Fotoğrafta Alan Derinliğini Değiştirme

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Fotoğraflarınızda öne çıkarmak isteğiniz motifleriniz varsa, bu motifleri seçin ve arka planını flu yapın. Bu kadar basit. Farklı noktalarda bulunan öğelerde bu işlem biraz daha karmaşık, zira alan derinliği farklı konumdaki öğeler için farklılık göstermekte.

1. Ana motifi seçme

Ön plandaki muslukları “Quick Selection Tool” gibi bir araçla seçin ve akıcı bir geçiş sağlayabilmek için “Refine Edge” seçeneği üzerinden yumuşak kenarlar oluşturun. “Select/ Inverse” seçeneği üzerinden seçimi tersi yönde çevirin.

i0o9kUQ.jpg
Önce

Ön planda: Muslukları ön plana çıkarabilmek için arka planı bulanıklaştırın.

hOF0vrc.jpg


Sonra

Adım adım: Uzaktaki öğeler için farklı derinliklerde farklı katmanlar oluşturun.

mPlcgy7.jpg



djJlMd5.jpg


Net: Fırça, verilen yumuşaklık etkisini ortadan kaldırır ve önceki netliği geri verir.

jO3ktqs.jpg


Gri adımlar: Beyaz, Gri ve Siyah alanlar, alan derinliğinin farklı netliklerde olduğunu gösterir.

2. Arka planı yumuşatma


Arka plan katmanını kopyalayın ve kopyaladığınız bu katman etkin durumdayken; “Filter/ Blur/ Gausian Blur” yolunu izleyin. Burada oranı (Radius)”10” olarak belirleyin. Fotoğrafta seçtiğiniz ana motiflerin dışındaki alan bulanık olacak.

3. Maske uygulama


Oluşturduğunuz arka planı yumuşak katmana, katmanlar panelindeki maske simgesine tıklayarak bir Maske ekleyin. Standart ayarlarda maske beyaz renkte gösterilecek. Bu oluşturduğunuz flu katmanın maske ile örtülmediği anlamına gelir.

4. Keskin bölgeleri ortaya çıkarma


Ön plan rengi olarak siyah rengi ayarlayın ve fırçayı (Brush) seçin. Saydamlığı (Opacity) %100 olarak belirleyin ve tekrar keskinlik kazandırmak istediğiniz alan üzerinde fırçayı kullanın.

5. Bölgelere kısmi oranda keskinlik kazandırma


Fırça rengini gri olarak belirleyin ve Opacity’i %50 oranına getirin. Başta da söylediğimiz gibi alan derinliği farklı noktalarda değişiklik göstereceği için keskinlik kazandırdığımız alan ile yumuşak alan arasında bir geçiş oluşturabilmek için ortada kalan alana gri renkli fırça ile yumuşak bir geçiş tonu uygulamak gerekiyor. Oluşan maske üzerinde üç farklı alan gözükmekte. Beyaz, tamamen flu olan alanları; Siyah, keskin alanları; Gri, hafif keskinleştirilen alanları gösteriyor.

6. Efekti uygulama


Yumuşaklık etkisini daha da uygun bir hale getirin. Uyumlulaştırabilmek için gri, siyah ya da beyaz fırçaları kullanın. Bu fırçaların saydamlığını da motife göre arttırın ya da azaltın. Fırça rengi ne kadar açık tondaysa, fotoğrafın keskinliği eş oranda artar.

Pratik İpuçları

Seçimle Çalışma


  • Seçimi Tersine Çevirme: [Shift] + [Ctrl] +
    [*]Seçimi Kaldırma: [Ctrl] + [D]
    [*]Tümünü Seçme: [Ctrl] + [A]
    [*]Kenarları İnceltme: [Ctrl] + [Alt] + [D]
    [*]Motif, seçilmesi zor bir öğe ise seçiminizi kaydedin. Seçiminiz kanal olarak görünecek.
    [*]Seçiminizi hızlı bir şekilde yükleyebilmek için [Ctrl] tuşuna basılı tutun ve kanalın minyatür resmine tıklayın.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı