Çözüldü Fan değişimi sonrası CPU, GPU ve HDD'de ısınma ve yüksek fan sesi gelmesi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ibrahimferhadli

Hectopat
Daha fazla  
Sony VAIO laptopum var. Fanından gürültü geliyordu. Resmi servise götürdüm fanın değişmesi gerektiğini söylediler. Fanı ve termal macunu değiştirdim ama değişimden sonra bilgisayarın boştayken hatta kilit ekranında bile fan çok yüksek çalışıyor sanki Adobe Premierden render alıyor gibi. Bilgisayar açılınca 42 dereceden başlıyor sonra 53-60 bandında dolaşıyor. İşin garibi sadece CPU değil GPU ve HDD'nin de ısısı yükseliyor.

Şu an sadece Firefox ve sadece bu site açık ve sıcaklıklar şöyle

CPU - 60 derece
GPU - 52 derece
HDD - 43 derece

Neden böyle oluyor sizce?

Çözüm
25TL çıkma bulabilirseler temiz taktırabilirsin. Bakır borular zamanla işlevini yitirebiliyor. İçinde sıvı var o kuruyabiliyor. Ben Casper'da öyle yaptım temiz çıkma buldum taktım sonra 10 derece fark etmişti. Hemen 90 dereceye çıkan yükte PC 80 dereceyi zor geçiyordu. İnşallah chipset'de sorun yoktur fazla masraf eder. Bu sıcakta boşta normal seste fan dönmesi de normal yük altında gibi ses varsa sorun var demektir.

Chipset'te sorun varsa zaten laptop çöp oldu demektir.

6 senedir laptopu kullanıyorum 30 derece sıcakta 1.5 gün render yapmışlığım var onda bile 90'ı görmedi. VAIO'lar ısınma açısından çok iyiydiler zar zor ısınıyorlardı.

Bakalım ne olacak. İşin kötü yani doğru dürüst tamirci olsa kendim alıp değiştirirdim ama servisin tamircisi böyleyse normal kim bilir nasıldır.

Guya adam kasada plastikte bazı çatlaklar vardı onu yapıştıracaktı eritmiş resmen çerçeveleri ne yaptıysa
Arkadaşlar sorun çözüldü. Termal macundanmış. Değiştirdi düzeldi.

Ancak ek bir sorun var gibi. Hard Disk ve RAM'den hafif elektrik akımı gibi cızırtı geliyor. Neyin belirtisi bu? Donanımsal bozulma mı yoksa yine tamirci hatası?
Chipset'te sorun varsa zaten laptop çöp oldu demektir.

6 senedir laptopu kullanıyorum 30 derece sıcakta 1.5 gün render yapmışlığım var onda bile 90'ı görmedi. VAIO'lar ısınma açısından çok iyiydiler zar zor ısınıyorlardı.

Bakalım ne olacak. İşin kötü yani doğru dürüst tamirci olsa kendim alıp değiştirirdim ama servisin tamircisi böyleyse normal kim bilir nasıldır.

Guya adam kasada plastikte bazı çatlaklar vardı onu yapıştıracaktı eritmiş resmen çerçeveleri ne yaptıysa

Ancak ek bir sorun var gibi. Hard Disk ve RAM'den hafif elektrik akımı gibi cızırtı geliyor. Neyin belirtisi bu? Donanımsal bozulma mı yoksa yine tamirci hatası?

Yüksek performans'a alıp bios'tan sıcaklık değerlerine bakın.

VAIO'nun BIOS'unda yok ne yazık ki bu da. Ama Aida64 diye bir programla Kararlılık Testi yaptım. CPU sıcaklığı 93 dereceye kadar yükseldi. GPU da 88'e ulaşınca Throttling yaşandı. HDD'nin zaten üst limiti 50 derece. 46-47'yi gördüğü oluyor diye korkudan ona test uygulamadım.

VAIO'nun BIOS'unda yok ne yazık ki bu da. Ama Aida64 diye bir programla Kararlılık Testi yaptım. CPU sıcaklığı 93 dereceye kadar yükseldi. GPU da 88'e ulaşınca Throttling yaşandı. HDD'nin zaten üst limiti 50 derece. 46-47'yi gördüğü oluyor diye korkudan ona test uygulamadım.
Geçmiş olsun başka çözümüm yok.

Orijinal servisin böyle bir şey yapacağını sanmam. Fanlarin ortasındaki etiketi sokup içine bir kaç damla makine yağı damlatabilirsin. Zaten 5 lira mı öyle bir şeydi

Fanda bir takılma yok. Benim en önemli sorunum şu ki, fanlar güç tasarruf modunda bile gereksiz çalışıyor ve bilgisayarı kapatmadan hiç bir şey yapmasam bile CPU, GPU sıcaklığı 50'nin HDD sıcaklığı da 43'ün altına inmiyor. İşlemci frekansı 0.77 ghz'e sabitlense bile sıcaklık 53-54 derece ve fanlar oyun oynar gibi ses çıkarıyor.

Fanda bir takılma yok. Benim en önemli sorunum şu ki, fanlar güç tasarruf modunda bile gereksiz çalışıyor ve bilgisayarı kapatmadan hiç bir şey yapmasam bile CPU, GPU sıcaklığı 50'nin HDD sıcaklığı da 43'ün altına inmiyor. İşlemci frekansı 0.77 ghz'e sabitlense bile sıcaklık 53-54 derece ve fanlar oyun oynar gibi ses çıkarıyor.
Hocam fanları tekrar kontrol edin ayakları tam oturmamış olabilir. Bu yüzden devri maksimuma çekmeye çalışıp soğutmaya çalışacaktır. Dediğim gibi ayakları kontrol etmelisiniz

Hocam fanları tekrar kontrol edin ayakları tam oturmamış olabilir. Bu yüzden devri maksimuma çekmeye çalışıp soğutmaya çalışacaktır. Dediğim gibi ayakları kontrol etmelisiniz

Tek aklıma gelen de bu. Büyük olasılıkla ya termal macunu çok sürmüşler ya da soğutma paneli ile fanı doğru dürüst monte etmemişler. Sadece CPU ve GPU çok ısınsa anlarım da hiç alakası olmayan HDD de durduk yere sıcaklığı artıyor. Bilgisayarı formatladım belki virüs vardır diye ama yine öyle. Şu an Firefox ve sıcaklık gösterme uygulamaları dışında bir şey yok ama bilgisayar Adobe After Effect açık gibi davranıyor. Dün 1 tane sekme açık dışarı çıkmıştım döndüğümde 65 dereceyi zorluyordu işlemci.

Yarın tekrar götüreceğim servise bakalım yine suçu bana mı atacaklar.

Tek aklıma gelen de bu. Büyük olasılıkla ya termal macunu çok sürmüşler ya da soğutma paneli ile fanı doğru dürüst monte etmemişler. Sadece CPU ve GPU çok ısınsa anlarım da hiç alakası olmayan HDD de durduk yere sıcaklığı artıyor. Bilgisayarı formatladım belki virüs vardır diye ama yine öyle. Şu an Firefox ve sıcaklık gösterme uygulamaları dışında bir şey yok ama bilgisayar Adobe After Effect açık gibi davranıyor. Dün 1 tane sekme açık dışarı çıkmıştım döndüğümde 65 dereceyi zorluyordu işlemci.

Yarın tekrar götüreceğim servise bakalım yine suçu bana mı atacaklar.
Hocam hayırlısı olsun. Yarın yine yaz bakalım ne olacak . Şimdiden kolay gelsin

İyi forumlar

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı