Farklı Bir Eğitim Sistemi - Nasıl Olabilir?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Eski çağlarda insanlar ilk, orta ya da yüksek okul okumaktan ziyade ustadan çırağa pratik bir eğitim alıyordu. Ekonomik ve akademik sistemler çok daha farklıydı. Meslekler açısından baktığımızda babadan oğula ömür boyu süren iş dalları görüyoruz. Bu yazıda eğitim derken, hem eğitim, hem öğretimi kastediyorum.

Modern çağda oldukça uzun ve dal olarak çeşitli eğitim sistemleri var. Çok sayıda okul ve seçenek var. Bazı alanlar doğrudan mesleklere bağlı, bazıları ise son derece esnek. Ancak çoğunda halen şirketlerin yeni başlayan personele ayrı kurslar ya da şirket içi eğitimler vermek zorunda kaldığını görüyoruz. İnsanlar artık ömürleri boyunca birden fazla iş öğrenmek, birden fazla iş olmasa da aynı alanda kendilerini geliştirip değiştirmek durumunda.

Modern eğitime baktığımızda akademik alanda ilerlemeler elbette çok güzel. Birbirinden heyecan verici sayısız alanda eğitim almak mümkün. Ancak bunun dışında çoğu insanın eğitimden ve öğretimden beklentisinin halen iş olduğunu da inkar edemeyiz.

Meslek kazandırma bazlı ve iş gücüne katılım olarak baktığımızda, halen okuldan çok sosyal çevrenin ve ailenin etkisinin ağır bastığını, bunlar sayesinde ya da sebebiyle çeşitli iş bulmanın ya da öğrenmenin mümkün olabildiğiniz görebiliyoruz.

Sizce bugün alıştığımız klasikleşmiş eğitim sistemi yerine artık farklı modeller araştırmak, bunlara geçmek mümkün mü? Genel eğitim ve özel eğitimde tekrar çocuk olsanız kendiniz için ne isterdiniz? Çocuklarınız için ne isterdiniz?

Özellikle LYS kısmının üniversiteye alınması gerekiyor, okuldaki sınıfların değiştirilmesi gerekiyor, sınıfta her türlü pisliği yapan geri zekalıların okuldan direkt olarak uzaklaştırılması gerekiyor. Şu an okullara baktığımızda ahırdan pek de bir farkının olmadığını görüyoruz. Aynı şekilde kendini geliştirmeyen öğretmenlerin de işlerine son verilmesi gerekiyor.

Özellikle LYS kısmının üniversiteye alınması gerekiyor, okuldaki sınıfların değiştirilmesi gerekiyor, sınıfta her türlü pisliği yapan geri zekalıların okuldan direkt olarak uzaklaştırılması gerekiyor. Şu an okullara baktığımızda ahırdan pek de bir farkının olmadığını görüyoruz. Aynı şekilde kendini geliştirmeyen öğretmenlerin de işlerine son verilmesi gerekiyor.
Bahsettiğim geri zekalılar bu tipler oluyor :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eğitim ve siyaset iç içe geçtiğinden genel olarak eğitim sistemini değiştirmek kolay olmayacak.

Fakat belirttiğiniz gibi bireysel olarak istersek özgür bir eğitim ortamı oluşmalı. Klasikleşmiş tek cevaplı sorular yerine PISA türünde sorular ile açık ve özgün cevaplar verebilecek nesil yetiştirilmeli. Hadi hemen yapalım mantığı ile olmuyor bunlar, başta dediğim kısıma geliyoruz. Özgür bir eğitim ortamı olmalı, bunu da devlet sağlamalı.

Eğitim öğretime iş bulayım param olsun karnım doysun şeklinde değil de kendimize ve insanlığa bir şeyler katmak birilerine yol göstermek şeklinde bakabilsek herşey çok daha güzel olurdu. Çok ütopik gibi.

Finlandiya'nın eğitim sistemi oldukça dikkat çekici. Tüm dersler bir kenara, tek odaklanılan şey kişinin yeteneği olan konuyu keşfetmek. Yani ''eğitim sistemi'' adı altında oldukça başarılı, ancak her şey eğitim sisteminde bitmiyor tabii ki.

Bizim eğitim sistemimizi bozuk olarak nitelendirecek olursak, bunun sebebi denetimsizliktir. Not şişirme, özel okul saçmalığı ve anlatmaya gerek duymadığım niceleri. Almanya'da hepsi devlet okulu, hepsi denetimli ve belirli bir disiplin çerçevesinde yönetildiği için bizim gibi sınav sistemine bile ihtiyaç duymuyorlar.

Sınav sistemi dedik ama bu eğitim sistemini kalitesiz göstermiyor bence, çünkü Kore ve Japonya'da da bizim eğitim sistemimize benzer hatta daha ağırı olan bir eğitim sistemine maruz kalıyor çocuklar. Ancak sonuç bizim ülkemize kıyasla çok daha farklı, onlar medeniyetin doruk noktası; bizi anlatmama gerek yok. Yani millet olarak biraz tembel olduğumuzu da kabullenmeliyiz bence, her şey eğitim sisteminde bitmiyor.

Ülkede eğitim sisteminde değişen tek şey net sınavlar abi, yaşadığım bi olaydan bahsediyim biz fen sınavı olmuştuk 88 almıştım fakat hoca kağıdı kaybetmiş. Notta yok son hafta pazartesi günü E-Okula baktım notu 62 girmiş değiştirmedi de. Böyle bir eğitim sistemine sahibiz.

İlk altı yıl çocuğun ders algılama seviyesini ölçüp ona göre meslek ya da yüksek eğitime yönlendirilmeli. Çok bilgiyi verip çok şey bilmesini bekleyen sistem değiştirilerek çocuğun sosyalleşmesi sağlanmalı. Toplumun mutluluğu ön plana alınmalı. Bana kalırsa 3 ay tatil fazla bir süre, okul zamanı bir Anadolu lisesi öğrencisinin bile 8-9 saatini yiyorlar bir günde. Bunun yerine Gün içinde maksimum 6-7 ders vererek tatil 2 aya indirilmeli. Derste aptallık yapan IQ’su dersi dinlemeye bile yetmeyen öğrenciler zorunlu olarak çıraklık eğitim görmeli. Öğretmenlerin bu tür öğrencileri şikayet etmesi zorunlu olmalı. Ebeveynlere eğitim verilmeli, çocuğa dışlamamayı dışlanmamayı kendi olmasını zekasını kullanmasını öğretebilmeli ebeveynler. Kendisi kitap okumayıp evladının kitap okumamasından sıkılanlara toplumca eğitim vermeli ve kendimizi eğitmeliyiz.

Bir liseli olarak söylüyorum. Öncelikle bir şeyi sorgulayan insanlar yetiştirmeliyiz. Afedersiniz dayıyorlar konuları al bunu ezberle sınava gir. Müfredat ağır ve sorgulayıcı değil insana sorgulamayı öğretmiyor merak uyandırmıyor. Bilime önem verilmesi gerekirken evrim teorisi kaldırılıyor. Din ile eğitim karışmamalı. Saatler yine çok fazla, 8 saat nedir yahu ? 5-6 saat olmalı diye düşünüyorum.Yoruluyoruz abicim beyin yeter diyor artık ! Eğitim sistemiyle bu kadar oynanmamalı, öğrenciye değer verilmeli. Okuldan önce anne ve babalar da iyi eğitim vermeli. Ahlak, kültür,tarih, kitap okuma alışkanlığı hak hukuk,toplumsal kurallar her türlü insani şey ciddi olarak öğretilmeli. Oku olum doktor ol veya üstteki arkadaşımızın dediği gibi okul olum memur ol gibi kalıplar giderilmeli. Ve hiç temel bilimlere yönelme yok mecburen Tıp seçiliyor. Neden ? Çünkü iş yok, bilimciye destek yok. Din, siyaset,cinsellik, dedikodu gibi şeyler tarih, kültür, sanat ve bilim gibi şeyleri geçmişse geçmiş olsun.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı