Firefox vs Chrome vs Brave - Benchmark Sonuçları - Part3

Hangi tarayıcı tercih ediyorsunuz? - Sonuçlardan sonra hangisini kullanmaya devam edeceksiniz?

  • Firefox - Firefox

    Oy: 13 15,7%
  • Firefox - Chrome

    Oy: 10 12,0%
  • Firefox - Brave

    Oy: 9 10,8%
  • Chrome - Chrome

    Oy: 20 24,1%
  • Chrome - Firefox

    Oy: 4 4,8%
  • Chrome - Brave

    Oy: 4 4,8%
  • Brave - Brave

    Oy: 13 15,7%
  • Brave - Firefox

    Oy: 7 8,4%
  • Brave - Chrome

    Oy: 3 3,6%

  • Oy verenlerin toplamı
    83

Soraklı

Kilopat
Katılım
8 Kasım 2015
Mesajlar
436
Günlük hayatta sıklıkla kullanılmakta olan Chrome, Firefox ikilisiyle adını yeni yeni duyduğumuz Brave tarayıcılarını eşit koşullarda hazır test araçları ve manuel olarak test ettim. Manuel test için hazır bir yazılım kullanarak tarayıcılarda belirlediğim linkleri aynı anda açtırarak günlük çalışma sırasında olabilecekleri gözlemledim. Sonuçlar aşağıdadır. Yorumlarınızı paylaşmaktan çekinmeyin.

JetStream, RoboHornet ve Basemark Web 3.0 puan tablosu:
#JetStream 1.1JetStream 2RoboHornetBasemark Web 3.0
Firefox
101.52 ± 7.1939
45.357
124.05
643.56
Chrome
106.76± 1.7450
65.162
124.05
421.62
Brave
111.61± 1.7204
68.643
129.87
601.92
Yüksek olan daha iyi.

Birbirinden farklı günlük hayatta kullanılabilecek 28 internet sitesi aynı anda açıldığında kullandıkları RAM ve CPU puan tablosu:
RAM
(Veri akışı başlangıcı)
RAM
(Veri akışı tamamlandığında)
CPU
(Veri akışı başlangıcı)
CPU
(Veri akışı tamamlandığında)
Firefox3750 MB3570 MB50%3%
Chrome2800 MB3750 MB82%3%
Brave2100 MB3070 MB40%3%
Düşük olan daha iyi.

  • 15.05.2019 tarihi itibariyle en güncel sürümlerdir.
  • Firefox : 66.0.5 (64 bit)
  • Chrome : 74.0.3729.157 (Resmi Derleme) (64 bit) Sürümü
  • Brave : 0.64.75 Chromium: 74.0.3729.131 (Official Build) (64-bit)
  • Test Windows 10 Pro x64, sürüm 1803-17134.753'de yapılmıştır.
  • Firefox'u indir.
  • Chrome'u indir.
  • Brave'i indir.

Şahsi görüş:

Firefox güçlenerek en büyük rakibi Chrome ile arasını giderek kapatıyor. Şuanda Brave kullanıyorum ve memnunum tavsiye ederim.​
Brave Avantajları:​
Brave'e şans vermemek için hiç bir neden yok. Açık kaynak, kendisinde varsayılan olarak yüklü reklam engelleme yazılımı ile birlikte halihazırdaki(giderek reklam engellemeden taviz veren) tüm reklam engelleyici yazılımlardan çok daha iyi. Az kaynak tüketerek bilgisayarınıza ağırlık yapmıyor ve bildiğiniz Chrome'dan çok daha hızlı. Chromium tabanını kullandığından Chrome'da kullandığınız tüm uzantıları alıp yükleyebilirsiniz.​
Brave Dezavantajı:​
Chrome gibi senkronizasyonu yok. Sıfırdan indirdiğiniz Brave tarayıcısına eski Brave ayarlarınızı getirmek için oturum açma kolaylığı henüz yok. Oturumsuz başka bir yolu var ancak bence iş görmez fakat günümüzde Google arama motorunu kullanacak birisi için problem değil. Tüm geçmişinizi Google sayfasında görebilirsiniz. Benim için problem değil ancak çoğunluk için problem olabileceği için bu başlığın altına ekledim.​

19.11.2017 tarihinde yapmış olduğum part2 benchmark sonucu: Firefox vs Chrome - Benchmark Sonuçları - Part2 - Technopat Sosyal
 
Ben hala Chrome kullanmaya devam edeceğim, en rahat kullanım ve uyumluluk Chrome'da var. Bakın neden Brave kullanmıyorum;

Şuanda Brave kullanıyorum
394542

Bir çok site hala Brave desteğini tam olarak sunmuyor maalesef.
 
Brave'de Technopat'ta giriş yapmaya üşendiğim için Firefox'ta paylaşımı yapmıştım. :)
Ama dediğiniz gibi şuan Brave açık bu mesajı Brave'den yazıyorum ve Technopat'ta Chrome olarak gözüküyor.

Operada testte olsaydı keşke. Yıllardır vazgeçemedim.
Kullanmadığım için incelemeye eklemeyi unuttum. Umarım part4'e eklemeyi unutmam :).
Güzel bir inceleme olmuş, elinize sağlık. Ben Opera kullanmaya devam edeceğim.
Teşekkür ederim.
Bir çok site hala Brave desteğini tam olarak sunmuyor maalesef.

Brave desteği diye bir şey yok altyapı Chromium. Javascript, CSS, HTML, XHTML standartlarının kabulü bu alt katmanda yapılır. Sitelerde olsa olsa kişiselletirilmiş içerik ayarlamasında problem olur onun dışında bir problem olmaz. Örnek olarak Technopat'ın Brave'i Chrome sanması ki bu yaygınlaşmadığından Technopat yazılımcıları eklememiş açıkçası benim için hiç bir problemi yok. :)
 
Son düzenleme:
Senkronizasyon desteği olmaması çok büyük eksiklik. Dediğiniz gibi diğerlerinden hızlı ve daha hafif olabilir. Ama biraz daha hızlı olacağına yer imlerini, sayfaları ve şifreleri mobilden de senkronizasyon ile emek gerektirmeden kullanmak çok büyük nimet.
 
Senkronizasyon desteği olmaması çok büyük eksiklik. Dediğiniz gibi diğerlerinden hızlı ve daha hafif olabilir. Ama biraz daha hızlı olacağına yer imlerini, sayfaları ve şifreleri mobilden de senkronizasyon ile emek gerektirmeden kullanmak çok büyük nimet.
Yer imi ve şifreler hariç, geçmiş hareketlerinizi şuradan aktarabilirsiniz. Ben tarayıcıların normal şartlarda şifreleri yedeklemesini engellerim güvenlik zaafiyeti oluşturduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak yer imlerimde çok nadir ekleme/çıkarma yaparım, ne zaman bir güncelleme yaparsam .html dosyasında yer imlerimi Drive'a atarım. Benim kullanım alışkanlıklarıma ters bir durum oluşturmadığı için Brave'e geçiş benim için sancılı olmadı.
 
Bu ayarlar için senkronizasyon benim pek takıldığım şey değil. Hatta bazen bu senkronizasyon uzantıların ve tarayıcının kendisini bozabiliyor. Bu yüzden her zaman yer imlerinin yedeğini bulunduruyorum.

Brave tek sevmeyişimin nedeni bazı sunduğu gizlilik ve reklam engelleyici ayarlarını dayatması olabilir.
Reklam engelleyici olarak Adguard alt yapısını ve gizlilik için bir yazılım daha var. Ama ben Nano adblocker ve Nano defender uzantılarını kullanıyorum. Bazı özellikleri kapanmadığı için arada çakışma oluyor. Bazı aktif kullandığım siteleri bozuyor.

Ama Chromium alt yapısını kullanan tarayıcılara göre gerçekten Chrome göre en iyi çalışanda Brave olabilir.
Brave bazı konularda daha fazla seçenek sunup, reklam çalışmaları yaparsa Chrome, Firefox ve Opera gibi tarayıcılardan pay alabileceğini düşünüyorum.

VPN takıntıları yoksa Opera yerine Brave herkese öneririm. Adguard reklam engelleyicisi en azından Opera saçma engelleyici eklentisi'ne göre iyi çalışıyor.

Chromium tabanlı Edge ise Brave ve Chrome çoğu konuda sollayacağını düşünüyorum.
 
Firefox kullanıyorum. Aradaki ufak hız farklarından ziyade benim için kullanışlılık önemli. İndirip deneyeceğim. Düşüncelerimi yazarım.
 

Geri
Yukarı