Filistin'in Barış Taleplerini Reddetmesi ve İsyan Etmesi

Artorias74

Kilopat
Katılım
26 Mart 2017
Mesajlar
3.000
Makaleler
11
Çözümler
10
Önsöz: Bu konuyu gündemle alakalı olduğundan ve bazı yanlış anlaşılmaları çözmesi için tamamen bilgilendirme amaçlı ve objektif bir şekilde açıyorum, hiç kimseye düşmanlık besleme gibi bir amaç söz konusu değildir.

1936 - Araplar, İngiltere ve Yahudilere karşı isyan başlattı. İngilizler bu durumu araştırmak için komisyon kurdu ve sebebin 2 farklı milletin aynı toprağa sahip olmak istemesi olduğunu öğrendi. Buna çözüm olarak iki ayrı Devlet'in kurulmasını uygun gördüler. Biri Araplar için, Biri Yahudiler için. Komisyon, Araplara toprağın %80 sahipliğini ve Yahudilerinse sadece %20'sine hakim olması teklif edilmesine rağmen Yahudiler teklifi kabul ederken Araplar etmedi ve isyana devam edildi.

1947 - İngiltere, bu sorunun çözülmesi için BM'ye başvurdu. BM ise çözüm olarak bölgeyi iki devlete bölmeyi uygun gördü. Araplara yine büyük toprak vadedilmişken Yahudiler kabul etti fakat Araplar kabul etmedi. İsyanlar devam etti. Bu daha da büyük bir savaşı körükleyecekti. Çatışmaya Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Suriye de katıldı buna rağmen başarısız oldular ve Yahudiler kazandı ve yeni bir ulus kurma amacıyla ilerlediler. Bölgenin büyük kısmı BM tarafından Araplar için ayrıldı.

1949 - Doğu Kudüs ve Batı Şeria, Ürdün tarafından işgal edilmeye başlandı.

1967 - Bu kez Mısır liderliğindeki Suriye ve Ürdün kuvvetleri, Yahudi devletini tamamen yıkmayı hedefledi, 6 gün savaşları olarak bilinen bu savaş İsrail için zaferle sonuçlandı. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze şeridi olarak bilinen bölge İsrail tarafına geçti. İsrail bu aldığı topraklarla, bir kısmını Araplara vermek, Batı Şeria'yı Ürdün'e teslim etmek, Gazze'yi, Mısır'a bırakıp uzun vadeli barış sağlamak gibi fikirlerle ortaya geldi, hiçbiri rağbet görmedi. Birkaç ay sonra Arap ligi Sudan'da bir araya geldi ve "Üç Hayır" bildirisini duyurdu: 1. İsrail'le barış yok. 2. İsrail'i tanımak yok. 3. İsrail'le pazarlık yok. Araplar tekrardan barış talebine karşı geldi ve bu 3. barış reddi oldu.

2000 - İsrail Başbakanı Ehud Barak, yine İki-Devletli bir çözüm öngördü ve bunun için Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yasser Arafat'la bir araya geldi. Barak, Gazze'nin tamamını ve Batı Şeria'nın %94'ünü ve Doğu Kudüs'ü başkent olarak Araplara teklif etti. Fakat Filistinli lider teklifi reddetti. Bunun karşılığında Filistinliler 1000 İsrailliyi öldüren intihar bombası saldırıları başlattılar. Otobüslerde, Düğün Salonlarında, Pizza Dükkanlarında intihar saldırıları yaptılar ve binlerce hayat karartıldı. Bu da 4. barış talebi reddi oldu.

Kaynak: Maccabee Görev Gücü İcra Direktörü David Brog.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam geliyorlar hissediyorum. Acilen savunma pozisyonunu alın. Burada kavga çıkacak. Fırtına öncesi sessizlik.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı