Gaming Laptop Özel Soğutucu Tasarım Fikri

3lackbess

Hectopat
Katılım
29 Temmuz 2018
Mesajlar
424
Çözümler
5
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Makine Mühendisi
Arkadaşlar merhaba, geçtiğimiz günlerde yeni bir dizüstü bilgisayar aldım. Uzun süredir masaüstü bilgisayar kullanıcısı olarak en son güçlü bir oyuncu laptopuna 10 sene önce sahiptim. O zamanlardan bu günlere çok fazla yenilik oldu tabii. Çok şey değişti ancak benim izlenimlerime göre değişmeyen çok önemli bir konu var. O da tahmin edebileceğiniz üzere soğutma konusu. Dizüstü bilgisayarlar genellikle taşınabilir, ince ve hafif yapıldığından dolayı doğal olarak soğutma konusunda da genellikle yeterli performans sağlanamıyor.

Günümüzde birçok laptopun özel geliştirilen fanları, soğutma sistemleri hatta fabrikadan sıvı metal macun uygulanmış olarak çıkan modelleri olmasına rağmen bana soracak olursanız bunların hiçbiri hala yeterli seviyede değil. Dizüstü bilgisayara geçerken tabii ki yüksek verim ile buz gibi çalışan bir bilgisayar hayal etmiyordum ancak 10 sene öncesine kıyasla bazı şeylerin gelişmesini umuyordum.

Ancak soğutma konusunda bana soracak olursanız pek bir ilerleme olmamış. Yüksek işlem gücü gerektiren oyunlarda bilgisayar bariz bir şekilde ısınıyor ve sahip olduğum laptop soğutma konusunda düşük bir cihaz değil. Aksine çok araştırarak aldığım, ortalamanın üzerinde soğutma gücüne sahip bir model. Burada konu laptopun soğutmasından ziyade, günümüzde birçok oyuncu laptopuna sahip kullanıcıların ortak problemi olan harici soğutma çözümleri.

Laptopların bu yetersiz soğutma performanslarına karşın günümüzde kendini kanıtlamış markaların laptop pazarı için piyasaya sunduğu soğutma çözümlerine baktım ve çok şaşırdım. Ne yazık ki birçok markayı incelememe rağmen beni tatmin edebilecek bir ürün ile karşılaşmadım. Bu yüzden de kendim özel bir laptop soğutucu yapmayı planladım.

Genellikle laptop soğutucularda kullanılan fanlar yeterli güçte değil. Ya RPM olarak ya da CFM değeri olarak çok tatminkar değiller. Bu konuyu açma sebebim benim gibi düşünün ve bu konuda bir şeyler yapmak isteyen kullanıcılardan fikir olarak destek istemek ve aynı şekilde onlara fikir verebilmek.

15.6" bir modele sahip olduğum için AutoCad programı üzerinden laptopumun ölçülerine özel bir kalıp hazırladım. Hazırladığım bu kalıbı 2 ayrı parçadan oluşturmayı düşünüyorum. Bahsettiğim parçaları ise 3D yazıcılardan baskı ile üretim yapan yerlerden satın almayı planlıyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu proje toplam ne kadara mal olur önden onu hesaplamak zor ancak benim tahminim piyasada bulunan kaliteli ve pahalı soğutuculardan daha pahalı olmayacağı yönünde.

Buna karşın çok daha performanslı bir soğutucu olacak. Uygun fiyatlı soğutucular genellikle sadece kendini soğutan cihazlar oluyor ve amaçları laptop soğutucudan çok laptop standı görevi görmek oluyor. Bu soğutucuyu yapmak istememin en büyük nedeni ise, sistemimin daha uzun ömürlü olması ve oyun oynarken ya da işlemciye fazla yük bindiren işlemler ile ilgilenirken 80-90 dereceleri bulan işlemci sıcaklığını biraz olsun serinletebilmek. Bununla beraber uzun süreler bilgisayarı tam performans kullandığımız vakit kasanın tamamına yayılan sıcaklık bir süre sonra laptopun klavyesini kullandığım için genel deneyimim üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor. Şuan laptopumu orta seviye basit bir soğutucu ile birlikte kullanıyorum. Sistem boştayken evet soğutuyor ancak uzun saatler boyunca oyun oynarken ya da tam yükte sistemi zorlarken maalesef sadece kendisini soğutabiliyor. Kullandığım soğutucuyu merak edenler için: Tıkla

Öncelikle yapmayı planladığım bu soğutucuyu tasarlarken masaüstü bilgisayarımın kasasında bulunan yüksek performanslı ve çok memnun kaldığım fanları temel aldım. Bahsettiğim fanlar Arctic markasının P12 fanları. Ürünün detaylı bilgisine buradan ulaşabilirsiniz. Bu fanlar 1800 devirde 56.3 CFM hava akışı sağlayabiliyor ki bu değerler benim için oldukça yeterli. Bu fanlardan ilk etapta 6 adet kullanmayı düşünüyorum. Ancak bu sizden gelecek yorum ve fikirler ile değişebilir.

Benim sahip olduğum laptopun hava kanalları için aslında 3 adet fan da yeterli olurdu ancak bu özel bir proje olduğundan yapmışken 6'lı bir sistem yapıp alabileceğim en yüksek soğutma değerini alayım diye düşündüm. Bu fanlar ülkemizde maalesef biraz pahalı. Bu fanların tanesi an itibariyle en ucuz 100 küsür lira. Ancak benim elimde bu fanlardan olduğu için ve daha öncesinde bu fanları yurt dışından çok uygun fiyata getirttiğim için fan konusunda bir problemim yok. Eğer siz de böyle bir işe girişmek istiyor ve fan seçimi konusunda zorlanıyorsanız ülkemizde daha yaygın olan ve nispeten daha uygun fiyatlı modellere de bakabilirsiniz.

Diğer adım ise soğutucunun ana iskeletini tasarlamak. Ben bu soğutucunun da laptop ile birlikte taşınabilir olmasını ve gittiğim yerlere laptop ile birlikte götürebilmeyi istiyorum. Bunun için laptopumun boyutlarına ek olarak 1cm genişlik verdim.

1.png

Görselde gördüğünüz kırmızı çizgiler laptopun ölçüleri. Sarı renkli çizgiler ise soğutucunun ölçüleri. Son olarak beyaz renkli çizgiler ise fanlara ait çizgiler.

Yukarıda bahsettiğim üzere bu soğutucunun taşınabilir olmasını istediğim için fanlar arasındaki mesafeyi de elimden geldiğince kısa tutmaya çalıştım. Fanların arasında sadece 1mm boşluk bıraktım. Bu boşluğa ise titreşim olmasın diye yumuşak çift taraflı bant kullanmayı düşündüm. Bahsettiğim bu bandın kalınlığı da zaten tam 1mm.

2.png

Burada gördüğünüz kısım ise üst ve alt parçanın üstten görünümü. Petek formundaki yapının altına tahmin edeceğiniz üzere fanlar geliyor. Fanların vida yerlerini de hesaplayıp ona göre çizdim. Kırmızı kesik çizgiler ise yanlardan yere temas edecek kısımlar. Bu kısımların kalınlığı, üst parça ile alt parça arasında, fanların kalınlığı 25mm olduğu için 25mm olacak. Alt parçanın altındaki kısım ise 15mm yeterli geleceğini düşünerek 15mm olacak diye düşündüm.

3.png

Bu görselde de üst ve alt parçanın yandan görünümünü görmektesiniz. Bu iki parçanın arasına da fanları yerleştirmeyi düşünüyorum.

Toplamda 2 ayrı parçadan oluşacak bu soğutucuyu birbirlerine vidalar ile bağlamayı düşünüyorum.

Belki alt ayakların arasında uygun ekstra bir üçüncü parça ile taşıma esnasında ayaklar sağa sola takılmasın diye bir parça yapılabilir.

Gelelim en can alıcı noktaya; kablo bağlantıları. Bu konuya çözüm olarak masaüstünde kullandığımız fan çoklayıcılarını kullanmayı düşündüm. Bu çoklayıcılar piyasada ortalama 30-40 liraya bulabileceğimiz cinsten parçalar.

4.png

Birçoğunuz zaten biliyordur ancak bilmeyenler için görsel ekledim. Bu çoklayıcı üzerinden normal bir şekilde fan bağlantısını yapabiliyoruz, ve bu parçayı molex kablosu ile doğrudan adaptör vasıtası ile prize takıp çalıştırmayı düşündüm. Bu konuda hangi dönüştürücüler ile bağlantı kurmam gerektiğinden emin değilim. Konu hakkında elektrik bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. 🙂 Biraz araştırma sonucunda molex kablosunu doğrudan adaptör ile prize bağlayan bağlantı kabloları gördüm.

Ancak bilgisayarın USB girişi üzerinden bir bağlantı sağlasak verimli ve performanslı olur mu bilemedim. Sonuç olarak 6 adet güçlü 12cm fan aynı anda en yüksek devirde dönerken bunları laptopun USB çıkışı tam performans besler mi emin olamadım. Bu yüzden doğrudan prize bağlamayı düşündüm ancak belki de daha pratik çözüm yolları da olabilir. Eğer daha pratik bir öneriniz varsa belirtebilirsiniz.

Bu yukarıda görselini paylaştığım çoklayıcıyı kullanmak iki açıdan lehimle kabloları birbirine bağlayıp başka türlü bağlantı kurmaktan daha kullanışlı. Birincisi bu küçük cihaz üzerinden sınırlıda olsa fan kontrolü yapabilme imkanımız var. 3 adet modu olan bu çoklayıcının ilk modu kapalı, ikincisi düşük devir ve üçüncüsü en yüksek devir. İkinci avantajı ise kablo bağlantıları ve lehim işleri ile uğraşmamak. Benim evimde lehim cihazı olmadığından ve kablo bağlantıları konularında da çok bilgili olmadığımdan böylesi benim için çok daha pratik.

Sonuç olarak 2 adet laptopumuza özel parça ile birlikte kullanacağımız kasa fanları performans açısından sıradan laptop soğutucularına kıyasla çok daha verimli olacaktır diye düşünüyorum. Maliyet açısından da çok yüksek olmaz sanırım, sonuç olarak ABS plastik malzemesinden üretilen 2 adet 29.97x41.79 ölçülerinde plastik parça en fazla ne kadar tutabilir ki?

5.jpg

Benim laptopumun alt kısmı bu şekilde. Oldukça büyük hava ızgarası var ve buradan içeriye planladığım gibi 1800 devir hızıyla 56.3 CFM hava akışı sağlayabilirsem soğutma performansı çok üst seviyelere çıkar diye düşünüyorum. Ayrıca yüksek soğutma performansı yanında daha kararlı çalışan bir sistem ile birlikte daha uzun ömürlü bir kullanım ömrü getirecektir.

Evet, konu biraz uzun oldu farkındayım ama daha konuşulacak çok şey var. Onları da yorumlara sakladım 😁 Lütfen sizler de yorumlarınızı esirgemeyin, benimle fikirlerinizi paylaşın. Belki benim gibi düşünüyorsanız birlikte daha pratik, efektif ve kullanışlı bir tasarım da ortaya çıkarabiliriz. Parçaları nereden temin edebileceğimiz hakkında da birbirimize yardımcı oluruz. Eğer buraya kadar okuduysanız vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Fikirlerinizi merakla bekliyorum 🙂
 
Son düzenleme:
Bence laptopun alt kısmına soğutucu blok yapıp. Özel bir fan tasarımı ile de o bloğu doğrudan soğutursak sıkıntımız çözülür bence. Hala markalar neden bunu yapmıyorlar bilmiyorum.
Ha diz üstü kullanımı birazcık sıkıntı olur. Ama açılır kapanır bir yapı kolaylıkla çözülebilir. Yada ızgaralı tasarım ile de çözülebilir.
Hem böylelikle markalar ekstra olarak, laptopuna uygun soğutucu fan da satabilir. Onlar için de verimli olur.
 
Laptop ile soğutucu arasına bunun gibi ek bir parça koymayı da düşündüm aslında. Bu sitede satılan ya da bunun gibi özel ölçü üzerine temin edebileceğimiz alüminyum mesh bir yapının olması ılı iletkenliği açısından da çok iyi olur.
 
Laptop ile soğutucu arasına bunun gibi ek bir parça koymayı da düşündüm aslında. Bu sitede satılan ya da bunun gibi özel ölçü üzerine temin edebileceğimiz alüminyum mesh bir yapının olması ılı iletkenliği açısından da çok iyi olur.
Bakır mesh de olabilir. Isı iletkenliği açısından. Ayrıca altıgen mesh dayanıklılık olarak da daha iyi olacaktır.
 
Bakır daha iyi evet ancak piyasada bulunabilirlik açısından alüminyum daha yaygın ve fiyat olarak da daha uygun olur diye düşünüyorum. En kısa zamanda piyasadan bilgi edinip bu projeye başlamayı düşünüyorum. İlerlemelerimi de adım adım bu konu üzerinden paylaşacağım. Fikir ve önerisi olanlar lütfen fikirlerini paylaşmaktan çekinmesin.
 
Bakır daha iyi evet ancak piyasada bulunabilirlik açısından alüminyum daha yaygın ve fiyat olarak da daha uygun olur diye düşünüyorum. En kısa zamanda piyasadan bilgi edinip bu projeye başlamayı düşünüyorum. İlerlemelerimi de adım adım bu konu üzerinden paylaşacağım. Fikir ve önerisi olanlar lütfen fikirlerini paylaşmaktan çekinmesin.
https://www.hepsiburada.com/addison...yuncu-notebook-sogutucu-stand-p-HBV00000GLCBO
Aslında en iyi soğutucu tipleri bunlar. Hava basıncını arttırıp daha fazla hava geçmesini sağlıyor. Hoş
 

Geri
Yukarı