O sektörün bayağı bir içindeyim ve durum hiç de öyle değil. Her şey marka.
Bilin istedim...
Hifiman in, Sennheiser'dan daha iyi marka ve mühendislik tecrübesine erişebilmesi için en az 70-80 yıla ihtiyacı var.
I. Dünya savaşında denizaltılarda kullanılan hassas kulaklıkları üreterek başlayan ve müzik sektörüne bu zamana kadar yön veren köklü bir firmadan bahsediyoruz.
Takip ettiğim en ünlü ses mühendislerinin hiçbirinde hifiman ya da planar manyetikli bir ürün görmedim. Onları gördüklerim ise rap lobileri ve hiçbir eğitimi olmadan kendilerine prodüktör diyen, focusrite ses kartının kırmızı rengine aşık olup, işleme kalitesi, noise floor, thd ve verimlilik açısından piyasanın en vasat ses kartını kullandığının farkında bile olmayan kesimler nedense... Üstelik te alakasız ve yine sektör ile ilgisi olmayan infuluecerlar tarafından bolca reklamı yapılan bir firma. Burnuma sürekli kötü kokular geliyor. O ve focal gibi şişirilen birçok marka mevcut.
Planar manyetikler tartışmalı bir alandır ve çokça eleştirilmektedir.
Bunun nedenlerinden birkaçı; diyaframın çok hızlı çalışması ve tonal olarak keskin bulunuyor olmasıdır. Bir başka bakış açısı ise; şarkılara yapılan kayıtlar geleneksek diyaframlara göre olduğu için planarın hızlı ve keskin hareketlerinin kayıttaki müziğin doğal organikliğini bozduğu, kendi karakterini daha fazla yansıttığı yönde.
Bunlara "en iyi" diyenin önce bir sektörel eğitim / tecrübe durumuna, müzikal geçmişine bakmak gerekir. Bunlara sahip değilse genelde gülünüp geçilir...
Ben önermem ve kullanmam. Çünkü her alanda organiklik müziğin vazgeçilmezidir.
Ses teknisyeni, müzik teknolojileri uzmanıyım. Müzisyenim ayrıca.