Far Ayarı Nasıl Yapılır? - Detaylı Anlatım

Makaleler
2
Arkadaşlar merhaba;

Aracıma LED far taktıktan sonra kimsenin gözünü almaması adına far ayarını tekrar yaptım, bu sayede sizin içinde konu açıp nasıl yapıldığını anlatmak istedim.

Kısaca far ayarını anlatmam gerekir ise;

Öncelikle ihtiyacımız olan kapalı bir garaj, elektrik bandı, far ayarı için gerekli tornavida veya bazı arabalarda lokma ucu ve metre.

Önce aracımınızın kaputunu açıp far eğim açısının kaç yazdığına bakıyoruz. Genelde arabalarda %1 değeri görülür fakat benim aracımda % 1.2 olarak belirtilmiş. Farların üzerinde mutlaka bu yazı belirtilir.

fareğim.jpg

Sonra aracımının plakası duvara değecek kadar duvara sıfır yanaşıyoruz ve farımızın tam orta noktalarını duvara işaretliyoruz. Ben işaretlemeyi elektrik bandı ile yaptım. Aynı şekilde aracımızın logosunuda duvara işaretliyoruz. Logoyu farın sağ sol ayarında orta nokta olarak kullanacağız. Logolar aracın tam ortasına yerleştirilir.

Sonra aracımızı düz bir şeklide duvardan 10metre geriye alıyoruz.

2019-07-24 19-15-13.JPG

Şimdi duvara işaretlediğimiz yere gidiyoruz ve logoyu orta nokta baz alarak sağ sol işaretlerde sapma var ise metre ile ölçerek eşitliyoruz. Yani logo ortası olduğunda logodan sağdaki elektrik bandımız ile soldaki elektrik bandımızın mesafesi aynı olmalıdır. Aynı şekilde yerden yüksekliklerde eşit olmalıdır.

Tüm bu ayarlar tamamlandıktan sonra farımızın eğim açısı burada devreye giriyor. Benim aracımda eğim açısı %1.2 olduğu için 10 metre geride far çizgimin 12 cm aşağı bakması gerekmektedir. Eğer sizin farınız da %1 eğim yazıyor ise 10 metre geriye aldığınızda 10 cm aşağısının kesme çizgisi olması gerekmektedir.

Ben ilk işaretlediğim elektrik bantlarını sökmeden 12 cm aşağısına tekrar bir elektrik bandı yapıştırdım. Yani benim doğru far ayarım bu noktalardan aşağı doğru başlayan ışık hüzmesi şeklinde olmalıdır.

Şimdi ayarı yapabiliriz, Ben hata yapmamak ve far ışıklarının birini kesmemesi için önce sol farımı biz bez ile kapatıp sadece sağ farımın ayarını yaptım.

sağfar.JPG

Daha sonra aynı şekilde sağ farımı bez ile kapatıp sol farımın ayarını yaptım.

solfar.JPG

Ayarlar bittikten sonra iki farıda açıp tekrar ayarın doğru olup olmadığını kontrol ettim.

ayarsonrası.JPG

Böylece hem far ayarımızı doğru yapmış, başkalarının gözünü almadan geceleri önümüzü daha net görerek ne başkasını ne de kendimizi tehlikeye atmamış oluyoruz.

50mt.JPG

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı