Format sonrası R5 5600X çok ısınıyor

CrisFx

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba,

2021 yılında aldığım bilgisayarımda temizlik yapmak için 1.5 ay önce format attım ve o zamandan beri işlemcimde inanılmaz bir ısınma var. Macunlarımı yeniledim sıvı soğutucunun radyatörünü temizledim ama çözemiyorum. Masaüstünde veya BIOS ekranında 70-80 dereceleri bazen ise 90 dereceleri bile görüyor. Yük altında bir oyuna girdiğim zaman 96 dereceye sabit sıcaklıkta kalıyor bazen performans inanılmaz düşüyor 10-15 FPS civarına kadar bazen de sıcaklık yüksek olsa bile 144 sabit FPS alabiliyorum. 2-3 kere söktüm montajını düzgün yaptım ama olmuyor. Bazen düzelir gibi oluyor masaüstünde 39-40 derecelere kadar düşüyor bir süre yükte olunca yine 95 derecelere geliyor. Yeni sıvı soğutucu sipariş edeceğim ama problemim soğutucu mu tam olarak çözemiyorum, yardımcı olur musunuz?

Sistem özellikleri;

Ekran katı-Sapphire Radeon RX 6700 XT
Anakart-Gigabyte B550M S2H 5000MHz(OC) RGB M.2 AM4 mATX
Sıvı soğutucu-Thermaltake TH240 ARGB 240mm
İşlemci-AMD Ryzen 5 5600X 3.70 GHz 6 çekirdek

Hocam termal macunu bi tekrar sürüp soğutucuyu iyice oturttuğunuzdan emin olarak tekrar taksanız harika olur bence. O sıcaklıklar hiç normla değil.
Evet farkındayım gerçekten hiç doğal değil bu gün yine değiştireceğim olmaz ise mecbur yenisini alacağım ama çözüm bu mu emin değilim işte.

Ya sıvı soğutucun bozulmuştur ya da montajında ve macun da sorun vardır.
Şöyle bir kule tipi soğutucu alsan 65-70 civarında sıcaklığın olur.
Kule tipi yerine yeni bir sıvı soğutucu almam daha iyi olmaz mı?

Son düzenleme:
Gerek yok yani. Dediğim soğutucu fazla fazla yeterli.
Birde kule tipi soğutucu kullan. Uyguna işini çöz. Sonrasında ne yapmak istersen onu yapabilirsin.
Anladım hocam ilk iş olarak soğutucuyu değiştireceğim o zaman yine aynı olursa ne yapacağımı bilmiyorum. BIOS ile alakalı olabilir mi?

Anladım hocam ilk iş olarak soğutucuyu değiştireceğim o zaman yine aynı olursa ne yapacağımı bilmiyorum. BIOS ile alakalı olabilir mi?
Hocam bios ayarlarını sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Restore Defaults benzeri bir seçenek olmalı. Ya da bilgisayarı bir süre elektriksiz bırakırsanız da BİOS sıfırlanır ancak BİOS pilini de çıkarmayı unutmayın. Bios güncellemeyi de deneyebilirsiniz ayrıca. Yeni soğutucu almadan yapılabilecekleri denerseniz belki çözülür.

Hocam bios ayarlarını sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Restore Defaults benzeri bir seçenek olmalı. Ya da bilgisayarı bir süre elektriksiz bırakırsanız da BİOS sıfırlanır ancak BİOS pilini de çıkarmayı unutmayın. Bios güncellemeyi de deneyebilirsiniz ayrıca. Yeni soğutucu almadan yapılabilecekleri denerseniz belki çözülür.
Yeni soğutucu almadan önce deneyebileceklerimi denedim gibi aslında tek bir düşüncem var fazla voltaj çekmesi. Kendi kendine fazla güç mü çekiyor diye düşünüyorum.

Yeni soğutucu almadan önce deneyebileceklerimi denedim gibi aslında tek bir düşüncem var fazla voltaj çekmesi. Kendi kendine fazla güç mü çekiyor diye düşünüyorum.
Hocam bios güncelleyip ve sıfırlayıp deneyebilirsiniz. Ayrıca hwmonitor aida64 gibi uygulamalardan işlemcinin çektiği voltajı görebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı