Fotoğraf Baskısı Önce Yapılması Gerekenler

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Birden fazla fotoğrafınızı kolay ve ucuz bir şekilde bastırmanın bir yolu da online baskı hizmetleridir. Fotoğraflarınızı FTP, sipariş yazılımı ya da tarayıcınız üzerinden yüklersiniz ve genellikle birkaç gün içinde posta yoluyla çıktılarınızı teslim alabilirsiniz. Technopat, fotoğraflarınızı en ideal ölçülerde baskıya hazırlamak için dikkat etmeniz gereken adımları size sunuyor.

1 Kesiti Belirleme

Fotoğraflarınız hangi formatta bastırmak istiyorsunuz? İlk olarak online baskı hizmetlerinin hangi formatları sunduğunuaraştırın. Duruma göre baskısı alınacak bölümü beyaz bir çerçeve ile belirtebilirsiniz ya da kesiti Photoshop’ta kendiniz belirleyin. Seçeneklerde boyutu 15x10 cm girebilirsiniz. Aksi taktirde online servis, fotoğrafı otomatik olarak keser. Bu da çerçevenizdeki önemli detayları kaybetmenize neden olur.

2 Fotoğraf Boyutu

Bir fotoğrafı kestiğinizde fotoğraf boutuna tekrar göz atın. Photoshop’ta bu menüye “Image/ Image Size” yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz. “Resample Image” seçeneğini devre dışı bırakın ve “Resolution” değerini “300 dpi” olarak değiştirin. Photoshop bu işlemin ardından “Document Size” bölümü altında fotoğrafın en fazla hangi boyutlarda basılabileceğini gösterir.

3 Otomatik Düzenlemeyi İptal Edin

Fotoğrafınızda renk ve parlaklık ayarlarını düzenledikten sonra online bakı hizmetinin otomatik düzenleme işlemi yapmadığından emin olun. Genellikle siparişten önce bu durumu bildirebilirsiniz. Aksi durumda güzel Low-Key portre çalışmanızda aşırı siyah tonlar ya da orta gri tonlara rastlayabilirsiniz.

4 RGB’yi Ayarlama

Çoğu fotoğraf servisi baskı işlemini sRGB olarak gerçekleştirir. Renk yönetimini çok iyi bilmiyor olsanız bile fotoğraflarınızın CMYK ya da Lab değil RGB modunda olduğundan emin olmanız gerekir. Bu seçeneğe “Image/ Mode” üzerinden ulaşabilirsiniz. Fotoğraflarınızı sRGB renklerinde dönüştürmek için “Edit/ Convert to Profile” seçeneğine tıklayın. Bazı fotoğraf servisleri web sayfasına yükleyebimeniz için özel bir renk profili sunar. Bu tür durumlarda renk bilgisini Photoshop’ta kontrol edebilir ve fotoğraf düzenleme bilgisini ona göre girebilirsiniz.

5 Test Baskısı Talebi

Büyük boyutta birçok fotoğraf siparişi vermek istiyorsanız, öncelikle bir test baskısı yaptırmanız mantıklı olacaktır. Fotoğraf düzenlemenizi online hizmetin renk ve düzenlemesine göre belirleyebilirsiniz ya da fotoğraf servisi beklentilerinizi karşılayamıyorsa gereksiz masraftan kurtulursunuz.

6 Keskinlik

Fotoğrafınızın keskinlik değeri baskı işleminde farklı sonuçlar verebilir. Fotoğrafların çoğunluğu dijital baskıdan önce biraz keskinlik kazandırmak yeterli olur. Ancak gerçek fotoğraf kağıdında genellikle akıcı renk geçişleri ve yoğun renkler biraz yümüşak bir görünüme sahip olabilir. Bunun için “Filter/ Sharpen/ Unsharp Mask” ile fotoğrafınıza biraz daha keskinlik kazandırabilirsiniz.

7 JPEG Formatında Kayıt

Neredeyse tüm online fotoğraf hizmetleri JPEG formatını destekler. Bu nedenle fotoğraflarınız bu formatta kaydedin. Fotoğraf kalitesini değiştirmeyin ve eterli bir sıkıştırma oarnı belirleyin. Photoshop’ta “10” ideal değerdir. Bazı online hizmetler TIFF ya da PS dosya uzantılarını destekler. Servisin hangi dosya türlerini desteklediğini önceden öğrenin. Ancak RAW dosyalarınızı hiçbir şekilde doğrudan gönderemezsiniz. Öncelikle RAW dosyasını dönüştürmeniz gerekir.

Pratik İpuçları

Fotoğraf Düzenlemede Kaçınmanız Gerekenler
· JPEG dosyalarını tekrar tekrar kaydetme: JPEG bir sıkıştırma algoritması olduğu için her kayıt işleminin ardından kalite kaybı yaşarsınız. Bu nedenle fotoğraf düzenleme işlemlerinizde öncelikle TIFF formatını kullanın son olarak JPEG’e dönüştürüp kaydedebilirsiniz.
· Keskinliği başta belirleme: Fotoğraf keskinliğini arttırdığınızda fotoğraf hatlarındaki kontrast da artar. Keskinlik işleminin ardından Levels’ı kullandığınızda etkiyi tekrar kaybedersiniz ve yapay görünüm ortaya çıkabilir.
· Kumlanma(Noise) filtresini en son kullanma: Kumlanma problemi olan bir fotoğrafta kumlanmayı giderme işlemini sona bırakırsanız, hatalı pikseller fotoğraf içinde renk düzenleme işlemi esnasında daha da yayılır. Bu nedenle kumlanma giderme (“Filter/ Noise/Reduce Noise”) işlemini olabildiğince önce yapın.

MxQk6eV.jpg


1- Kesiti Kendiniz Belirleyin: Yoksa fotoğrafında önemli alanları kaybedebilirsiniz.

4YqE7pR.jpg


2- Boyut Kontrolü: “Resolution”(Çözünürlük değeri) seçeneğine “Image/ Image Size” üzerinden ulaşabilirsiniz.

24lNYL3.jpg


3- Otomatik Düzenleme: Aksi Koşullarda böle bir fotoğraf gri tonlarda hesaplanabilir.

31tmsSf.jpg


4- RGB Ayarlama: Online servis için renk modunu RGB olarak belirleyin.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı