Front-End için test aşaması nasıl olur?

249873

Kilopat
Son zamanlarda çok fazla test bilgisi jest, jasmine, karma gibi yazılar görüyorum.
Ek olarka crossbrowser konusu var. (CSS için sass kullanıyorum, bu sayede Opera ve Mozilla için ek kod yazmıyorum?)

Bunları nasıl yapıyoruz? Daha doğrusu bunlar için kaynak var mı? Daha önce hiç böyle şeyler görmedim. Aldığım kurslarda da bu konulara hiçbir zaman değinilmedi.

Sorunuzu tam anlayamadım. Öncelikle test türlerini araştırmanızı öneririm. Front-End'de genellikle unit test ve UI test yazılır. Responsive davranışı test etmek içinde çeşitli siteler üzerinden veya geliştirici konsolu üzerinden test edebilirsiniz. Unit test kodun kod ile test edildiği test yöntemi. Örneğin bir addNumbers(numberOne, numberTwo) diye bir fonksiyonunuz var ise testAddNumbers() adında farklı bir fonksiyon oluşturup örnek değerler vererek beklenen çıktıyı alıp almadığınızı test etmenizdir.

UI Test'de ise DOM yapısının değişip değişmediğine bakılabilir(snapshot test). Sass kullandığınız zaman farklı browserlar için destek sağlanmaz, desteği sağlayan Postcss'dir. Zaman içinde uğraşarak öğreneceğiniz konulardır. Kurs istiyorsanız ve React kullanıyorsanız Andrew Mead Udemy React kursunu öneririm. Bunun dışında direkt YouTube aramasıyla da ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

Sorunuzu tam anlayamadım. Öncelikle test türlerini araştırmanızı öneririm. Front-End'de genellikle unit test ve UI test yazılır. Responsive davranışı test etmek içinde çeşitli siteler üzerinden veya geliştirici konsolu üzerinden test edebilirsiniz. Unit test kodun kod ile test edildiği test yöntemi. Örneğin bir addNumbers(numberOne, numberTwo) diye bir fonksiyonunuz var ise testAddNumbers() adında farklı bir fonksiyon oluşturup örnek değerler vererek beklenen çıktıyı alıp almadığınızı test etmenizdir.

UI Test'de ise DOM yapısının değişip değişmediğine bakılabilir(snapshot test). Sass kullandığınız zaman farklı browserlar için destek sağlanmaz, desteği sağlayan Postcss'dir. Zaman içinde uğraşarak öğreneceğiniz konulardır. Kurs istiyorsanız ve React kullanıyorsanız Andrew Mead Udemy React kursunu öneririm. Bunun dışında direkt YouTube aramasıyla da ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

Sağ olun hocam. Test konusunda hiçbir bilgim yok. Sadece bilgi alma amacıyla buraya yazmıştım. Artık bu açığı kapatmam lazım diye düşündüm. Front-End konusunda aldığım eğitimlerde test konusunda bilgi verilmedi.

• Hocam şimdi CSS konusunda Postcss'e bakmam lazım. // Genel de tailwind kullanıyorum. Bunun crossbrowser konusunda bir avantajı veya dezavantajı var mıdır?
  • Test konuları için, Unit-test ve UI test üzerine çalışmam mı gerekir?

Bir de jest-karma vb şeyler ne oluyor? Hangisi tavsiye edilir? Sanırım create-React ile otomatik jest geliyormuş? Jest'te bir kütüphane oluyor.

Tailwind'de postcss kullanıyor, Postcss'in ne olduğu ve ne işe yaradığını öğrenmenizi tavsiye ederim. Tailwind crossbrowser uyumlu ve yeni bir teknoloji. Seveni ve sevmeyeni var, ben şahsen bayılıyorum ve öğrenilmesini öneriyorum. Bu konuda ve daha birçok konuda Adem İlter'in YouTube kanalına bir göz atmalısınız.

Unit-test ve UI test üzerine mutlaka çalışmanız gerekir, ama ben bunun ilk başlarda yapılmasını önermiyorum, biraz yol ilerledikten sonra bakılmalı. Jest, Karma, Jasmine, Mocha, Chai, Testing Library ve daha birçoğu test kütüphaneleri. Jest çok kullanılan bir kütüphane, öğrenebilirsiniz. Zaten bunlardan birini öğrenince diğerlerini öğrenme süreci çok kolay oluyor. Hedefinizde girmek istediğiniz birkaç şirket varsa onların teknoloji stacklerini öğrenip onları öğrenebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı