Galaxy A35 5G güç tasarrufunu açmak bataryaya etki eder mi?

%80'de sürekli şarj ettiğini varsayarsak 4 kere %80'de şarj etmesi 1 kere %20'de şarj etmesi ile aynı batarya kullanım süresini verir. Asıl böyle 3 kez fazladan şarj etmiş oluruz. Bataryanın en sağlıklı kullanımı yüzde 15 civarı şarja takıp, yüzde 85-90'larda çekilmesidir. Tamamen bitirilmesi de tamamen şarj edilmesi de bataryayı zorlar, ömründen yer.

Yeni modellerde genellikle şarjın bu kadar kafaya takılmasına gerek yoktur şarj hızını ve ne kadar mah güç çekilebileceğini telefonlar kendisi zaten ayarlayabiliyor ama lityum iyon pillerde yüzde düştükçe boşalan hücre sayısı da artar bu yüzden bataryanın şarj tutma süresi dediğimiz olay azalır. Yani %20'den şarj etmekle %80'den başlayıp şarj etmek aynı değildir ve daha sağlıklıdır çünkü şarj edilen hücre sayısı da azdır.

%80 sayısını da örnek olarak verdim dediğmi gibi benim önerdiğim telefon kullanılmadığı zaman telefonun şarj edilmesi herhangi bir yüzdenin beklenmesine gerek yoktur.

Yeni modellerde genellikle şarjın bu kadar kafaya takılmasına gerek yoktur şarj hızını ve ne kadar mAh güç çekilebileceğini telefonlar kendisi zaten ayarlayabiliyor ama lityum iyon pillerde yüzde düştükçe boşalan hücre sayısı da artar bu yüzden bataryanın şarj tutma süresi dediğimiz olay azalır. Yani %20'den şarj etmekle %80'den başlayıp şarj etmek aynı değildir ve daha sağlıklıdır çünkü şarj edilen hücre sayısı da azdır.

%80 sayısını da örnek olarak verdim dediğim gibi benim önerdiğim telefon kullanılmadığı zaman telefonun şarj edilmesi herhangi bir yüzdenin beklenmesine gerek yoktur.
Bende size şöyle bir örnek vereyim. Yüzdelere takılmaya gerek yok. Anlaşılır olsun diye örnek sayılar yazıyorum. Telefonu %20'de şarja taktığınızda çok kısa bir sürede %40 olabilirken, %80'de şarja taktığınızda belki 2-3 katı sürede ancak %100'e ulaşır. Zaten dolu olanı doldurmaya çalışmak süreden de anlaşılacağı üzere daha zor, daha sıkıntılıdır. Şarj olurken telefonun doluşunu izlemek bile hangisinin daha doğru olduğunu anlamak için yeterli bence.

Bende size şöyle bir örnek vereyim. Yüzdelere takılmaya gerek yok. Anlaşılır olsun diye örnek sayılar yazıyorum. Telefonu %20'de şarja taktığınızda çok kısa bir sürede %40 olabilirken, %80'de şarja taktığınızda belki 2-3 katı sürede ancak %100'e ulaşır. Zaten dolu olanı doldurmaya çalışmak süreden de anlaşılacağı üzere daha zor, daha sıkıntılıdır. Şarj olurken telefonun doluşunu izlemek bile hangisinin daha doğru olduğunu anlamak için yeterli bence.

Hocam 2021 yılında lityum iyon piller için yapılan araştırmaların sonuçlarını bu siteden okuyabilirsiniz: Battery University

Kısmi şarjların lityum iyon piller için bir sıkıntı yapmayacağı ve derin deşarjın pilleri yıprattığı belirtilmiş.

Hocam 2021 yılında lityum iyon piller için yapılan araştırmaların sonuçlarını bu siteden okuyabilirsiniz: Battery University

Kısmi şarjların lityum iyon piller için bir sıkıntı yapmayacağı ve derin deşarjın pilleri yıprattığı belirtilmiş.
Attığınız linkte yazanı direkt kopyalıyorum.
- Li-ion is maintenance-free and the battery lasts longest when operating between 30 and 80 percent SoC.

Translate çevirisi;
- Li-ion bakım gerektirmez ve pil yüzde 30 ila 80 SoC arasında çalışırken en uzun süre dayanır.

%30-80 aralığında tutulması halinde ömrünün en uzun olacağı belirtilmiş. 30'un altına inmek ve 80'in üstüne çıkmak batarya ömrünü olumsuz etkiliyor anlamı çıkıyor buradan.

Kısmi şarjı yanlış anladığınızı sanıyorum. %20'de takıp %40'da çekmek de kısmi şarjdır. %80'de takıp %100'de çekmek de kısmi şarjdır. Ama üstte attığım maddeyi göz önüne alırsak %30'da takılıp %80'de çekilerek yapılacak olan kısmi şarj en doğru ve en verimli olanıdır.

Derin şarj dediğimiz de bataryanın tamamen bitirilmesi ki zaten bunu önermiyoruz. Tam şarj ve tam deşarj uygun değildir, kaçınmak gerekir.

Son düzenleme:
Attığınız linkte yazanı direkt kopyalıyorum.
- Li-ion is maintenance-Free and the battery lasts longest when operating between 30 and 80 percent SoC.

Translate çevirisi;
- Li-ion bakım gerektirmez ve pil yüzde 30 ila 80 SoC arasında çalışırken en uzun süre dayanır.

%30-80 aralığında tutulması halinde ömrünün en uzun olacağı belirtilmiş. 30'un altına inmek ve 80'in üstüne çıkmak batarya ömrünü olumsuz etkiliyor anlamı çıkıyor buradan.

Kısmı şarjı yanlış anladığınızı sanıyorum. %20'de takıp %40'da çekmek de kısmı şarjdır. %80'de takıp %100'de çekmek de kısmı şarjdır. Ama üstte attığım maddeyi göz önüne alırsak %30'da takılıp %80'de çekilerek yapılacak olan kısmı şarj en doğru ve en verimli olanıdır.

Derin şarj dediğimiz de bataryanın tamamen bitirilmesi ki zaten bunu önermiyoruz. Tam şarj ve tam deşarj uygun değildir, kaçınmak gerekir.

Hocam burada dediklerinizde aynı fikirdeyim kısmı şarj sizin dediğiniz gibi aralık değişebilir ama ben önceki cevabınızda "sürekli ve her fırsatta şarjın sağlıksız olacağını bataryanın ömrünü kısaltacağını" söylediğiniz için bunu paylaştım.

Merhaba,
Yakın bir zamanda Samsung Galaxy A35 5G cihazı edindim. Bu cihazı 4 yıl boyunca kullanacağım için ona çok dikkat etmeliyim. Bataryasına, işlemcisine, ekranına vs.
bu yüzden bi' takım sorularım var. İlgili kişiler yardımcı olursa sevinirim.

1-) güç tasarrufunu açmak bataryaya veya performansa etki eder mi?
2-) cihazın şarjı %'de kaç olduğu fark etmeksizin cihazı şarj etmek bataryaya zarar verir mi?
3-) şarj entegresi bozulduğunda ne olur?
4-) cihazda oyun oynamak cihaza zarar verir mi?*
*: Almadan önce araştırdığımda oyun için önerilmez dendi. Şuansa oyun oynadığımda herhangi bir kasma veya donma ile karşılaşmadım. Oyun için tavsiye etmemelerinin sebebi sizce cihaza zarar verebileceğinden olabilir midir?

Yardımcı olursanız çok mutlu olurum iyi günler.

1- güç tasarrufu modu; cihazın performansını düşürüp (işlemcinin hızını, ekran yenileme hızını vs.) Batarya tüketimini azaltmaya yönelik bir özelliktir.
2- hayır cihazı istediğin zaman şarj edebilirsin. Güncel batarya üretim prensipleri bu olayı artık yok etti.
3- şarj entegresi bozulduğunda cihazının şarj alma imkanı yok. İşin problem tarafı şu ki; cihazın anakartına işlem yapmak zorunda bırakır. Anakart işlemlerinin hiçbir zaman garantisi olmaz. Kullanıcı hatası olarak değil de fabrikasyon problemlerde (kronik arızalarda) bu mutlaka tekrar nükseder. A35 için şu anda bu durum söz konusu değil. Ama şarj bordu problemi var bilgin olsun.
4- cihazda oyun oynamak batarya tüketimini artırır ve işlemciyi yorar. Dolayısıyla cihaza dolaylı yoldan zarar verir. Ama sana kimse oyun oynama bu cihazla diyemez.

Telefonun özelliklerini test ederken bir sorunla karşılaştım. Aldığım günden beri yeniden başlatma yapmamıştım, haftada en az bir kez yeniden başlatmam gerekliymiş. Sizce doğru mudur veya sağlıklı mıdır?

Telefonun özelliklerini test ederken bir sorunla karşılaştım. Aldığım günden beri yeniden başlatma yapmamıştım, haftada en az bir kez yeniden başlatmam gerekliymiş. Sizce doğru mudur veya sağlıklı mıdır?

Optimize olsun diye böyle bir özellik koymuş Samsung. Bir mantığının olduğunu düşünmüyorum.

Yeni konular

Geri
Yukarı