Gelişime açık bir zihin nasıl sağlanır?

Movansha

Nanopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, forumda böyle bir konu görmedim ve açma isteği hissettim. Günümüzde insanların çoğu basmakalıp düşüncelerle, ön yargılarla yaşıyor. Tartışmaya girmeden cevaplar belli oluyor. Bu durum bazen bende de oluyor tabi bende kusursuz değilim. Psikoloji, zihin ve bilinç gibi konularda derinlemesine olmasa da biraz araştırma yapmayı seviyorum. Fikir edinmemize ve düşünmemize yardımcı olacağını düşündüğümden sorular sormak istiyorum:

• Bir insan ön yargılardan kendisini nasıl arındırabilir?
  • Bir insan kendi beynini kolayca kandırabilir ya da beyni tarafından kandırılabilir. Peki bu durumlardan nasıl kaçınılır?
  • Elbette insanların inançları ve duyguları olacak ancak gerektiğinde de objektif bakış açısı nasıl sağlanır?
  • Aşırı yetersiz hissetme ya da aşırı zeki hissetme gibi bazen aldatıcı olan durumlarının önüne nasıl geçilir?
  • Farkındalık nasıl sağlanır?

Sorular bunlar. Soruya troll olsun diye ya da sadece yazmak için sorunun içeriğinden (gelişime açık ol bu kadar basit ve benzeri) cevap verecekler yazmasın.

Son düzenleme:
Kitap(hem roman hem kurgusal olmayan) okuyarak, film(kaliteli) izleyerek, başka düşüncelere maruz kalarak, düşünerek... Bunları yaparak bana göre hem bakış açını hem de farkındalığını genişletirsin. Beyni kandırmak ve beyin tarafından kandırılmak konusunda bence ne kadar bu konuda kendini geliştirsen de eninde sonunda biyoloji üstün gelir diye düşünüyorum. Sonuçta milyonlarca yıllık bir gelişim söz konusu.

Kitap(hem roman hem kurgusal olmayan) okuyarak, film(kaliteli) izleyerek, başka düşüncelere maruz kalarak, düşünerek... Bunları yaparak bana göre hem bakış açını hem de farkındalığını genişletirsin. Beyni kandırmak ve beyin tarafından kandırılmak konusunda bence ne kadar bu konuda kendini geliştirsen de eninde sonunda biyoloji üstün gelir diye düşünüyorum. Sonuçta milyonlarca yıllık bir gelişim söz konusu.
Evet, bu saydıkların bayağı etkili. Gelecek mesajlarda bunları bekliyordum. Biyoloji konusunda sana katılıyorum. Bu durumu aşmak zor olsa da kaçınmanın bir yolu olur mu diye merak etmiştim. O da en fazla farklı düşüncelere maruz kalarak olabilir gibi.

Ayrıca konuştuğumuz dil de düşünceleri oldukça fazla etkiliyor. En azından Türkçenin zengin olması bu açıdan iyi görünüyor. Farklı diller öğrenmekte farklı düşünce yapılarına sahip olmak için güzel olabilir.

Evet, bu saydıkların bayağı etkili. Gelecek mesajlarda bunları bekliyordum. Biyoloji konusunda sana katılıyorum. Bu durumu aşmak zor olsa da kaçınmanın bir yolu olur mu diye merak etmiştim. O da en fazla farklı düşüncelere maruz kalarak olabilir gibi.

Ayrıca konuştuğumuz dil de düşünceleri oldukça fazla etkiliyor. En azından Türkçenin zengin olması bu açıdan iyi görünüyor. Farklı diller öğrenmekte farklı düşünce yapılarına sahip olmak için güzel olabilir.
Aynen farklı diller, kültürler öğrenmek işe yarayacaktır.

Biyoloji konusunda sana katılıyorum. Bu durumu aşmak zor olsa da kaçınmanın bir yolu olur mu diye merak etmiştim.
Hocam tabi ki geliştirirseniz kaçmış olursunuz. Örneğin bir nöropazarlama uzmanı kendi yöntemlerine ve benzerlerine karşılaştığında çok daha az etkilenecektir. Bence biyolojiyi aşmaya çalışmak yerine onu ve özelliklerini kabul edip bununla yaşamak daha iyi gelebilir. Çünkü bunun bir sürü avantajı da var nesiller boyunca böyle hayatta kaldık ve bundan sonrasında etkisi azalsa da hala önemli.

Hocam tabi ki geliştirirseniz kaçmış olursunuz. Örneğin bir nöropazarlama uzmanı kendi yöntemlerine ve benzerlerine karşılaştığında çok daha az etkilenecektir. Bence biyolojiyi aşmaya çalışmak yerine onu ve özelliklerini kabul edip bununla yaşamak daha iyi gelebilir. Çünkü bunun bir sürü avantajı da var nesiller boyunca böyle hayatta kaldık ve bundan sonrasında etkisi azalsa da hala önemli.
Aşamayız zaten. Bizi biz yapan şeyler de onlar. Sadece dikkatli olmak lazım.

Yeni konular

Geri
Yukarı