Forum kuralları ve cezalandırma hk.

  • Konuyu başlatan Mr_YAMYAM
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 14
  • Görüntüleme 2B
RAM'i büyük harflerle yazmadım diye ceza aldım ilk haftalarda ve inanın 2 cezam var diye hesabı kapatasım geliyor. :D
Sıfırdan cezasız, hesap... :)
Bu konu tartışılır. RAM (Random Acsess Memory) İngilizce kısaltma olarak bir nesneyi temsil eder. Türkçesi Rastgele Erişilen Hafıza birimi olarak telaffuz edilir. Normal şartlarda büyük yazılması gerekirken, artık Türkçeye, RAM, REM ya da hafıza olarak yerleşmiş durumdadır. Öz Türkçe'de ''RAM'' kelimesinin bir yeri olmadığı için bütünlüğü bozulmadan, büyük ya da küçük yazılmasında sakınca yoktur.
Anlatılmak istenilen nesne bir hafıza birimi ise, bunu Türkçe'de okunuşu ile de yazmanın (rem, gibi) bir sakıncası olmaz. Çünki belirtilen kelime Türkçe bir kelime değildir. Ancak anlatımda orijinaline uygunluk söz konusu ise büyük yazılmalıdır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Türkçesi tartışmalı olan kelimeler elbette olabilir; ancak RAM gibi kelimeler yıllardır hem dergilerde, hem kitapçıklarda, hem de ürün teknik özellik listelerinde kullandığımız şekliyle varsayılan değer halini aldı. Bunu bir kenara bırakalım, tartışmalı terimler olursa bunları ayrı konular açarak beraber konuşalım derim.

Burada temel noktamız üyelerin Türkçe'yi düzgün kullanmaya özen göstermeye alışması, her imla yanlışına ceza vermek değil. Özellikle yeni kullanıcılar ilk cezalarında şaşırıyorlar ama bu cezalar daha önce de söylediğim gibi bir "uyan vatandaş" çağrısı :) Sonrasında üye arkadaşımız yeterli özeni gösteriyorsa her hatasını değil, genel kullanımını değerlendirmeye ve moderatörler arkadaşlarımızı da buna uygun şekilde davranmaya teşvik ediyoruz. Burada doz kaçarsa gerekirse yetkilileri dahi uyarıyoruz arkadaşlar, sonuçta huzurlu, temiz bir ortam amacımız. Bu yüzden yanlı değerlendirme olmaması için daha önce de belirttiğim gibi çalışıyoruz. Eleştirel konular açıldığında da karşılıklı saygı kuralları çerçevesinde bunları açık ve aktif tutarak forumu ve forum yönetimini geliştirmeye uğraşıyoruz. Aşırı övgü ve yergi değil asla amaç, bunun dozajını ayarlamak da her gün dikkat gerektiriyor :)
 
Türkçesi tartışmalı olan kelimeler elbette olabilir; ancak RAM gibi kelimeler yıllardır hem dergilerde, hem kitapçıklarda, hem de ürün teknik özellik listelerinde kullandığımız şekliyle varsayılan değer halini aldı. Bunu bir kenara bırakalım, tartışmalı terimler olursa bunları ayrı konular açarak beraber konuşalım derim.
:)
İşte benim savunduğum konu böyle bir şey. Tartışma konusu olabilecek ve kökeni Türkçe olmayan kelimeler büyük, küçük ya da yanlış (harf hatası) yazıldı diye ceza verilmesi uygun olmayacaktır. Dediğim gibi orijinalliğe uygun olması istenebilir. Ama gerçekten Türkçe kuralları diyebiliyorsak, o zaman kelimenin Türkçe karşılığını yazmalıyız. Yani, böyle bir durumda ben RAM kelimesinin bile yazılmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Türkçe karşılığı olarak HAFIZA ÜNİTESİ, HAFIZA BİRİMLERİ gibi ifadeler kullanılması tarafındayım.
Ama harf hatası değil de, özellikle DWD gibi anlamsız ifadeler büyük te yazılsa küçük te yazılsa bu bir boş vermişlik olarak algılanmalıdır. Ama üyeler DVD yazmak isterken yanlışlıkla DFD ya da DCD gibi ifadeler yazmışsa bunu hoş görmemiz gerekir çünkü ilk etapta klavyede V harfine yakın olan tuşlara basılmış olması ihtimali vardır. Ama üye her yazdığında DFD ya da DCD gibi anlamsız ifadeler kullanıyorsa bu affedilemez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı