Çözüldü Full Stack geliştirici My SQL bilmeli midir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Full stack developer backend bilir.
Backend bilen de RDBMS bilir.
MySQL o yuzden bilinmeli. Bilmese de sorun yok, SQL syntaxi cok benzer implementorlar arasinda.

ASP'nin konuyla bir ilgisi yok. Elmayla armut ikisi. ASP bilmek zorunda degil fullstack. Hayati boyunca ASP ile calismayacak buyuk ihtimalle.
Asp.NET kısmı yönelime bağlı ama Full Stack denen bir geliştiricinin şunları bilmesi şarttır:
  • Front End
    • HTML
    • CSS
    • JS
  • Back End
    • Asp.NET / PHP vb.
    • SQL
Bunları bilmeyen (bilmekten kastım hakim olmak) bir kişi kendisine ben "Full Stack Developer" oldum dememelidir.

Full stack developer backend bilir.
Backend bilen de RDBMS bilir.
MySQL o yuzden bilinmeli. Bilmese de sorun yok, SQL syntaxi cok benzer implementorlar arasinda.

ASP'nin konuyla bir ilgisi yok. Elmayla armut ikisi. ASP bilmek zorunda degil fullstack. Hayati boyunca ASP ile calismayacak buyuk ihtimalle.

Çözüm
Biraz insanüstü bir iş çıkarma çabası gibi görebiliriz yani maddelere göre ön planda ve arka planda her iki alana hakim olmalı tıkanıp kalmamaliki "FSD" olduğunu benimseyebilsin. Başarılar.

Full stack developer denen adam, hem backend hem de front end bilen adam demektir. Hatta Full stacklerin çoğu mobil bilebilir. Bilirse 5-0 öne bile geçer. Dolayısıyla backend deyince ilişkisel database bilmen gerek ki bu seni SQL'e çıkarır. MSSQL MySQL bunlar çok büyük farklara sahip değiller. MySQL demekten ziyade SQL demek daha doğru olur.
Hayatımda ASP ile hiç işin olmayacak yorumu kadar komik bir yorum görmedim eğer kasıt asp.net Core ise. Ülkede gireceğin kurumsal(Enterprise) uygulamaların %80'inde .net Core kalanında da Java ve JavaScript backend görürsün muhtemelen. PHP ile uğraşmanın 2021 yılında mantığı yok. Senin güncel, hızlı bir backend Framework'u da öğrenmen gerekecek Full stack için.

Yani anladığım PHP, asp.net in alternatifi.
Birbirlerine göre bazı kullanım senaryolarında avantajları var. Onun dışında ikisi de temelde aynı şey için kullanılıyor: Dinamik içerik oluşturmak için.

Peki no SQL ve my SQL arasında ne gibi farklar vardır.
SQL denen şey verilerin saklandığı bir kayıt ortamıdır. Başına gelen ekler farklı kayıt türlerini ele alır. NoSQL yanlış hatırlamıyorsam Array şeklinde kayıtları tutarken MySQL (ve açık hali MariaDB) Excel gibi satır ve sütun olarak kayıtlarını tutar. Ayrıca verileri saklarken farklı kodlama yöntemleri kullanıldığı için sorgu hızları ve diskte aynı veriler için kaplanan değişiklik göstermektedir. Tavsiyem MSSQL, PostgreSQL ve MariaDB (MySQL) öğrenmen olur. Hız ve geriye dönük veri kurtarma açısından bu 3 alternatif en iyileri diyebiliriz.

Hayatımda ASP ile hiç işin olmayacak yorumu kadar komik bir yorum görmedim eğer kasıt asp.net Core ise. Ülkede gireceğin kurumsal(Enterprise) uygulamaların %80'inde .net Core kalanında da Java ve JavaScript backend görürsün muhtemelen.

Turkiye gibi CRUD disinda muhendislik yapilamayan ulkeler icin bu boyle.
3. sinif yazilim firmasina gidersen tabi ki ASP goreceksin.

.NET'i yurt disinda pek sallayan yok.

Benzer isi yapan pek cok alternatif varken kalifiye bir backendcinin ASP ile hic calismama ihtimali gayet yuksek. Gerek yok cunku.

Yurtdisinda calisan birisi bu durumu zaten biliyordur da, ben seni komediden uyandirayim istedim.
Konuyu da dagitmamak icin bir daha yorum yazmayacagim, zaten ana fikri konu sahibi anlamistir.

PHP ogrenerek hizlica gelistirebilecegin freelance isler kapabilirsin bu arada. ASP ile bu sansi da yok. Bence PHP konusunda da sacmalamissin.

Hakli oldugun nokta su, eger ben zaten Turkiye disinda calisacak kalibrede bir insan degilim diyorsan .NET en iyi yatirim. Is imkani fazla. Aksi halde sallayan pek yok, her sene de azaliyor.

MySQL; MSSQL, PostgreSQL, OracleSQL gibi bir DBMS (Database Management System).

SQL ise İlişkisel Cebire dayalı bir sorgu dili. Yani SQL'i temelde bilen birisi 1 gün içinde az önce saydığım tüm DBMS'ler üzerinde vasatın üstünde DB'ler yaratabilir. Aradaki farklar genelde iç kısımda verileri nasıl sakladığı ve yönettiği ile ilgili. Bu yüzden performansları ve duruma göre enterprise işler için özelleşmiş özellikleri farklılaşıyor.

MySQL genelde LAMP olarak bilinen Stack üzerinde kullanılan DBMS ancak aynı işi MSSQL kullanarak da yapabilirsiniz.
PHP geliştirici ortamında MySQL uzun yıllardır kullandığı için bir çok açık kaynak örnek, döküman ve rehber mevcut.
PHP kullanan birisi bu yüzden kullandığı projede MSSQL yerine zaten elinin altında yüzler örneği olan MySQL'i tercih ediyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı