Geri vites ile yokuş çıkma yöntemi

Cyber75

Kilopat
Katılım
6 Eylül 2016
Mesajlar
363
Arkadaşlar yokuşta geri giderken debriyajı kavramada tutup sabit devirde gaza basarak çıkıyorum ve yolun durumuna göre debriyajı hafif hafif bırakıyorum (tam çekersem stop edecek) bu yöntem yanlış mıdır ve bunun motora bir zararı olur mu?
 
Herkes öyle yapıyor sıkıntı olmaz ek bilgi olarak vereyim arabanın g*tüne park edenler için arabanın geriye kaymamasını istiyorsan gaza basmadan debriyajdan ayağını hafif çek araba titremeye başlayınca gaza bas kaymaz araban ama bunu gerekli durumlarda yap tek.
 
Yol serbestse geri geri araba kalktıktan sonra gaza basmana bile gerek olmaz. Geri vites 1. vitesten bile rahat kalkar bir dene istersen. Yokuş çok eğimli değilse rölentide çıkar. Yine de hızına ve motorun sesine dikkat et.
 
Kısa süreli yaklaşık 20 sn 2000 devirde kavramada tutarak sabit gaz veriyorum.

Debriyaja uzun basmak baskı balatayı yer. Debriyaj bas vites değiştir bırak mantigiyla çalışır 20 saniye gibi uzun basmak uzun vadede zarar verir. En iyi ihtimalle erken biter kötü ihtimalle baskıdaki tel yerinden çıkar daha balata bitmeden baskı patates olur. Senkromeç ve bilye konusuna girmiyorum en basitinden anlattım.
 
selamlar, bu konuya çok dikkat eden ve bu konudan rahatsızlık duyan birisi olarak neredeyse izlediğim 10 şoförün (eş,dost) en az 9'u hem yanlış hem de gereksiz debriyaj kullanıyor. Düz yada geri vites farketmez debriyaja uzun süre basmak zararlıdır. Tam çekersem stop edecek dediğine göre 6-8 km hızlarla çıkıyorsun ki bu pek mantıklı değil. Tahminim 12-14km civarı çıkıyorsundur bu durumda da debriyajdan ayak çekildiğinde araç stop etmez.

Debriyajı hafif hafif bırakma diye bir şey yoktur. Bu acemiler stop ettirmeden alışsın diye halk ağzında öğrenilen bir tabir. Debriyaj direkt olarak kavrama noktasına getirilirken aynı anda gaz pedalına orantılı şekilde basılır. Doğru olanda yokuşu çıkarken ileri veya geri farketmez kavrama + gaz ile araç kaldırılır. Araç devrini aldıktan sonra debriyaj bırakılır gazla devam edilir. Yavaşla devam gibi durumlarda da tekrar tam debriyaj + gaz kavrama devam.
 
Kavramayı bulacaksın da kaydırma korkusuyla ayağını frenden çekemeyeceksin de vs. En garantisi el frenini çekip kavrama + gaz, el frenini indir devam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı