Çözüldü Format bilgisayarın ömrünü azaltır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

raweon07

Hectopat
1 ay önce aldığım Monster Tulpar T5 22.1 model laptopumu biraz hor kullandım. Bir anda bir sürü oyun yükledim. Ve birkaç masaüstü dengesizliği var, arama kısmının çalışmaması, oyunların arada hata vermesi gibi. Format atacağım ama yeni cihaza da atasım gelmedi nedense. Format bilgisayarın ömrünü azaltır mı veya SSD'nin boyutu, okuma yazma hızı vs. değişir mi?

Çözüm
Azaltmaz. Ortalama bir Windows boyutu 10-15 GB civarı desek hiçbir şey. 30 GB'lık basit bir oyunu kurmak bile 2 kere format atmış gibi dosya yazıyor SSD'ye.
Hani güzele bakmak sevaptır derler ya, bu da onun gibi bir şey.

Sana kötü diyecekler, yapma diyecekler. Sen yine yap. Bir gün herkes format atacak! :)
Ben çok kez format attım bir sorunla yada disk sağlık sorunuyla karşılaşmadım. Temizlik iyidir.
Not: Güzele bakmak sevap değildir. Güzel bakmak sevaptır😊

SSD'nin bir okuma ve yazma ömrü vardır. Format işlemi sırasında belirli bir okuma ve yazma işlemi gerçekleşir ama bu devede kulak. Günlük yaptığın işlerden (oyun oynama, video izleme, müzik dinleme, internet ile yapılan işler) formatın farkı belki yazma işlemi olarak bir tık fazladır ama gün aşırı format atsan bile bu rutinini yıllarca yapman gerekir ömrünü çabuk bitirmek için. Özetle arada bir gerekli ise formatın bir zararı yoktur.

Kaba hesapla bir format esnasında ve sonrasında 50 GB veri yazıp 50 GB veri okusun SSD veya HDD. Tamam Windows 50 GB değil ama format sonrası güncelleme vs. ile yeniden şekillendiğini varsayalım verilerin. Kusura bakmayın da bu kadar komik derecede düşük okuma ve yazma faaliyetinden depolama birimi bozulmaz.

Ha şu olabilir. İlgili depolama biriminde bozuk kesimler veya SSD kontrolcüsünde hata vardır. Mevcut kurulu işletim sistemi kör topal çalışır veya bozuk kesime denk gelmemiştir ama format esnasında bu tür arızalardan işletim sistemi kurulum aşaması tamamlanamaz. Bilmeyen kullanıcı der ki format işlemi bozdu depolama birimini. Eski laptop ve kasalarda oluyor bu. O yüzden format işlemini bilseniz de cihaz sizin değilse çok eski cihazlara format atmayın. Allah'a emanet malı siz bozdunuz zannederler, üstünüze kalır. Şahit oldum buna. Kurulu işletim sistemi içinde sıfırlama gibi bir ayar varsa onu yapın. Başınız ağrımasın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Azaltmaz fakat çok sık atmak da gereksizdir. Format işleminde yazılan veri değil de, kurduğunuz oyun vb. işlemler ile fazla veri yazıldığından gereksizdir.

Azaltmaz. Ortalama bir Windows boyutu 10-15 GB civarı desek hiçbir şey. 30 GB'lık basit bir oyunu kurmak bile 2 kere format atmış gibi dosya yazıyor SSD'ye.

SSD ömrü için endişelenen arkadaşlar otomatik Windows defrag ya da Shadowplay gibi sürekli yaz-sil yapan uygulamalardan endişelenmeliler, dosya yükleyip silmekten ya da format atmaktan çok daha yıpratıcı bu söylediklerim.

Format atmak bilgisayar ömrünü azaltmaz. Fakat çok sık yapıyorsanız (örneğin haftada 1) diskiniz stabil çalışmayabilir. Ama atmak her zaman iyidir.

Bu arada cihazınız Windows yüklü olarak geldiyse harici bir araçla işletim sistemi kurmak garanti dışı bırakır.
?

HP bilgisayarıma en az 30 defa harici USB ile format atmışımdır. Cihaz RAM arızası verdiği için garantiye yolladım, garantide RAM değişimi yapıldı geldi?

Format atmanız sistemi stabil hale getirmektedir ancak çok fazla atmanız durumunda fazla veri yazılacağından dolayı diskin ömrü daha hızlı kısalacaktır bu diskin belirlediği okuma yazma ömrüne de bağlıdır. Eğer Windows kararlı çalışmıyorsa atın gitsin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı