Geçici süreliğine para basımını durdurmak ekonomiyi düzeltebilir mi?

Makaleler
14
Daha fazla  
Biliyorum, saçma ama bir düşünsenize, hiç para basılmadığı için basılan para miktarı ülkeden çıkan değerli madenlerin değerini geçmez. Bu sayede de TL'nin değeri artar ve dövizlerin fiyatı düşer. Böylece de bu vatanın gençleri tıpkı bir Avrupalı gibi rahat rahat yaşayabilir. Tabii bu sadece kâğıt üzerinde. Gerçek hayatta bunu uygularsak gerçekten ekonomiyi düzeltebilir miyiz yoksa daha mı kötü yaparız?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bankalara yığılma olur nakit çekmek için,denenebilir ama riskli bir proje.

Tabiiki bu kadar basit değil bunu netleştirelim. Size asıl sorunu söylüyeyim. Türkiye Cumhuriyeti devleti hem içe hemde dışa aşırı borçlu. Para basarak enflasyona neden oluyor. Hem iç borcu para değer kaybettiği için reel olarak azalıyor, hemde basılan parayı dövize çevirerek dış borcunu düzeltmeye çalışıyor.

Hocam şimdi AKPli damgası basılacak bana ama,bence vergiden bu kadar korkmak da ayrı bir sorun.Araba tütün alkol elektronik ürünler gibi şeylerde evet vergi yüksek,ama onun dışı kategorilerde bahsedilen kadar aşırı yoğun bir vergi yok.Vergi düşük demiyorum saydığım kategoriler dışı yine düşük dğil ama dediğim gibi abartılan kadar yok.Araba vergisini gören herşeyde aynı sanıyor sonra nefes alınca vergi veriyoruz diye bunu fazla fazla abartıyor.Devletten paranı paylaşmaya çekinirsen kusura bakma da devlet de sana vermekten çekinir.AKPli diyen olacak ama umrumda değil,kendi düşüncelerim siz istediğiniz açıdan bakabilirsiniz.

Kısa vadede para basmak ne kadar cazip görünse de, uzun vadede ekonomiyi çoğunlukla paramparça eder. Demokratik toplumlarda, genelde önemli olan bir dahaki seçimi kurtarmak olduğu için, seçim kaybedilse bile yük bir dahaki iktidara kalır. Yani diyeceğim o ki, kısa vadeli başarılar için uzun vadeli felaketler yol açılıyor.

Beyefendi/Hanfendi, özellikle türkiyede yüksek vergi alınmasının sebebi 2020'lere kadar gider. Kısaca söylemek gerekirse devlet aşırı borçlu. Borcuda hem para basarak hemde yüksek vergilerle çözmeye çalışıyor. Aynı zamanda vergileri halkın ihtiyaçlarına ve tepkilerine yönelikte ayarlamak zorunda.

Son düzenleme:
Öncelikle saygın için teşekkür ederim,ülke ekonomisi tartıştığım insanlar genelde''gizli akplisin moruq vergi aşırı çok fazla''şeklinde kalıp cümleler kuruyorlar,hitap şekliniz kalitenizi gösteriyor.Borcu da kapatmak için kaynak lazım.Petrol çok az Gabar dağında var,en önemli kaynak Bor madeni.Ben de buna anlam veremiyorum çok önemli bir madenken biz neden bundan fazla kar edemiyoruz?Araştırdığım kadarıyla boru işleyen kazanıyor,ama ülkemizde maden çok olsa da işleme olayı fazla değil.Yatırımlar bor işlemeye yapılmalı diye düşünüyorum.

AKPli değil, 14 yaşındasın kardeşim. Bilgin olmadığı konularda fikirlerini kendine sakla.

İşlemek maliyetli, tesisi kurmak maliyetli, yolsuzluk tavan, bürokrasi çok zorlu, uluslararası ilişkiler çok karmaşık. Zibilyon neden sayabiliriz. Yatarımcı dersenizde, çoğu yatırımcı belli sebeplerden türkiyeden kaçtı ve uzun süre güvenmeyecekler gibi.

AKPli değil, 14 yaşındasın kardeşim. Bilgin olmadığı konularda fikirlerini kendine sakla.
Saygıda kusur etmeden argo küfür kullanmadan kendi düşüncelerimi belirttim dediğim gibi sadece kendi fikirlerim bu işin vakkosuyum diye bi iddiam da yok kendi bildiğim kadarıyla anlattım işinize gelmediyse görmezden gelebilirsiniz.

Sorun da o ya be güzel kardeşim benim, bilgin olmadan aklına geleni sıralamışsın. Büyürsen dediklerinin neden öyle olmadığını teker teker anlatırım sana.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…