Farklı Bir Eğitim Sistemi - Nasıl Olabilir?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Eski çağlarda insanlar ilk, orta ya da yüksek okul okumaktan ziyade ustadan çırağa pratik bir eğitim alıyordu. Ekonomik ve akademik sistemler çok daha farklıydı. Meslekler açısından baktığımızda babadan oğula ömür boyu süren iş dalları görüyoruz. Bu yazıda eğitim derken, hem eğitim, hem öğretimi kastediyorum.

Modern çağda oldukça uzun ve dal olarak çeşitli eğitim sistemleri var. Çok sayıda okul ve seçenek var. Bazı alanlar doğrudan mesleklere bağlı, bazıları ise son derece esnek. Ancak çoğunda halen şirketlerin yeni başlayan personele ayrı kurslar ya da şirket içi eğitimler vermek zorunda kaldığını görüyoruz. İnsanlar artık ömürleri boyunca birden fazla iş öğrenmek, birden fazla iş olmasa da aynı alanda kendilerini geliştirip değiştirmek durumunda.

Modern eğitime baktığımızda akademik alanda ilerlemeler elbette çok güzel. Birbirinden heyecan verici sayısız alanda eğitim almak mümkün. Ancak bunun dışında çoğu insanın eğitimden ve öğretimden beklentisinin halen iş olduğunu da inkar edemeyiz.

Meslek kazandırma bazlı ve iş gücüne katılım olarak baktığımızda, halen okuldan çok sosyal çevrenin ve ailenin etkisinin ağır bastığını, bunlar sayesinde ya da sebebiyle çeşitli iş bulmanın ya da öğrenmenin mümkün olabildiğiniz görebiliyoruz.

Sizce bugün alıştığımız klasikleşmiş eğitim sistemi yerine artık farklı modeller araştırmak, bunlara geçmek mümkün mü? Genel eğitim ve özel eğitimde tekrar çocuk olsanız kendiniz için ne isterdiniz? Çocuklarınız için ne isterdiniz?

Ezberci sistem değil de, düşünen bireyler yetiştirmeliyiz. Evrim teorisinin İslam'a karşıt olup kaldırılmasını desteklememeliyiz. Evrim teorisi insanların içgüdülerini harekete geçirir.

Eğitim sistemi elbette çok önemli fakat eğitim, öğretim ile sınırlı kalıyor. Öğrettikleri şeyler düşünme gücünü arttırıyor, analitik zekayı güçlendiriyor olabilir fakat eğitim bununla sınırlı kalıyor. Sadece bilgi öğretiyorlar. Ezberletiyorlar.
Buna eğitim denilmez bu bir sistem ile bilgi verme olayıdır ki bu öğretimdir. Sözde eğitim alıyoruz. Bir lise öğrencisi olarak daha doğrusu insan olarak kabul edemem bu sistemi.

Harika bir eğitim sistemi nasıl olur bilmiyorum ama ideal bir öğrenci olmasa da son iki yıldır at gibi koşturuyorum ve bir çok hoca yetersiz kalıyor kimisine sözüm yok ama kimisi var öğretmen denecek gibi değil.Yaşı başı olmasa soytarı diye yüzüne tüküresim geliyor.Mahvediyorlar beni...

Peki şöyle sorayım, eğitim ve öğretim sisteminde bilimsel eğitim zaten şart. Bu konuda herkes mutabık görünüyor. Bunun ötesinde akademik alanlar ile mesleğe yönelik pratik alanların lise kademesinden ayrılması, meslek eğitiminin üzerine düşülmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Ders süreleri maksimum 5-6 olmalı, Yaz tatili 1.5 maksimum 2 ay olmalı. Bir sonraki güne dinç bir şekilde uyanıp okula gitmek var bir de daha uyanmadan sabahın köründe okula gidip hiç bir şey anlamamak var.

Ben liselerde öğrencilerin dersleri seçebilmesini isterdim. Bir kısmını en azından. Avukat olmak isteyen öğrenciler hukuk ile ilgili seçmeli ders alarak, üniversiteye çok daha kolay hazırlanabilirdi. Matematiğe çalışmasına gerek olmazdı. Ya da azaltılabilirdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini arttırmak ve tarafsızlaştırmak isterdim. Çocuklar 15 yaşına gelene kadar ailelerinin zorunluluğu altında bir dine inanmak zorunda kalmayacaklar, öğretmenleri ona başta 3 büyük din olmak üzere merak ettiği dinleri öğretecekler, isterse bilinçli olarak inanır, ki bu daha iyi olur. Ya da hiç inanmaz ki bu da daha iyi olur. Baskı altında kalmadan, başkalarının özgürlüğüne engel oluşturmadan ve çomar olmadan yaşanılabilirdi.

Bence onlar da biraz fazla gibi. Yani sallıyorum yazılım alanı olsun, ilgisi olan bir öğrenci elbette ki yazılım meslek lisesini temel için tercih eder. Fakat puanı yetmeyen öğrenci liseden de bir şey anlamaz, hele hiç ilgilenmezse. Fakat adrese dayalı sistem ile bu da geldi; yakınında yazılım lisesi varsa yazılım lisesine gireceksin. Ya da en iyi ihtimal Anadolu Liseleri.

Özet olarak Ali Bey, bu olay kişiden kişiye değişir. Kimisi mesleki liseyi temel amaçlı iyi bulur, kimisi de zorla gittiğinden kötü bulur.

çomar olmadan yaşanılabilirdi.
Yazdığınız yazı sonuna kadar harikaydı şu cümleye kadar. Siz tarafsızlığı savunurken bir dine inanan ve ya belirli şeyleri yapan insanları bu şekilde itham ederek tüm tarafsızlık ruhunu uzaklaştırdınız. Yakıştıramadım nedense.

Bu arada, sende çomar mısın gibi saçma sapan cümlelerle bana gelmeyin. Ne demek istediğim açık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…