Fiziksel altın ve dijital altın arasındaki fark nedir?

Dijitalde altın daha ucuz olur çünkü fiziksel olarak aldığın zaman bu altını fiziksel olarak veren firma o altını verirken kendi kar payını ve giderlerine göre veriyor ancak dijitalin kira vb. sorunları olmadığı için onlar daha ucuza veriyor. Ancak dijital altını bozdurmak zaman alıyor.

Elimde fiziksel mi yoksa dijital altın mı biriktirmeliyim?

Farkları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Uzun yıllardır aktif olarak kuyum sektöründe edindiğim tecrübeye dayanarak, dijital altın alımını kesinlikle önermiyorum. Geçmişte yaşadığım altın fonu deneyiminde, bozma işlemi sonrası paramın hesabıma geçmesini günlerce beklemek zorunda kalmıştım üstüne üstlük alış ve satış farkı çok fazla kısa dönemde zarar garantili uzun dönemde güven vermiyor hele ki böyle puslu dönemlerde.

Bu nedenle, altın ve gümüş gibi değerli metallerin geleneksel yöntemlerle, yani fiziki olarak elde biriktirilmesinin çok daha güvenli ve mantıklı olduğuna inanıyorum. Hisse senedi fonları haricinde hiçbir yatırımımı dijitalde tutmuyorum, Tavsiyem özellikle altın ve gümüş için İstanbul'daysanız Cağaloğlu veya Kuyumcukent gibi güvenilir yerlerden fiziki olarak almanız yönündedir, böylece içiniz rahat edecektir.

Dijital altın, mesela banka veya papara gibi - sistem kilitlendiğinde o da kilitlenir. Birine gönderirken ederken tırıvırı şeyler kesilir. Dijital altının işe yarayacağı tek yer evlilik müessesinde, gelen tüm altınların gram altın hesabına dönüştürülmesidir - bu da eşitlik konusunda kanunen fayda sağlar, başka bir işe yaramaz.

Fiziki altın, tümüyle senin, bir şey fiziki olarak seninse, başkasına bir şey açıklaman gerek yok. Sadece diğer formlara dönüştürürken birkaç yere sorman, dijitalden daha yavaş ancak daha az değer kaybı demektir.

Yüklü miktarda alma imkanınız varsa, her ay maaşınızın belli miktarını altına ayırıyorsanız fiziki alın. Evde çalınma riskini falan çok kafaya takıyorsanız da dijital de alabilirsiniz. Bankaların kiralık kasa sistemi de var, pek bilgi sahibi değilim o konuda.

Ama uzun vadede dijital ya da fiziki alıp pişman olmanız olası değil.

Uzun yıllardır aktif olarak kuyum sektöründe edindiğim tecrübeye dayanarak, dijital altın alımını kesinlikle önermiyorum. Geçmişte yaşadığım altın fonu deneyiminde, bozma işlemi sonrası paramın hesabıma geçmesini günlerce beklemek zorunda kalmıştım üstüne üstlük alış ve satış farkı çok fazla kısa dönemde zarar garantili uzun dönemde güven vermiyor hele ki böyle puslu dönemlerde.

Bu nedenle, altın ve gümüş gibi değerli metallerin geleneksel yöntemlerle, yani fiziki olarak elde biriktirilmesinin çok daha güvenli ve mantıklı olduğuna inanıyorum. Hisse senedi fonları haricinde hiçbir yatırımımı dijitalde tutmuyorum, Tavsiyem özellikle altın ve gümüş için İstanbul'daysanız Cağaloğlu veya Kuyumcukent gibi güvenilir yerlerden fiziki olarak almanız yönündedir, böylece içiniz rahat edecektir.
Hocam sen işi bilen birisin belli ki. Alınan fiziki altının 999 saflıkta olmasının bir avantajı var mı? Satarken kuyumcu 995 olan altınlar için sıkıntı yapabilir mi?

Dijitalde makas var diyenler neden bahsediyorlar acaba. Gidin bir kuyumcuya da altın bozdurun bankanın makasına şükredersiniz. Hırsızlık, yangın, deprem vs. gibi dünyanın binbir türlü hali varken evde yüklü miktar altın tutmak akıl karı değildir.

Maraş depreminde daha insanlara yardım bile gelmemişken İş Bankası şubesinin olduğu bina enkazına zırhlı araçların gelip banka kasalarını çıkarıp aldıklarını gördüm gözlerimle. Bankalardan daha iyi şekilde paranızı koruyabileceğinize inanıyorsanız fiziki altın alabilirsiniz. Yok bankacılık sistemi çökerse, yok dünyada nükleer savaş çıkarsa vs. gibi asla olmayacak hayali senaryoları düşünüp dert etmeyin, öyle ciddi felaket senaryolarında aklınıza gelecek en son şey zaten beş on gram altınınız olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı