkmaz. Adil bir sistem olmuyor bu şekilde puan kıyaslamak. 3 yarışta 78 maksimum puan alabilirsin sonuçta. Bu 3 yarış puan tablosunda dengeleri değiştirir. Bu yüzden sezonun ilk yarısını FIA takvimine göre değerlendirmek doğru olmuyor.

Dediğin doğru ama bunu belirleyen ben değilim. FIA takvimine göre yapılıyor istatistikler maalesef. O zaman orta yolu bulmak için şöyle bir şey yapalım, Ferrari yeni downforce paketini ilk hangi yarışta kullanmıştı? O yarış ve sonrasına göre yarış başına ortalama puan hesaplayalım.

Singapur'da downforce paketi getirdi ilk olarak. Singapur sezonun 15. yarışıydı, Singapur yarışını da sayarsak geriye sadece 7 yarış kalıyor. Bu 7 yarış içinde Rusya ve ABD yarışı da var. Bu iki yarışta da teknik sorun yaşadı Vettel. Brezilya'da çarpıştılar ona hata diyorum, Brezilya'da pilotaj hatası vardı onu hesaba katmıyorum.

7 yarışın 3 tanesinde yarış tamamlayamadı. Geriye kalan 4 yarışta ise 71 puan aldı Vettel.

Sezonun ilk 7 yarışında ise 82 puan topladı Vettel. İlk 7 yarışta herhangi bir pilotaj ve teknik sorunda yaşamadı.

Ferrari ilk kez 2017 yılında Vettel'in sürüş tarzına uygun bir araç verdi o sene Vettel harikalar yarattı, motor gücü eksikliğine rağmen şampiyonluk yarışında oldu, SF70H modelinin dayanıklılık sorunları olmasaydı şampiyon olabilirdi. 2018 yılındaki araç SF71H, SF70 kadar virajlarda hızlı değildi ama SF70H'nin zorlandığı hızlı virajlı ve bol düzlüklü pistlerde daha hızlı bir araçtı, o sene Vettel hatalar yapmasaydı o senede yine şampiyon olabilirdi Vettel.
Alonso-Raikkonen ikilisinden Alonso'nun gönderilme sebebi de bu olabilir. Raikkonen'de aynı şekilde önden kayan araç kullanamıyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı