Fen lisesinin Anadolu okulundan farkı nedir?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.708
Makaleler
44
Çözümler
9
Sorum başlıkta. Hatta öğretmenler bile fark ediyor mu? Merak ettim. Normal bir Anadolu lisesine arasındaki fark nedir?

Tabiri caizse inek gibi çalışıyor diye biliyorum. Bu kişiler ders çalışmaktan bayıyor mu? Ya da farklı bir yöntemleri mi var?
 
Fen Lisesi düşündüğün gibi bir şey değil. Öğrencilerin çoğu konuşkan ve itici insanlar oluyor. Genelde diyorum hepsi değil tabii ki fakat giden arkadaşlarımla konuştuğumda öğrenci açısından konuşan dersi işleten insanlar oluyor. Ben Anadolu Lisesine gittiğim halde çalışkan ve dersi kaynatan insanlar yok. Ve sınıf mevcudu 2 katı olmasına rağmen. Fakat bu söylediklerim 3 sene önce LGS de 430 450 yapıp o seviyedeki okullar. Çapa Fen Lisesinde ortam nasıldır bilemem :D.
 
Yüksek nitelikli öğretmenler, yüksek nitelikli okul idarecileri; belli bir seviyenin üstünde olan, ders çalışma disiplinine sahip ve birbiri arasında rekabet ederek birbirini yukarı çeken başarılı öğrenci ortamı. Başka da bir farka gerek yok sanırım? Ayrıca her Fen Lisesi bir değil. Küçük bir ilçedeki Fen Lisesi ile büyük bir şehirdeki Fen Lisesi arasında önemli derecede fark olur.
 
Fen lisesinin en önemli artısı öğrencileri. Çünkü öğrenciler iyi olduğu için kolay anlıyorlar ve genelde daha çok çalışıyorlar. Öğretmenleri de sınavla alıyorlar fakat öğretmen kalitesinin iyi olduğunu göstermez bu durum. Çünkü bir insanın bilgisinin çok olması iyi öğretebildiği anlamına gelmiyor. En azından benim öğretmenlerimin çoğunun öğretme yetenekleri o kadar iyi değildi.
 
Öğretmenler ve öğrenciler. İyi öğretmenler hep fen liselerinde olur çünkü gelen öğrenci Anadolu lisesindeki gibi vurdumduymaz değildir. Ayrıca öğretmenler ayrı bir sınavla alınıyor fen liselerine diye biliyorum.
 
Fen lisesinde son sınıf olan biri olarak: Öğrencilerin çoğu aklı başında oluyor Anadolu liseleri ya da meslek liselerindeki gibi baştan savma değiller(tabii ki yine var ama çoğunluğun yanında hiç gibiler) akademik başarıya gelince bence pek bir fark yok, tek fark olarak Anadolu lisesinde sınıfın seni yönlendirmeyebilir ama fen lisesinde bir rekabet ortamı ders çalışma ortamı oluşuyor sen de çalışma ihtiyacı duyuyosun doğal olarak.
 
Bir Fen lisesi öğrencisi olarak: Öğrenciler genelde bireysel çalışmaya meyillidir. Okulun çalışma da katkısı vardır, sürekli deneme vb. şeyler yapılır ama iş genel olarak öğrencide biter. Testler, kitaplar ve tekrarlar derken öğrencinin çalışmasıyla öğretmenin anlatımı birleşip iyi bir ders ortaya çıkar.

Öğrenci profili genel olarak düzgündür ve olay yok denecek kadar az olur. Herhangi bir kötü olayla karşılaşmazsınız, herkes genel olarak düzgün bir şekilde öğretim görmeye gelir.

Çoğu Fen lisesinin altyapısı da iyidir, okulun içindeki materyallerden tutun sınıflara kadar her şey en iyi durumda olur. Laboratuvarları gelişmiş olur, her türlü malzemeye erişim vardır.

Aslında inek gibi çalışan öğrenci grubu (okuldan okula değişse de) aşırı fazla değildir. Sanıldığının aksine genel olarak sürekli inek gibi çalışanların değil de düzenli ve kendi kapasitesine göre çalışanların bulunduğu yerlerdir. İnek gibi çalışanlar da vardır ama genel olarak bu dediğim diğer türdeki kişiler çoğunluktadır.

Fen lisesi öğretmenleri, çoğunlukla iyi üniversitelerden mezun olan ve görevinde uzun yıllar vermiş kişiler olurlar. Öğretmenler, genel olarak başarı odaklıdır ve sürekli sizi sınava tabi tutarlar.

Soruların varsa sorabilirsin, cevaplarım.
 
Durumu kendi tecrübelerime dayanarak anlatayım. Eğer okumaya üşenen varsa da özetini söyleyeyim: Rekabetçi bir ortamı ve bu ortamı sürekli destekleyen unsurları var kısaca.

Başlarda il dışında okumaya çekindiğimden iki sene Çankırı Fen Lisesi'nde okudum. (Bu arada kendisi, en düşük puanlı fen liselerinden olur. Düz liselerden pek farkı yoktur yani.) Yalan yok, imkânları fena değildi. Ama önemli bir şey eksikti: Ders çalışmak için hiçbir motivasyon yoktu. Ne rekabet ortamı yaratan öğrenciler vardı ne de üzerinize düşen öğretmenler. Ancak 12'de bu çalışma motivasyon geliyormuş. O da bir zahmet gelsin artık.

İki sene heba oldu bu şekilde. Baktık bu şekilde olmayacak şehir değiştirdik. Artık gizlilik sebeplerinden şimdiki lisemin adını söyleyemem. Ama ülkenin en iyi fen liselerinden biri olduğunu söyleyebilirim.

İki lisem arasındaki fark, uçurum gibi anlayacağınız üzere. Bundan dolayı düz liseden fen lisesine geçmiş biri gibi yorumda bulunabiliyorum. Şimdi yorumlama kısmına geçeyim.

Öğrenciler önemli bir faktör. Öğrenciler çok önemli bir faktör. Hatta sadece öğrencileri söylesem yeter. Seni, sen yapan çevredir. Ve fen lisesine girdiğin zaman çevren muazzam olur. Tabii amacın iyi bir YKS sıralaması yapmaksa.

Burada sözel derslerin ikinci dersinde bizi serbest bırakırlar. O ders etüt dersidir ve herkes test çözer. Test çözmeme gibi bir durumun yok çünkü kendini dışlanmış hissediyorsun. Bunu okulun ilk günleri daha kaynak alamadığımdan yaşamıştım ve çok kötü bir duyguydu. Onun dışında quiz vs. olacağında teneffüslerde ve öğle arasında da ders çalışıyoruz. (Gerçi bunu herkes yapıyor.)
Ee, okul böyleyse evi sen düşün. Sınıfın en tembeli bile günde bir buçuk, iki saat çalışıyor en az. Bir de bunların üstüne dershaneye gidiyor çoğu kişi.

Bu kadar yazdım ama kafanızda 7/24 ders çalışan inekler gelmesin. Neredeyse herkes, sosyalleşme ve ders çalışma dengesini kurmuş. Hatta şu an okulda, bahar kupası adı altında futbol turnuvası yapılıyor. Aklınıza gelen fen lisesi tiplemelerinden pek yok yani.

Yukarıda anlattığım gibi rekabetçi ve seni istesen de istemesen de bu rekabete sokan bir ortam var. Üstüne bu ortamı ateşleyen öğretmenler ve yönetim de var.

Öğretmenler oldukça iyi. Şimdiye kadar kötü bir öğretmen görmedim. Hatta çoğu şimdiye kadar ders aldığım en iyi öğretmenler. Dersleri anlatıyorlar ve ödevlendirme yapıyorlar bir sürü. Daha iki gün önce biyoloji öğretmeni elimizdeki kaynakların listesini aldı. Ve kaynakları çözüp çözmediğimizi belli aralıklarla kontrol edeceğini söyledi. Yani çevrendekilerden etkilenmeyip ders çalışmasan ödevler yüzünden çalışacaksın 😀. Kaçış yok çalışmaktan.

Gelelim yönetime ve imkânlara. Sonra da yazıyı noktalayayım. Okula yeni geldiğimden yönetimin bizlere neler yapacağını tam bilmiyorum. Ama 12. sınıflara başlangıç olarak 60-70 deneme yapılacağını duydum. Okulun imkânları ise tek kelimeyle mükemmel. Kendine ait devasa bir kampüsü var, daha ne olsun 😀.

Ve yazının sonuna geldik. Daha fazlasını merak edenler sorularını sorabilir.
 

Geri
Yukarı