Fen Lisesinde Ortam ve Eğitim Nasıldır?

Tamam o zaman sıkıntı yok. Ben sadece ortamı anlatmaya çalıştım.

Ben de Adana Fen Lisesi düşünüyorum ama Robert'e başvurdum. Hadi hayırlısı zaten Rober4 kabul ederse Fen Lisesi falan hepsini geçerim. Robert gerçekten büyük bir nimet ama Fen Lisesi'ni de cidden çok abartıyorlar. Benim YEP 497,9577. Bizim okuldakiler geliyor diyorlar her gün (okul kapanmadan önce) "Aaa abi nasıl Fen Lisesi'ni kazandın?!?!"

Yani ben burada ilk olarak hava atmıyorum. Demek istediğim hiçbir şey imkansız değil. Ama şu da bir gerçek seviye çok önemli ve hakikaten Fen lisesinde bu seviye ve kalite var. Gönlün rahat olsun akranım.

Bu arada ben de çalışmayı sevmem hatta çalışmadım diyebilirim. LoL kastım.

Hocam galiba sizinle aynıyız bende çalışmayı sevmem. Ben de 15 dk ders çalışma ile 97 ortalama yaptım.

Bu yaz lise 1 olacağım. Gideceğim lise ise fen lisesi. Ortam nasıl olur, ne yapmalıyım, nasıl arkadaşlıklarım olur, fazla ders çalıştırırlar mı? Lütfen biraz tüyo verin lise hakkında.
Bende fen lisesinde okudum. Oradaki çocuklar çok derslerine çalışkan iyimser birazda bizim karalardan iyi çocuklar. Eğitim her lisedeki gibi eğitim veriliyor düz lisede nasılsa orada da öyle. Fen lisesinde okuyorsan çalışkansın iyice derslerine özellikle bu devirde çok iyi çalış ve iyi bir geleceğin olsun. Tabi arada oyun oynayın canım ders çalışıyorsun diye hiç oyun oynanmaz denmek değil.

Hocam zaten sormamın gizli nedeni de oyun oynayabilir miyim lisede sorusuydu.

Benim puanım da 497.9706 . Hangi şehirdesin sen ?

Bakmayın milletin Fen Lisesi'ni abartmalarına hocam. Millette aşağılık kompleksi yerleşmiş baya, kurtulamıyorlar.

Kendi deneyimlerimden aktarayım. Fen Liseleri arasında pek de iyi olmayan bir Fen Lisesi'nden mezun oldum. Etüt sistemi vardır birçok Fen Lisesi'nde. Etütten kastım akşamları belli saatlerde herkes sınıflarına, çalışma odalarına geçer ders çalışır ve zorunludur, yoklama falan alınır. Ama bizde öyle ders çalışın diye zorlamazlardı hiç. Açık söyleyim, ilk 3 yıl boyunca sadece sınavdan bir veya iki gün önce çalışırdık, onun dışında bütün etütlerde uyurduk veya dergi, kitap okurduk. YGS - LYS'ye 4. sınıfa geçtiğim yaz çalışmaya başladım. Bizim zamanımızda ortam eğlenceliydi, şu anki nesil nasıl bilmiyorum ama, beni yatılı okulda, yurtta tutan tek şey yurt ortamıydı, yoksa bırakıp eve dönecektim ben.

Eğitim tabi ki diğer liselere göre kalitelidir, olmak zorundadır. Hocaların seviyesi, çözülen sorular, karşılaştığınız problemler daha üst düzeydir. Ama bazı tavsiyelerim olacak:

1- Yukarıda bahsettiğim gibi, etütlerde veya benzeri şeylerde ders çalışmamazlık yapmayın sakın. En azından o günü o haftayı tekrar edin, 10-20 tane de olsa soru çözün. Sadece sınav zamanı çalışmak gibi bir şey yapmayın, çünkü üniversite sınavına hazırlanırken çok zorlanıyorsunuz.

2- Sosyal yönünüzü geliştirmeyi sakın ihmal etmeyin. Spor, sanat, kültür neye ilgi duyuyorsanız bir iki şey belirleyip, profesyonel olacak seviyede ilerleyin. Benim en büyük pişmanlıklarımdandır bu. Yoksa özellikle üniversite ortamında, hayatında diğer insanlara baktıkça kendinize bol bol söversiniz, lan ben liseyi okumamışım resmen dersiniz.

3- Yarışmaları, olimpiyatları, kursları, gezileri vs. takip edin ihmal etmeyin. Fen Lisesi, adı üstünde, laboratuvar imkanlarını, kütüphane imkanlarını vs. kesinlikle kullanın.

4- Özellikle devlet Fen Liseleri'nde görülen bir durum var, ben bunu üniversiteye geçince diğer Fen Lisesi mezunlarında da gördüm. İngilizceye, 3. ve 4. sınıfta hiç önem verilmemeye başlanıyor, hem okul hem öğrenci tarafından. Bunun sebebi de sınavlara hazırlık vs. Ama ağır şiddetle tavsiye ediyorum, 9. sınıftan itibaren İngilizcenizi geliştirmenize gayret gösterin, üniversiteye geçince kaymağını çok yersiniz, aksi takdirde hayat boyu zorlanabilirsiniz.

5- Şu ana kadar yazdıklarım sanki Fen Liselerini üniversiteye geçişte en önemli araçmış gibi gösteriyor ama öyle değil kesinlikle. Araştırırsanız görebilirsiniz, Fen Liseleri en iyi üniversiteye yerleştirmeye yardımcı olmak için değil, bilim adamı yetiştirmek için kurulmuştur. Bunun bilincini, özellikle temel bilimlerin (Matematik, Fizik vs.) önemini unutmamanız ve iyi bir şekilde benimsemenizi çok çok tavsiye ederim.

Umarım, başarılı bir lise hayatı geçirirsiniz. @Silinen üye

Ekleme: Sağlam arkadaşlıklarım vardı, yine olur mu demişsiniz. Şöyle diyebilirim ki, ilköğretimdeki bütün sağlam arkadaşlarım dağıldı ve hiçbiriyle görüşmüyorum şu an, ama lisede çok ama çok sağlam arkadaşlıklarım oldu, üniversite bitecek ama hala en çok lise arkadaşlarımla görüşürüm. O biraz ortamına bağlı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…