Farklı Bir Eğitim Sistemi - Nasıl Olabilir?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Eski çağlarda insanlar ilk, orta ya da yüksek okul okumaktan ziyade ustadan çırağa pratik bir eğitim alıyordu. Ekonomik ve akademik sistemler çok daha farklıydı. Meslekler açısından baktığımızda babadan oğula ömür boyu süren iş dalları görüyoruz. Bu yazıda eğitim derken, hem eğitim, hem öğretimi kastediyorum.

Modern çağda oldukça uzun ve dal olarak çeşitli eğitim sistemleri var. Çok sayıda okul ve seçenek var. Bazı alanlar doğrudan mesleklere bağlı, bazıları ise son derece esnek. Ancak çoğunda halen şirketlerin yeni başlayan personele ayrı kurslar ya da şirket içi eğitimler vermek zorunda kaldığını görüyoruz. İnsanlar artık ömürleri boyunca birden fazla iş öğrenmek, birden fazla iş olmasa da aynı alanda kendilerini geliştirip değiştirmek durumunda.

Modern eğitime baktığımızda akademik alanda ilerlemeler elbette çok güzel. Birbirinden heyecan verici sayısız alanda eğitim almak mümkün. Ancak bunun dışında çoğu insanın eğitimden ve öğretimden beklentisinin halen iş olduğunu da inkar edemeyiz.

Meslek kazandırma bazlı ve iş gücüne katılım olarak baktığımızda, halen okuldan çok sosyal çevrenin ve ailenin etkisinin ağır bastığını, bunlar sayesinde ya da sebebiyle çeşitli iş bulmanın ya da öğrenmenin mümkün olabildiğiniz görebiliyoruz.

Sizce bugün alıştığımız klasikleşmiş eğitim sistemi yerine artık farklı modeller araştırmak, bunlara geçmek mümkün mü? Genel eğitim ve özel eğitimde tekrar çocuk olsanız kendiniz için ne isterdiniz? Çocuklarınız için ne isterdiniz?

Alber Einstein

• Sorunlar, onları yaratanların mantığı ile çözümlenemez.
  • İki şey sonsuzdur; İnsanoğlunun aptallığı ve evren. Fakat ikincisinden o kadar emin değilim
  • Aptallığın en büyük kanıtı, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır.
Peki şöyle sorayım, eğitim ve öğretim sisteminde bilimsel eğitim zaten şart. Bu konuda herkes mutabık görünüyor. Bunun ötesinde akademik alanlar ile mesleğe yönelik pratik alanların lise kademesinden ayrılması, meslek eğitiminin üzerine düşülmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Çok güzel diyorsunuz mesleki olarak ayrılsın ama sonuçta mühendis olmak için de Matematik, Türkçe, Coğrafya gibi konular gerekiyor. Yani mesleki alanda da matematik gibi konular gerekli. Bizim sorunumuz insan, üzüm üzüme baka baka kararıyor. Toplum değişmesi gerekir ki, öğrenme isteği yükselsin. Hocalar zaten yönetemiyor dersi. Saldım çayıra mevlam kayıra gibi bir şey oluyor.

Son düzenleme:
Yazdığınız yazı sonuna kadar harikaydı şu cümleye kadar. Siz tarafsızlığı savunurken bir dine inanan ve ya belirli şeyleri yapan insanları bu şekilde itham ederek tüm tarafsızlık ruhunu uzaklaştırdınız. Yakıştıramadım nedense.

Bu arada, sende çomar mısın gibi saçma sapan cümlelerle bana gelmeyin. Ne demek istediğim açık.
Kardeşim benim yaşını bilmiyorum kusura bakma. Çomardan kastım yobaz olan kimselerdi. Belli bir kesimi kast etmedim. Farklı dine mensup olan, kendini modern sanan dar kafalı insanlar da var. Çomarlık, yobazlık sadece tek bir kesimde yok.

Sayın @AliGüngör bana sadece 1 yıllık bir eğitim yetkisi verilse şöyle yapardım. Burada öğrenci kafasıyla düşünmüyorum.
Öncelikle okullar sadece konu işleme yeri olmamalı. Ben oraya gittiğimde deney yapmalı,uygulamalı ders almalı ve kodlama gibi şeyler öğrenmeliyim.
Benim eğitim görmem lazım her gün onun bunun adını ezberlesem ne olacak. Sen bana kodlamayı öğret,kimyada ufkumu genişlet beni keşfet buluş yapma imkanı ver. Ama nerede....
Yarın gideceğim yine affedersiniz “eşek”gibi 8 saat sıkıcı bir okul olacak.
Ama benim yarın laboratuvar derslerim olsa ilgimi çeker.

Hocam biz Finlandiya değiliz.
Biz fakir, çok nüfuslu, etnik açıdan aşırı çeşitlilik gösteren heterojen bir milletiz.

Ben MEB'in başına geçsem şöyle bir sistem uygulardım:
Türkiye'yi bölgelere ayırıp her bölgede farklı bir sistem yapardım.

Türkiye ne zaman müslüman
Ülkenin dini olmaz😉

Son düzenleme:
Hocam biz Finlandiya değiliz.
Biz fakir, çok nüfuslu, etnik açıdan aşırı çeşitlilik gösteren heterojen bir milletiz.

Ben MEB'in başına geçsem şöyle bir sistem uygulardım:
Türkiye'yi bölgelere ayırıp her bölgede farklı bir sistem yapardım.

Ülkenin dini olmaz😉
Türkiye, laik bir devlet.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı