Fiber altyapıya geçiş süreci

Experiyes

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
rtx 4060
ryzen 7 7840hs
Merhaba, yaklaşık 10 aylık bir serüvenle sonunda fiber altyapı dilekçelerim kabul olmuş durumda. VDSL altyapıya sahibim ve zar zor 60 Mbps alıyorum, başka bir sağlayıcıya geçmeye çalıştığımda ise port olmadığı için geçemiyorum. Karşı binada, ön sokakta ve arka sokakta fiber altyapı bulunmakta. Bir ön sokağımda ayrıca vergi dairesi, noter, kaymakamlık, polis karakolu, sağlık ocağı gibi kurumlar da bulunmakta. Belki bunların varlığı da süreci etkilemiş olabilir.
Başlangıçta herkes gibi ben de çoğu yerden dilekçe yazdım, bayağı bir darladım diyebiliriz. Twitter, LinkedIn, ombudsmanlık, açık kapı, BTK, TT il müdürlüğü gibi her yerden defalarca dilekçe ve kayıt oluşturdum. 20 Mart 2025 tarihinde TT müdürlüğüne gittim ve altyapı birimindeki beyefendinin dediğine göre 16 Mart 2025'te bir proje onaylanmış ve yapılmaya başlanacakmış. Fakat bu bilgiyi aldıktan sonra zaman hakkında bir bilgi alamamıştım. Bugün ise sayın Ümit Önal'ı ve TT destek Twitter hesaplarını etiketleyerek altyapımın durumu hakkında bilgi almak istediğimi açıklayan bir metin yazdım. Birkaç saat içerisinde TT ekibi aradı ve 29.07.2025 tarihine kadar altyapının geleceğini söyledi, fiber altyapı mı gelecek diye sorduğumda ise bilgim yok fakat 2025 yılından sonra fiber dışında bir şey olacağını sanmıyorum diye cevap aldım. Sorusu ve merak ettiği şeyler olanlara olabildiğince yanıt verebileceğimi düşünüyorum. Sürecin devamını ve altyapı çalışması başladığı zaman güncellemeyi yapacağım.

Son düzenleme:

Hocam bize de fiber döşediler geldiler modemi yerde bıraktılar kablolar etrafta falan bir de Türk Telekom'un fiberinden memnun ben hiç kalmadım Turkcell'e geçtim gayet memnunum her yere interneti yayıyor modem.

Tabii ki de o taktıkları modeme göre değişir herkese farklı modem takıyorlar diye biliyorum.

Türk Telekom ping konusunda bildiğim kadarıyla daha iyi o yüzden asıl tercihim oldu, Turkcell için de desteğe yazmıştım ve
"
Merhaba, adresinizde şu an için planlanan bir fiber altyapı çalışması bulunmuyor. İlerleyen günlerde bu adresle ilgili bir gelişme olması durumunda bölgedeki ekibimiz sizi mutlaka bilgilendirecek." cevabını aldım. Bu cevaptan sonra çok irdelemedim zaten Türk Telekom kendi fiberini çekiyor diye. Türk Telekom gayet yeterli benim için.

Dediğin gibi o her böldege değişir fiber in internet çekme olasılığı belki sizde çok iyi olabilir Türk Telekom.

Türknet hala TT altyapısını kullanıyor ise ona da yönelebilirsiniz.

TurkNet hala TT altyapısını kullanıyor ise ona da yönelebilirsiniz.

Halıhazırda TurkNet kullanıyorum zaten, 100Mbps pakette 60'a kadar alabiliyorum. Altyapı yapıldıktan sonra kolayca direkt 100 alabileceğimi biliyorum fakat Türk Telekom'un 1000 Mbps paketlerine yönelmeyi düşünüyorum. Eğer bir gün TurkNet, Türk Telekom altyapısından gigabit internet verebilirse yine TurkNet'i tercih ederim.

Türknet hacklenmemişmiydi?

Artık VDSL kurmuyorlar diye biliyorum. Bakır kablonun ve saha dolaplarının kurulum maliyeti çok fazla. Çekerlerse fiber çekerler bence.

Türknet hacklenmemişmiydi?
Yemeksepeti de defalarca hacklendi ve kullanılmaya devam ediyor, verilerimin internette gezmesi artık korku vermiyor.

Güncelleme.
07.04.2025 tarihinde müdürlüğe tarih bilgisi almak için tekrar gittim. Altyapı birimindeki beyefendi direkt tanıdı ve bir ID ile sanırsam planlama bölümü olan kısma yönlendirdi. Oradaki hanımefendi birkaç telefon araması yaptı ve bu ay içerisinde havai hat projesi yapılacağını söyledi. Binamız Yandex gibi haritalarda 12 numara gözükmesine rağmen aslında 14 numara, planlamalarını da 14 numara yerine 12 numaraya yapmışlar böyle bir hata oluşmuş. Doğru konumu söyledim ve bizim binamız harici 3 binaya daha böylelikle fiberin geleceğini öğrendim. Sormak istediğim soru; havai hat normal fiberden farklı değil değil mi? Bir kayıp yaşanmaz yani.

@Einstein @mafaky hocam bilginiz varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…