Fotoğrafları konuya uyarlamak

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Fotoğrafları , örneğin bir fotoğraf albümü için derlemek istediğinizde, Photoshop Dateibrowser CS5 içinde bir koleksiyon oluşturarak bu işlemi yapabilirsiniz. Aynı zamanda, özel fotoğraf dosyalarının yerlerinin değişmemesi ve fotoğraflarınıza rahat bir biçimde bakabilmeniz sizin için kolaylık sağlayacak. Böylece işinize yaramayan kopyaları da muhafaza edebilirsiniz.

1- Fotoğrafları işaretleme

İlk olarak koleksiyonunuza eklemek istediğiniz fotoğrafların bulunduğu dosyaya yönelin. Daha sonra istediğiniz fotoğrafları işaretleyin.

2- ‘’Collection’’ penceresini aktive etme

Koleksiyonu düzenlemek için, standart olarak ekranın sol köşesinde bulunan Bridge CS5’teki ‘Collections’’ seçeneğine tıklayın. Bulunmadığı takdirde ‘Window’’ menüsü üzerinden ‘’Collections Panel’’i de aktive edebilirsiniz. .

3- Yeni koleksiyon oluşturma

Sol alttaki ‘Collections’’ penceresinden ‘’new collection’’ simgesine tıklayın. ‘’Included selected files in new collection?’’ açılır menüsünü onaylayın. Daha sonra Bridge yeni bir koleksiyon oluşturur. Koleksiyonunuza anlaşılır bir isim verin, örneğin “Tatil”.. İsimlerin arkasındaki küçük sayı koleksiyonun kaç tane fotoğraf içerdiğini gösterir. Koleksiyondaki fotoğrafları görebilmek için, koleksiyona bir kez tıklayın.

3- Farklı klasörlerden fotoğraflar toplama

Bir koleksiyona, farklı klasörlerden ve hard disklerden dosya taşıyabilirsiniz. Bridge’de bir sonraki klasöre geçin ve toplu halde bulunan fotoğrafları her defasında sürükleyip bırakarak toplayın.

Hızlı adımlar

Akıllı koleksiyonları kullanın. Bu aslında kayıtlı aramalardan başka bir şey değildir. ‘’Collections’’ penceresinde ‘’new smart collection’’ simgesinin üzerinde tıklayın ve yeni pencerede klasörü ya da arama kriterleri ile beraber aranacak yeri belirleyin. ‘Artı işareti’’ ile daha detaylı aramalar için kriterleri belirleyebilirsiniz. Açılır menü üzerindeki ‘’Edit’’ talimatı ile arama kriterlerini değiştirebilirsiniz. Klasöre yeni fotoğraf eklediğinizde, fotoğraf otomatik olarak koleksiyonda da görünür.

Img 1.jpg


Collections: Fotoğraflar Bridge’de sol alttaki panelde listelenmiştir.

En iyi baskı ve sonuç elde etme

Photoshop, Levels ve Curves araçları ile siyah ve beyaz beyaz noktalar üzerinde tekrar düzenleme yapabilmenize yardımcı olur. Bu ayarlamaları dikkatli bir şekilde yaptığınızda, en iyi baskı sonucu elde edebilirsiniz.

1- Sürgüleri açma

[Ctrl]+[L] tuş kombinasyonuyla, ‘’Levels” penceresini açın. Açılan pencerede üç tane sürgü göreceksiniz. Siyah sürgü en koyu yerleri belirler, beyaz sürgü en açık yerleri tanımlar ve gri sürgü de renksiz yerlerle ilgilenir.

2- Siyah noktaları düzenleme

Siyah sürgüye çift tıklayın. Derinlik için belirleyeceğiniz renklerin olduğu bir karışık renk tonları alanı açılacaktır. Standart olarak kırmızı yeşil ve mavi değerleri ‘’0’’ a göre ayarlıdır. Bu da matematiksel olarak belirlenmiştir, çünkü kırmızı yeşil ve mavi renklerin sıfır değeri hiç ışık almaz, saf siyahtır. Baskıda bu renkler değiştirilemeyeceği için, burada birçok rengi bu alana karıştırabilirsiniz. Bu yüzden siyah rengini Color Picker cetvelinde 10’dan 255’e kadar bir değer vererek yaklaşık olarak yüzde 3 ya da 4 oranında hafifleştirin. Bu hafifleştirilmiş siyah renk, normal şartlar altında koyulaştırılmış gölge alanlarının da gösterilmesini mümkün kılar. Aynı değeri kırmızı, yeşil ve mavi için girdiğinizde, rengin doğal kaldığından emin olabilirsiniz.

3- Beyaz noktaları düzenleme

Burada da aynı şekilde beyaz sürgünün üzerine çift tıklayarak değer vermeye başlayın. Daha sonra siyah değerlerinde olduğu gibi benzer görünen bir menü açılır. Bu durumda, standart ölçüde RGB değerleri matematiksel olarak 255’e kadar beyaz tanımlar. Bu değerlerle de tekrar oynanamaz, çünkü saf bir beyaz bütün renklerin altında kalır. Yeni RGB değeri olarak her defasında ‘’245’’girin. Böylelikle yüzde dört doğal parlak gri bir renk elde edersiniz.

1- Hareket noktası: siyah sürgünün üzerine bir tıklamayla siyah noktaların düzenlenmesi için bir renk seçimi alanı açılır.

2- Renk seçimi: “R”,”G”,”B” seçeneklerinin yanındaki rakam alanına siyah noktalar için yeni değerler girin, ‘’10” gibi.

Img 2.jpg


Img 3.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı