GhostBSD ve BSD hakkında ilk izlenimler

Zurnadürüm

Kilopat
Katılım
25 Mayıs 2020
Mesajlar
7.048
Makaleler
22
Çözümler
55
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhabalar. Umarım gününüz iyi geçiyordur. Bu gün GNU/Linux evreninden BSD evrenine geçiyoruz. Aktif bir Linux kullanıcısı olarak BSD kernelli işletim sistemlerinden birine geçince heyecanlanmadım değil :D.

Öncelikle kullandığım BSD işletim sistemi başlıktan da belli olduğu gibi ghostBSD. FreeBSD tabanlı olan dağıtım diğer BSD dağıtımlarından kurulumu, kullanımı, masaüstü ortamı ile çok farklanıyor. GhostBSD kurulumu için de kurulum rehberi yapacağım yakın zamanda 😉.
Konumuza geri dönelim. GhostBSD masaüstü ortamı olarak Xfce masaüstü ortamını kullanıyor. Her ne kadar Xfce masaüstü ortamını kullansa da FreeBSD için KDE ve GNOME desteği mevcut. Yani isterseniz kendiniz de kurulum sonrası ayarlama yapabilirsiniz :).

GhostBSD'ni seçmemde en büyük sebep diğer BSD ortamları gibi ( OpenBSD, DragonflyBSD, NetBSD, FreeBSD vs.) gibi komut satırı temelli değil, arayüze sahip ortamla geliyor. E haliyle de yeni BSD kullanıcılarının gözdesi oluyor :D. Aynı zamanda FreeBSD reposunu kullandığı için geniş uygulama ve paket desteği de mevcut.

Dosya sistemi olarak FreeBSD gibi UFS2 ve ZFS dosya sistemini kullanıyor.

Şimdi ise Linux ve BSD arasında olan bazı farklara deyinelim.

Eksileri:
  • BSD önyüklemesi gördüğüm en yavaş ve güvenli önyüklemedir. Önyükleyici(Bootloader) olarak FreeBSD'nin Boot0 Bootloader'ini kullanıyor. Yani eğer benim gibi Linux dualboot yapma fikriniz varsa GRUB ile pek sağlıklı çalışmadığını söyleyeyim. Kurulumdan önce rEFInd Boot Manager kurmanızı tavsiye ederim.
  • BSD RAM tüketimi Windows ve Linux arasında bir yerde. Teorik olarak daha fazla kaynak tüketen KDE boştayken 650 MB RAM kullnırken, daha hafif Xfce ortamı ile BSD 1.2 GB RAM tüketiyor. Eğer RAM kısıtlamanız varsa bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
  • Linux uygulama desteği daha fazla. Evet ne kadar Linux uygulamalarını BSD kernelinde çalıştırabilen uygulamalar varsa da pek performanslı değil.
  • Oyun desteği hiç yok! Evet doğru duydunuz. BSD'de Linux'un aksine oyun desteği bile yok. En fazla onu da emulatör ve yardımcı araçlarla çalıştırabilirsiniz. Ama bu da peformanslı değil. Zaten BSD kullanmayı hedefleyen birisi oyunu pek takmayacaktır.
Artıları:
  • BSD Linux'tan daha güvenli. Ne kadar da Linux güvenli desek de Linux'ta kendini güvensiz hisseden arkadaşlar için BSD iyi bir alternatif. Yalnız gülü seven dikenine de katlanır :D. Güvenliğin artması uygulama desteğinin azalması gibi bir durumu beraberinde getiriyor.
  • Linux topluluğu kadar saygılı ve kibar bir toplumun olması. Ek olarak Linux forumlarındaki gibi BSD forumlarında bu dediğim olay geçerli.
Ve evet sonuç olarak BSD'nin bu kadar tanınmama sebebi geç kalınmış bir karar. Eğer GNU/Linux'tan önce özgür yazılım olsaydı, belki de biz bu cümleleri GNU/Linux için derdik.
BSD'nin katedecek büyük yolu var bence. Güvenlik sektöründe olan başarısı da bir gerçek. En basit örneğinden daha Chrome'u açarken bile benden admin şifresi istiyor. Ve bu yanlızca bunda geçerli değil :D.
Bu araa yeni kurduğum GhostBSD'den bazı görüntüler:

1608554046465.png


1608554180187.png


1608554240836.png




En son olarak da önerim Technopat Sosyal'de BSD başlığının açılması :).
 
BSD'nin en büyük kullanım nedeni BSD kernelinden inşa ettiğin şeyi kapalı kaynak kod olarak yayınlanabiliyor olması. Linux çekirdeğinde GPL lisansı sayesinde yaptığın işleri açık kaynak kod olarak paylaşman gerek. Bu yüzden Apple, Sony, Netflix gibi firmalar kullanıyor.
 
BSD'nin en büyük kullanım nedeni BSD kernelinden inşa ettiğin şeyi kapalı kaynak kod olarak yayınlanabiliyor olması. Linux çekirdeğinde GPL lisansı sayesinde yaptığın işleri açık kaynak kod olarak paylaşman gerek. Bu yüzden Apple, Sony, Netflix gibi firmalar kullanıyor.

Zaten Apple'ın kullandığı Darwin kernel ile BSD arasında bir bağlantı var :D.
Bu da açık kaynaklı yazılımların Apple gibi şirketlerin elinde ne hallere düştüğünü gösterir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı