Felsefe okumaya nereden ve hangi kaynaktan başlanır?

larenno

Hectopat
Daha fazla  
Bölümüm felsefe değil ama felsefeye merakım var.(felsefe tarihine değil, tarihteki felsefecilere ve bakış açılarına)
Birkaç kaynak okumuştum ama kaynaklarda aradığımı bulamadım. Çünkü felsefeye dair kitaplar felsefi düşünceleri açıklamaktan ziyade felsefenin bugüne ulaşması ve geçirdiği evrimlerden bahsediyordu. Oysa benim amacım Platon'un, Aristo'nun; Orta Çağ'da aziz'lerin vb. düşüncelerini ve bakış açılarını öğrenmek.
Bu yönde de kaynaklar okudum ama bu sefer de çok soyut anlattıkları için somutlaştıramadım. Soyut anlatım olarak kaldı.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Öncelikle ilgini çeken dönemi tespit edip o dönem hakkında yazılmış giriş eserlerini okumalısın. Zaten ondan sonra kafanda kimi okuman gerektiği şekillenir. Belli dönem ya da yazar belirtmediğin için şundan basla diyemiyorum. Zaten felsefe de pek öyle bir şey değil maalesef.

Günümüzün monotonluğuna karşı bakış açını belirleyip ona göre hayatı anlamdırabilirsin. Felsefe böyle bir şey.

Öncelikle ilgini çeken dönemi tespit edip o dönem hakkında yazılmış giriş eserlerini okumalısın. Zaten ondan sonra kafanda kimi okuman gerektiği şekillenir. Belli dönem ya da yazar belirtmediğin için şundan basla diyemiyorum. Zaten felsefe de pek öyle bir şey değil maalesef.
Hocam sokrates ve aristo döneminin çok ötesinde düşündüğü için okumak istiyorum. Platon'un devlet yapıtını okudum ama aklımda pek kalmadı o anda mantıklı geliyor fakat dili bana ağır geldi belki seviyemden dolayıdır. Sokrates ve Aristo için önerebileceğiniz giriş eseri var mı?

@larenno o dönem için Çiğdem Dürüşken'in giriş seviyesinde bir eseri var "İlkçağ Felsefesi" diye. O dönem için Platon'un kısa eserlerine bakılabilir Şölen tarzında. Aristo'yu daha önce hiç özel olarak okumadım ama Nikomakhos'a Etik eseri kitaplığımda durur ve okunası bir kitap.

Ozellikle bir kitap yoktur, istersen makalelerden istersen videolar ile baslayabilirsin. Eger derinlemesine ogrenmek istersen kitaplara giresebilirsin. Hicbir bilgin yok ise videolar ile basla daha sonra kitaplara gec.

Felsefe tarihi ogrenmek istemiyorum demissin de dusuncenin evrimini, o zamanin donemin sartlarini bilmeden o dusunceyi anlaman zordur. Bak, anlarsin ama yuzeysel bir sekilde anlarsin. Ha bu su demek icin ama dusunceyi tam anlamiyla anlaman icin donemin sartlarini, kimden esinlendigini bilmen daha iyi olacaktir. Zaten soyut kalmasinin bir sebebi de dusunceyi anlayamamandan kaynaklandigini dusunuyorum.

Bertnard Russel ve Ahmet cevizci kitaplarina bakabilirsin. Ilk cag felsefe tarihi icin ise Ahmet Arslan bak.

Ek olarak bir sey okumak, bilmek istiyorsan capraz okuma yap. Sadece bir kaynak uzerine yogunlasmamalisin. 3-4 tane kaynak tuketmelisin ki konuyu ozumseyesin.

Ozellikle bir kitap yoktur, istersen makalelerden istersen videolar ile baslayabilirsin. Eger derinlemesine ogrenmek istersen kitaplara giresebilirsin. Hicbir bilgin yok ise videolar ile basla daha sonra kitaplara gec.

Felsefe tarihi ogrenmek istemiyorum demissin de dusuncenin evrimini, o zamanin donemin sartlarini bilmeden o dusunceyi anlaman zordur. Bak, anlarsin ama yuzeysel bir sekilde anlarsin. Ha bu su demek icin ama dusunceyi tam anlamiyla anlaman icin donemin sartlarini, kimden esinlendigini bilmen daha iyi olacaktir. Zaten soyut kalmasinin bir sebebi de dusunceyi anlayamamandan kaynaklandigini dusunuyorum.

Bertnard Russel ve Ahmet cevizci kitaplarina bakabilirsin. Ilk cag felsefe tarihi icin ise Ahmet Arslan bak.

Ek olarak bir sey okumak, bilmek istiyorsan capraz okuma yap. Sadece bir kaynak uzerine yogunlasmamalisin. 3-4 tane kaynak tuketmelisin ki konuyu ozumseyesin.
Teşekkürler dikkate alacağım

Şu post yardımcı olabilir:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı