Fedora Linux 42'ye NVIDIA sürücüsü nasıl kurulur?

tecnoemo

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Ekran kartım.
NVIDIA GeForce GT 420.

Öncellikle uzun bir zaman sonra herkese selamlar. 2011 model PC ile artık Linux kullanmaya başladım. 2-3 gündür NVIDIA sürücüsü kurmaya çalışıyorum fakat bir türlü başaramıyorum. 1 haftadan uzun bir süre mintteydim. Ekran kartı sürücüsünü kurmaya çalıştım fakat başarılı olamadım. Üstüne Nouveau'yu da sildim işi batırdım. Dün Ubuntu'yu kurdum fakat onda da kuramadım üstüne saçma sapan hatalar aldım. Dünde Fedora'da NVIDIA sürücüsü yüklenir diye görmüştüm o sebeple Fedora'nın KDE Plasma sürümünü kurdum.
Rehber: Fedora'da NVIDIA Sürücülerini Yükleme | Technopat Sosyal bu rehber ile sürücüyü kurmayı denedim. Her şey oluyormuş gibi göründü sisteme restart attım işte ondan sonra asıl problemim başladı. Sistemi başlatıyorum tam giriş ekranına geliyorum fakat orada siyah ekran peşimi bırakmıyor. Siyah ekrandan dolayı sisteme giremedim kıscası. Sonra internetten baktım nasıl çözülebilir diye çözemedim. Linux'larda sistem başlamadan tty kısmı oluyor ya orada Linux sürücüsüyle ilgili bir komut giriyorum fakat komut bulunamadı hatası aldım. İşte orada anladım bu iş çözemeyeceğim bir noktaya doğru gidiyor diye. GRUB menüsünde düzenleme kısmına girdim nouveau blacklist falan yazıyordu,

ss.jpeg

Sildiğim kısımı işaretledim. F10 ile kaydederek sisteme anca girebildim. Bana yardımcı olabilir misiniz?
Yardımcı olabilen herkese şimdiden teşekkür ederim :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçenlerde GT 630 kart almıştım. Mint Cinnamon'un en son versiyonun kullanıyordum 22 mi ne, senin gibi driver bulamadım.
Terminalde 1-2 internetten bulduğum kodları denedim sonunda 1 adet NVIDIA driver gözüktü driver yükleme penceresinde.

Yükledim oldu bu iş derken restart sonrası siyah ekran. Ne kadar dirveri silip nouveau drivere dönmek istesem de başarısız oldum.

Eski sürüm Linux'larda sorun çıkmıyor bildiğim kadarıyla. ChatGPT'den sor hangi sürüm Linux kullanmalısın onu söyler.

Fedora'yı sil Kubuntu kullan. Fedora Spin'de siyah ekranda kalmak çok normal. Fedora, GNOME hariç diğer masaüstü ortamlarına özen göstermediğinden bunlar yaşanıyor.

Ubuntu'da terminale sudo ubuntu-drivers autoinstall yazınca gerekli sürücüyü kendisi bulup kuracaktır. Yalnız eski donanımlı sistemlerde NVIDIA'nın kapalı kaynak sürücüsü yerine nouveau sürücüsünü kullanmak biraz daha iyi olur. Masaüstü deneyiminde daha az sorun yaşatıyorlar.

Bir de yakın zamanda denediğim Manjaro var. Beklediğimden daha iyi bir sonuç vermişti, adı eskiden kirlenmiş olsa da şu an iyi durumda. Pamac ile NVIDIA sürücüsünü kurup kullanmayı deneyebilirisiniz.

En sonunda oldu be :)
2-3 gündür bunun için uğraştım siz düşünün.
Ek not: GNOME sürümüne geçtim öyle yapabildim KDE sürümünde yapmak imkansız gibi bir şey.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü 2025-08-12 19-13-37.png
    Ekran Görüntüsü 2025-08-12 19-13-37.png
    34,8 KB · Görüntüleme: 30
Nasıl yaptınız?
Bende çalışan yöntemi yazıyorum.

1. sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm \
https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

2. sudo dnf update -y

3. sudo bash -c 'echo "blacklist nouveau" > /etc/modprobe.d/disable-nouveau.conf'
sudo dracut --force

4. sudo dnf remove OpenCL-ICD-Loader
sudo dnf install akmod-nvidia-390xx xorg-x11-drv-nvidia-390xx-cuda -y

5. sudo akmods --force
sudo dracut --force

6. sudo reboot

Sonrada sistem yeniden başlayınca nvidia-smi yazarak ekran kartı sürücüsünün yüklü olup olmadığına bakabilirsin. Herkeste farklı olabilir tabiki ama o kadar yöntem denedim bende olan bu oldu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı